Salvatorul de la Tighina

„Am vrut să-i ajut, să-i salvez. Strigătul disperat al femeii m-a făcut să acţionez aşa”, îşi explică reacţia şi fapta adolescentul

13275155_1037418452961782_799807256_o

Pentru curajul şi vitejia de care a dat dovadă la vârstă de 13 ani elevul clasei a VII-a a Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina, Daniel Nistor, a fost decorat de președintele Nicolae Timofti cu medalia „Pentru vitejie”. La 8 aprilie curent, adolescentul a salvat de la înec un copil în vârstă de zece ani şi un bărbat în vârstă de 41 de ani. Colegii şi profesorii îl caracterizează pe Daniel Nistor drept un copil modest, retras şi educat. Părinţii săi susţin că pregătirea fizică, educaţia din familie a copilului lor l-au ajutat să se manifeste la momentul oportun ca un adevărat erou.

Tatăl lui Daniel Nistor, Radu Nistor, îşi aminteşte de acea seară de 8 aprilie 2016, când feciorul său, pe care-l aştepta acasă de la sport, s-a întors cu hainele ude şi cu încălţămintea în mâini. După ce a făcut un duş şi şi-a schimbat hainele ude, Daniel i-a povestit tatălui cum a salvat de la înec un copil şi un matur.

13271422_1037417929628501_1631488709_o

„După ce a ieşit de la sport, a auzit strigătele unei femei. Aceasta l-a făcut să reacţioneze rapid şi pe negândite. Femeia de pe malul iazului era soţia bărbatului de 41 de ani, care încerca să-l salveze pe băiatul de zece ani, care era la scăldat”, aşa îşi aminteşte Radu Nistor cele povestite de fiul său.

Părintele s-a bucurat de fapta fiului mai mare şi de curajul de care a dat dovadă, dar mai mult pentru faptul că s-a descurcat. „Este puternic fizic la vârsta lui de 13 ani. Are 170 cm înălţime. Face sport. Practică atletica uşoară şi Spree Workout (gimnastică de stradă) de vreo cinci ani, înoată bine. De fapt, a învăţat să înoate fără ajutorul nimănui”, ne-a spus tatăl copilului neînfricat.

Părinţii lui Daniel Nistor au aflat pe 23 mai 2016 că fiul lor va fi decorat de preşedintele Nicolae Timofti cu medalia „Pentru vitejie”. Aceştia se mândresc cu el şi cu celălalt băiat, Dumitru, în vârstă de zece ani. Radu Nistor spune că pentru ei, ca părinţi, cele mai importante lucruri sunt educaţia şi succesele copiilor.

13282893_1037420352961592_1778469964_o

Strigătele de ajutor

Cu emoţii în glas şi cu modestie, adolescentul ne-a spus că au sărit mai mulţi în apă. „Eram vreo cinci băieţi, dar eu am sărit primul. Am fost ajutat de alţi prieteni cu care ne întorceam de la sport să scoatem bărbatul şi copilul la mal”, relatează Daniel.

„L-am salvat cu prietenii mai întâi pe băiatul în vârstă de zece ani, pe care a încercat să-l salveze bărbatul de 41 de ani. L-am scos din apă şi, când ne-am uitat în urmă, bărbatul nu mai era. Repede, am sărit în apă. M-am scufundat şi l-am găsit la fundul lacului. El nu mai respira. Ceilalţi băieţi m-au ajutat să-l duc la mal, pentru că avea vreo 90 de kilograme. Ajutorul medical a fost acordat de cineva care învaţă la Medicină. Ei sunt bine acum”, îşi aminteşte cele întâmplate pe 8 aprilie curent, Daniel Nistor.

Băiatul spune că nu i-a fost frică. „Am vrut să-i ajut, să-i salvez. Strigătul disperat al femeii m-a făcut să acţionez aşa”, şi-a explicat reacţia şi fapta sa adolescentul.

De la el aflu că, în timp ce el şi alţi tineri salvau doi oameni de la înec, pe malul lacului alţii făceau film pentru youtube.

Sincer şi onest, salvatorul spune că nu are nevoie de medalie. „Mi-ajunge şi un „mulţumesc” .

Modest şi omenos

Directoarea Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina, Maria Roibu, spune că fiecare copil din cei 442 din instituţia de învăţământ pe care o conduce este bun la ceva. „Daniel vine dintr-o familie de intelectuali. Ambii părinţii sunt avocaţi. În casă se vorbeşte şi ruseşte, şi româneşte. Este o fire liniştită, chiar timidă, băiat modest şi omenos. Sunt mândră de toţi copiii liceului, pentru că sunt silitori. Îi cunosc după ochi. La noi în curtea liceului nu vei vedea niciodată o hârtie pe jos. Asta spune mult despre toţi copiii, dar fapta lui Daniel Nistor este cu totul deosebită – e plină de curaj şi vitejie”.

Şi Valentina Postovanu, diriginta eroului nostru, care-i este şi profesoară la matematică şi fizică, susţine că modestia şi buna creştere îl caracterizează pe acest adolescent. „Am vorbit şi în clasă despre fapta lui, şi în cadrul unui careu. I s-a înmânat şi o diplomă din partea administraţiei liceului pentru fapta sa de vitejie”, a mai spus diriginta lui Daniel.

13282546_1037418176295143_1481139030_o

Decorat pentru vitejie

Cel mai bun prieten al lui Daniel, Maxim Gherjoba, spune că-l cunoaşte pe acesta din clasele primare. Sunt mereu împreună, se susţin, se ajută reciproc. „Daniel vrea să fie bucătar, deşi îi place mult sportul, mai ales atletica uşoară”. De la el am aflat că Daniel va împlini 14 ani pe 25 august curent.

13282718_1037421019628192_1706819006_o

Potrivit secretarului general al Aparatului președintelui Republicii Moldova, Ion Păduraru, demersul de decorare a venit din partea Ministerului Educaţiei, semnat de ministra Corina Fusu. „Preşedintele a acceptat pentru că băiatul a salvat de la înec două persoane. Daniel Nistor a fost decorat prin decret prezidenţial cu medalia „Pentru vitejie”, care se acordă pentru acte de curaj. Înmânarea va avea loc printr-o procedură festivă în timpul apropiat”, a spus pentru publicaţia noastră Ion Păduraru.

Decretul prezidențial privind decorarea elevului Daniel Nistor, născut în anul 2002, a fost semnat luni, 23 mai curent. Pentru fapta sa, elevul a fost decorat și de administrația nerecunoscută de la Tiraspol.

The following two tabs change content below.