„Şalun” se vrea graţiat

IERTARE // Alexandru Coval din puşcărie: „Dosarul meu a fost fabricat”

Printre cererile depuse spre examinare la comisia de graţiere care urmează să fie convocată în scurt timp este şi dosarul lui Alexandru Coval, condamnat în 2010 la 19 ani de închisoare pentru trafic de copii în scop de exploatare sexuală, proxenetism săvârşit de o organizaţie criminală, trafic de fiinţe umane, păstrare ilegală de arme şi muniţii, deţinerea şi folosirea documentelor oficiale false. Alexandru Coval alias Şalun recunoaşte doar o parte din ceea ce i-a fost incriminat şi rămâne pe poziţia că dosarul său a fost fabricat. În căutarea „dreptăţii”, reprezentanţii a două organizaţii din Chişinău, Uniunea Veteranilor războiului din Afganistan şi Uniunea Forţelor Armate „Ştefan cel Mare”, s-au întâlnit cu preşedintele interimar Marian Lupu pentru a solicita graţierea lui Alexandru Coval şi a altor persoane condamnate în acest dosar la ani grei de puşcărie.

Svetlana PANŢA

„Da, sunt vinovat. Am fost prea încrezut. Să nu credeți că mă ascund sub piele de oaie. Recunosc că aveam arme pe care le deţineam ilegal. Recunosc că am avut cluburi de noapte, şi nu unul. E adevărat că unele dansatoare nu aveau încheiate contracte de muncă. Dar nu accept ceea ce mi s-a incriminat. Eu nu am traficat pe nimeni şi mai ales copii. Dacă totul ar fi fost după lege, eu ar fi trebuit să fiu condamnat la vreo 5 ani privaţiune de libertate, pe când procurorul cerea 28”, a declarat Coval în exclusivitate pentru JURNAL. Într-un final A. Coval s-a ales cu 19 ani privaţiune de libertate. Potrivit lui, faptul că el se află acum în detenţie este la îndemâna mai multor persoane, inclusiv oamenii legii, împotriva cărora ar deţine informaţie compromiţătoare. Mai mult ca atât, o parte din persoanele care figurează în dosarul lui Şalun în calitate de victime ale traficului de fiinţe umane şi care ar fi fost forţate să presteze servicii sexuale ulterior au renunţat la mărturiile lor şi au declarat că au fost presate pentru a da depoziţii împotriva lui Alexandru Coval şi a altor persoane care, potrivit procurorilor, ar fi format o grupare criminală.

Puţini vor fi graţiaţi

Potrivit preşedintelui Comisiei de Graţiere, compozitorul şi dirijorul Gheorghe Mustea, unul din motivele care ar favoriza graţierea unui condamnat ar fi lacunele în justiţie. „Doar se mai întâmplă cazuri ca o persoană nevinovată să fie condamnată”, a subliniat Mustea. Comisia de graţiere se convoacă o dată la trei luni şi se examinează de la 20 până la 200 de cereri, dintre care pot fi număraţi pe degete condamnaţii care ajung să fie „iertaţi”. „Este un lucru foarte anevoios. Trebuie să analizăm nu doar dosarul, dar şi să discutăm cu fiecare deţinut în parte. Condamnaţi din toate penitenciarele Moldovei sunt aduşi la o puşcărie din Chişinău pentru a fi ascultaţi de reprezentanţii comisiei”, povesteşte Mustea. Conform legislaţiei în vigoare, graţierea se acordă nu doar în temeiul cererilor depuse de condamnaţi, ci şi de rudele apropiate ale acestora, de deputaţi în Parlament, de autorităţile administraţiei publice locale, de asociaţii obşteşti. Alexandru Coval are susţinere din toate părţile, prin urmare nu este exclus faptul că în urma examinării cererii sale, care conţine toate componentele necesare, Şalun ar putea fi iertat. E suficient doar ca preşedintele să satisfacă hotărârea comisiei de graţiere şi condamnatul în mod automat este graţiat, decizia preşedintelui fiind una definitivă. Amintim că în ultimul interviu acordat pentru JURNAL, Alexandru Coval a declarat că, dacă nu va fi eliberat, va adresa preşedintelui o scrisoare prin care va solicita să fie donator de organe. Pentru ultima dată comisia de graţiere s-a convocat în luna iulie curent, în urma căreia au fost graţiate şapte persoane, cinci femei şi doi bărbaţi, care au fost condamnaţi pentru omucidere, escrocherie şi alte infracţiuni grave şi deosebit de grave.

The following two tabs change content below.