„Salvăm copiii în primul rând” // OAMENI BUNI

Anatol Vizitiu: „Fiecare om ajutat îmi dă mai multă putere”

A salvat nenumărate vieţi omeneşti. Abia cu trecerea timpului a înţeles că profesia de pompier, care îi păruse atât de atractivă şi de romantică pe când era la şcoală, e una dintre cele mai riscante, care solicită mult curaj şi tărie de caracter. Anatol Vizitiu, pompier în sectorul Centru al capitalei, are o experienţă de 18 ani în domeniu, timp în care a reuşit să scoată copii şi bătrâni neajutoraţi din încăperi cuprinse de flăcări. Ca orice profesie, accentuează el, comportă şi aceasta o mulţime de riscuri.

Victoria Popa

A îmbrăţişat profesia de pompier imediat după armată. De atunci, de două ori pe săptămână, se trezeşte la ora 3 dimineaţa şi se deplasează la Chişinău tocmai din localitatea Bumbăta, raionul Ungheni, pentru ca la ora  7 dimineaţa să fie la post. De-a lungul anilor, prin muncă asiduă, Anatol Vizitiu a fost avansat de la simplu pompier la şef de echipă, în detaşamentul pompieri şi salvatori al Serviciului Situaţii Excepţionale, sectorul Centru al capitalei.

Modest din fire, Anatol povesteşte că s-a angajat în calitate de pompier după ce a citit un anunţ. A trecut comisia medico-militară şi şi-a început munca ce durează de aproximativ 18 ani.

„De la început, nu înţelegeam toată gama de atribuţii ale unui pompier. Credeam că acesta stinge focul şi gata. Cu timpul însă am înţeles că a fi pompier este o responsabilitate mare. Am aflat că lumea are nevoie de noi şi de serviciul nostru în momentele cele mai dificile. Noi salvăm vieţi omeneşti, lichidăm consecinţe ale incendiilor de diferite proporţii. De multe ori şi noaptea prin somn îmi răsună în cap strigătul „ajutor!”, povesteşte pompierul.

 

Marcat de dramele omeneşti

La începutul carierei sale, număra acţiunile de salvare la care participa, apoi a încetat, pentru că erau prea multe şi unele se încheiau tragic. Este de părerea că unui pompier îi trebuie întâi de toate tărie de caracter. „La început, mă tulbura orice incident, orice tragedie. Cu trecerea anilor, m-am mai obişnuit să privesc lucrurile la rece. Important e să luăm decizii corecte şi să acţionam cât mai repede în cele mai complicate situaţii pentru a evita victimele”, mărturiseşte salvatorul.

Primul din cazurile pe care le are în memorie este un incendiu produs în anul 1995. În orăşelul Ialoveni, la ora 5 dimineaţa, părinţii a două fetiţe de patru, şi, respectiv, cinci anişori au plecat la serviciu la ferma din sat. Fetiţele rămăseseră în grija bunicilor. De la radiatorul electric s-a aprins camera de locuit.

Cine trebuie salvat în primul rând?

Bătrâni, bunicii n-au reuşit să le salveze. „Am ajuns la faţa locului prea târziu. Le-am scos carbonizate. Mult timp aveam în faţă imaginea acestor copile. Acum puteau fi mari”, povesteşte privind pe geamul sălii de clasă, în care pompierii fac zilnic ore teoretice. În timpul diverselor incidente, a avut şi cazuri când trebuia să decidă pe cine salvează în primul rând.

„În timpul serviciului, cu vreo trei ani în urmă, în sectorul Botanica al capitalei, a luat foc un apartament. La geam aşteptau ajutorul doi bătrâni, iar la etajul cinci, unde se ducea tot fumul, o familie tânără cu un copil voia să arunce copilul jos, ca să-l prindă cineva, pentru a-l salva de fumul toxic.  „Am acţionat repede şi, cu ajutorul unei scări, al echipamentului pompieresc, am coborât copilul, apoi bătrânii şi pe urmă tânăra familie”, îşi aminteşte salvatorul.

A salvat nenumărate vieţi omeneşti. „Aşa simt că fac ceva pentru oameni. Pentru mine şi echipa pe care o conduc este important să acţionăm la timp,  să salvăm oamenii şi apoi să reducem pagubele materiale. Fiecare om ajutat îmi dă mai multă putere, voinţă de a acţiona prompt”,explică Anatol Vizitiu.

Ieşire într-un minut

Deviza lor este: devotament, curaj şi sacrificiu, precum şi grija unul faţă de celălalt. „Am intrat într-un incendiu şase pompieri, toţi trebuie să ieşim din el. În afară de faptul că salvăm vieţi omeneşti, noi trebuie să avem şi grijă unul de celălalt ”.

Anatol Vizitiu ne lămureşte că, la orice apel, echipa de gardă iese în maximum un minut. La orice incendiu decizia de a acţiona o ia şeful de gardă. În prezent, dotările cu tehnică şi echipament pompieresc ale Serviciului de Situaţii Excepţionale sunt bune faţă de timpul când începuse a lucra.

 

Insigne pentru munca cu abnegaţie

Le-a fost de ajutor şi sinistraţilor din satele inundate din raionul Hânceşti, le-a acordat ajutor oamenilor să-şi recupereze din apele nemiloase lucrurile adunate de-o viaţă.

„Un pompier are probleme şi bucurii ca oricine, iar contribuţia adusă societăţii îl face să preţuiască viaţa mai presus decât orice”, îmi spune pompierul. Pentru munca sa de salvator a fost distins cu trei insigne.

Pompierul are o fiică şi un băiat care doreşte să-i urmeze calea, să devină pompier, având acasă printre jucării şi câteva tipuri de autospeciale pentru pompieri. „Îmi protejez familia şi nu povestesc în detalii toate riscurile la care ne expunem uneori”, recunoaşte salvatorul.

 

The following two tabs change content below.