„Salvaţi-mă de fiul meu!”

S-a întors din Afganistan alt om

O mamă din satul Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul, a ajuns la culmea disperării. „Trăiesc cu frica în sân. În orice clipă ar putea să bată la uşă”, ne spune speriată Maria Ermurache. Cel care o înspăimântă pe femeie nu este altcineva decât fiul său.

Svetlana Panţa

Unde se află acum Vladimir nimeni nu ne poate spune. Cei care l-au văzut ultima dată susţin că era într-o stare îngrozitoare. „L-am văzut cerşind pe străzile Cahulului. Era îmbrăcat în nişte zdrenţe, nebărbierit şi practic nu mai avea niciun dinte în gură”, ne povesteşte Galina, o locuitoare a satului Alexandru Ioan Cuza. Mama bărbatului însă se zbate între două focuri. Pe de o parte, îi este teamă că ar putea fi agresată de fiul său, dar, pe de alta, îi este milă că Vladimir este primul său copil.

„Recunosc că trebuie izolat. Este periculos. De când a venit din Afganistan, e alt om. Mi-au luat copilul sănătos şi mi l-au întors bolnav”, povesteşte femeia printre lacrimi. Niciodată nu şi-a imaginat că va ajunge în faţa poliţistului cu o plângere pe copilul său. „Mi-a fost foarte dureros să-i povestesc poliţistului cum fiul meu a vrut să-mi stranguleze fratele şi a încercat să o agreseze sexual pe sora mea. Locuiau cu toţii într-o casă”, povesteşte femeia.

Astăzi, în acea casă pe care a construit-o Maria împreună cu soţul ei nu mai stă nimeni. „Am plecat la Moscova şi l-am lăsat pe fiu de capul lui. Când am revenit, nu am mai găsit nimic. Acum locuiesc cu sora în casa părintească”, povesteşte femeia.

Astăzi, doar câteva poze îi amintesc cum a fost fiul ei înainte de a pleca în Afganistan. Un tânăr înalt, care a absolvit şcoala cu note mari la toate disciplinele, îi plăcea muzica, cânta la trompetă… „Ultima dată, l-am văzut la sfârşitul verii. Mi se rupe inima când mă gândesc la faptul că afară e frig şi el ar putea să stea în stradă şi să îngheţe”, spune îndurerată  mama.

Mai multe tentative de a-l interna pe Vladimir în azilul de bătrâni din localitate au eşuat. „La început, totul era bine. Lui Vladimir îi plăcea la azil. Dar într-un moment, a devenit agresiv. Parcă ar fi programat că trebuie să plece”, constată primarul din sat, Leonid Cârchelan.

 Capcana sistemului psihiatric

Persoanele cu devieri psihice care au comis anumite infracţiuni în momentele de criză prin hotărârea judecătorului sunt internate pentru un tratament prin constrângere într-o subdiviziune specială a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chişinău. „O clădire mare, păzită de poliţişti, dar unde lucrează şi angajaţii noştri. Pe moment, acolo se află aproximativ 75 de pacienţi”, spune Ion Catrinici, vicedirectorul instituţiei medicale.

„Fiul meu este în evidenţa spitalului. Odată mi-a spus că tare şi-ar dori să stea acolo pentru totdeauna pentru că în urma tratamentului se simte mai liniştit. Însă acum cine ştie unde se află el? La spital, nu este”, susţine Maria Ermurache.

Vicedirectorul Spitalului de psihiatrie, Ion Catrinici, este alarmat de numărul mare de recidivişti cu devieri psihice. „Dacă avem recidivişti? Sigur că da. Aceste persoane la externare se întorc în mediul care i-a determinat să săvârşească anumite infracţiuni, prin urmare, nu este de mirare că repet fărădelegile pe care le-au comis anterior”, a menţionat Catrinici.

Medicul şef susţine că sistemul psihiatric se află pe moment „într-o capcană”. Specialistul spune că organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului insistă ca pacienţii infractori să fie externaţi cât mai repede, în timp ce procurorii sunt de altă părere. „Luând în consideraţie crimele săvârşite, oamenii legii sunt de părere că în funcţie de crima săvârşită, persoanele cu devieri psihice ar trebui să stea un termen mult mai mare decât cel pe care ni-l propun reprezentanţii organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului”, menţionează Catrinici.

Mama lui Vladimir însă recunoaşte că dacă ar fi împuternicită l-ar „condamna” pe fiul său pe viaţă la un tratament prin constrângere. „Aşa voi fi sigură că fiul meu nu pribegeşte pe undeva în condiţiile în care prezintă pericol pentru oameni”, constată Maria Ermurache.

În fiecare an, de 9 mai, primăria Alexandru Ioan Cuza organizează întâlnirea participanţilor la războiul din Afganistan. „În acest an, Vladimir nu a venit. Ştiu că a încercat să-şi găsească liniştea în mai multe lăcaşuri sfinte, dar de peste tot a fost alungat pentru comportamentul său agresiv”, povesteşte primarul.

Mai mulţi locuitori ai satului care îl cunosc pe Vladimir susţin că bărbatul era cam dus de pe fix cu credinţa. „Poate e la vreo mănăstire acum”, speră mama, deşi nu crede că acest lucru este posibil.

Vicedirectorul Spitalului de psihiatrie susţine că o bună parte din foştii combatanţi din Afganistan stau în evidenţa spitalului de psihiatrie: „Atunci când a fost nevoie, ei şi-au riscat vieţile ca acum să fie trataţi cu indiferenţă faţă de autorităţi. Bineînţeles că ei se află sub o supraveghere medicală, însă nimeni nu poate să-i aducă cu forţa la spital. Aici trebuie să intervină rudele şi persoanele apropiate. Chiar dacă le oferim un tratament, vreau să vă spun că unele modificări în sistemul nervos al participanţilor la război sunt din păcate ireversibile”.

În subdiviziunea specială a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chişinău, pe moment, se află 75 de persoane condamnate la tratament prin constrângere. „Am acum lista cu numele acestor persoane. Dintre acestea, 12, în cazul în care vor fi externate, nu au unde pleca, nu au un loc de trai, nu îi aşteaptă nimeni acasă”, menţionează Catrinici.

The following two tabs change content below.