Salvator, în urmărire generală

CURAJ // O tânără mămică din Rusia a trimis o scrisoare ministrului Afacerilor Interne al R. Moldova pentru a afla cine este poliţistul care a salvat-o de la moarte pe fiica ei de doi ani

„În familia noastră era cât pe ce să se întâmple o tragedie. Fiica mea nu mai era în viaţă dacă poliţistul din R. Moldova nu o salva de sub roţile unui troleibuz”, scrie Irina Ivanov din Moscova în scrisoarea adresată ministrului Afacerilor Interne, Alexei Roibu. Şi deoarece poliţistul a dispărut de la faţa locului fără să-şi spună numele, femeia cere să fie identificată persoana care i-a salvat fetiţa.

Svetlana PANŢA

Alisa, o fetiţă energică de doi ani, se plimba cu mama şi bunica. Era tare veselă că are o minge mare pe care, la un moment dat, a scăpat-o din mâini. „Nici nu am observat cum Alisa a ajuns în mijlocul drumului, iar spre ea venea cu viteză un troleibuz. Nu ştiam cum să reacţionăm. Am rămas ţintite locului”, povesteşte Irina. Ca prin minune, a apărut un bărbat care a salvat-o. „Troleibuzul nici măcar nu a frânat. A mers mai departe cu aceeaşi viteză. Păcat că nu am reţinut numărul acestuia. I-am spus doar mamei să fie mai atentă pe viitor. Ştiu ce înseamnă un copil mic, am şi eu o fetiţă cam de aceeaşi vârstă cu Alisa”, spune salvatorul. Incidentul s-a produs pe una din străzile Chişinăului, Irina şi Alisa au venit pentru câteva zile în vizită la bunica din R. Moldova.

Maşina cu numere MAI

Irina era fericită că fetiţa ei a rămas în viaţă, însă când s-a trezit nu ştia cui să-i spună mulţumesc. O persoană din mulţimea care s-a adunat în jurul fetiţei salvate a spus că a reţinut numărul maşinii în care a urcat salvatorul. „Maşina avea numere MAI”, a spus acesta. Irinei nu i-a rămas decât să facă propria investigaţie pentru a găsi persoana care i-a salvat fata. „A doua zi, am fost la Ministerul Afacerilor Interne şi i-am întrebat pe poliţiştii de la intrare cine dintre angajaţii ministerului a fost cu acea maşină, însă nu am primit niciun răspuns”, regretă Irina.

Femeia nu a spus de ce anume îl caută pe poliţist. „Ei, probabil, s-au gândit că e vorba de vreo încălcare pe care a făcut-o vreun poliţist”, explică un coleg al salvatorului.

A ascuns fapta eroică

Irina şi fiica sa s-au întors la Moscova de unde a expediat o scrisoare de recunoştinţă pe adresa Ministrului Afacerilor Interne. În răvaş a indicat câteva date de care dispunea despre poliţist. „Ne-am apropiat de Ghenadie cu această scrisoare şi l-am întrebat dacă e vorba despre el? Abia atunci a recunoscut că el este cel care i-a salvat fetiţa de sub roţile troleibuzului”, spune mândru pentru colegul său Sergiu Moscalenco.

Din start, mi s-a părut foarte cunoscută faţa lui Ghenadie Caraman, şeful statului-major, Direcţia Antitrafic MAI, care, de fapt, şi este poliţistul salvator.

În MAI s-a întors mai puţin de un an, o perioadă a activat în calitate de detectiv particular. A fost şi invitatul principal al unei emisiuni de la JurnalTV, în cadrul căreia a povestit despre activitatea sa de detectiv. Acum este eroul altei ştiri, despre poliţistul erou care a salvat viaţa unui copil. „Am făcut-o mai mult intuitiv. Am văzut cum fetiţa, alergând după o minge mare, s-a pomenit în mijlocul drumului şi m-am gândit că ar putea păţi ceva, chiar dacă pe şosea nu se vedea niciun automobil. Însă, până am ajuns la ea, era cât pe ce să ajungă sub roţile unui troleibuz”, povesteşte Ghenadie Caraman.

„El şi-a riscat viaţa pentru a-mi salva copilul”, spune mama fetiţei. Irina planifică să vină în septembrie la Chişinău şi să-i spună personal mulţumesc poliţistului salvator. „Nu ştiu dacă voi fi premiat, dar îmi imaginez ce ar fi fost dacă nu aş fi reacţionat şi cineva ar fi reţinut numărul maşinii şi ar fi anunţat ministerul că un poliţist a fost în preajmă şi nu a întreprins nimic”, conchide Ghenadie Caraman.

Foto: Nadea Roşcovanu

The following two tabs change content below.