Sala „Brâncuși”, avariată din cauza unui balcon al vecinilor

Centrul Expozițional „C. Brâncuși” pierde 60 de metri pătrați din cauza scurgerilor

Pe acoperișul Centrului Expozițional „Constantin Brâncuși”, instituție din cadrul Uniunii Artiștilor Plastici (UAP), se află o construcție bizară, cu fronton, cu mai multe coloane și ornamente. Acest „balcon” a blocat scurgerea apelor, astfel încât, peste ani, Sala „Brâncuși” a ajuns în stare avariată, tavanul ei riscând să se prăbușească în orice clipă.

E greu să-ți dai seama că această ciudățenie arhitecturală e de fapt un balcon. „Parcă e un templu grecesc, ba mai are și o terasă”, ne spune Ghenadie Jalbă, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, alarmat că din cauza balconului respectiv, tavanul Centrului Expozițional „C. Brâncuși” riscă să se prăbușească.

Un balcon enorm pe acoperișul Centrului Expozițional „C. Brâncuși”

Balconul a fost construit în 1998 pe acoperișul Centrului „C. Brâncuși” de către Ștefan Matei, stăpânul apartamentului nr. 179 din clădirea de pe strada Ștefan cel Mare și Sfânt 3. Acest balcon enorm e o construcție ilegală. Stăpânul apartamentului nr. 179 a obținut de la fostul președinte al UAP, Anatol Rurac, o autorizație pentru un spațiu de 70 de centimetri. Dar Ștefan Matei a extins construcția până la o lungime de 7 metri și o lățime de 3 metri. Balconul a blocat scurgerea apelor, astfel încât, peste ani, Sala „Brâncuși” a ajuns în stare avariată.

„Este interzis ca pe acoperișul Centrului Expozițional „Brâncuși” să mai existe vreo construcție, tavanul nu suportă o astfel de greutate. Apa curge prin tavan, au început să cadă bucăți de tencuială. Din cauza tavanului fisurat, ne-a fost blocat un spațiu de 60 de metri pătrați din sala de expoziții. Picturile sunt expuse umezelii, dar și mai grav e că tavanul avariat pune în pericol viața vizitatorilor”, a comunicat pentru JURNAL Ghenadie Jalbă, președintele UAP, precizând că, de-a lungul anilor Ștefan Matei a fost supus unor amenzi de la 30 până la 60 de lei și că în 2012 Uniunea Artiștilor Plastici l-a dat din nou în judecată, așteptând ca de data aceasta litigiul să fie rezolvat.

Principala sală de expoziții din RM, inundată și fisurată

Contactat de JURNAL, juristul Uniunii Artiștilor Plastici, Dan Casian, a confirmat că procesele anterioare, de ordin administrativ, contra lui Ștefan Matei nu au avut nici un efect. Pe 3 august 2012, UAP a intentat împotriva stăpânului balconului de pe acoperișul Centrului „Brâncuși” un proces civil, la Judecătoria Centru. Recent, Uniunea Artiștilor Plastici a solicitat Centrului Național de Expertiză Judiciară să efectueze o expertiză în care să se indice starea de avariere a tavanului. Dar expertul care trebuie să se ocupe de acest lucru este în concediu. Așadar, soluționarea litigiului se tergiversează.

„Afara e soare, iar în galeria „Brâncuși” încă mai picură apa din tavan. Când plouă, apele se adună într-un lac pe acoperișul Centrului „Brâncuși”, apoi se scurg în mijlocul principalei săli de expoziții. Umblăm mereu cu căldări, în sală persistă mirosul de umezeală, lucrările de pictură au de suferit. S-a format o adâncitură în tavan, se poate prăbuși în orice moment”, a relatat pentru JURNAL Dumitru Bolboceanu, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.

Tavanul Centrului „Brâncuși” riscă să se prăbușească

Porțiunea avariată din Sala „Brâncuși” (60 de metri pătrați!) e înconjurată de panouri. „Pierdem din aspect și din spațiu, e un calvar care durează de ani buni”, subliniază Ghenadie Jalbă, președintele UAP. Potrivit acestuia, pe 30 mai la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” va fi inaugurată Bienala Internațională de Pictură. Artiști plastici din 35 de țări și-au anunțat deja prezența. Dar cum vor fi primiți ei în cea mai importantă sală de expoziții din Republica Moldova? Cu noi fisuri în tavan, cu miros de igrasie, cu o miniexpoziție de căldări din plastic în care se adună apa unor ploi mai vechi și mai noi?

Proprietarul balconului de pe acoperișul Centrului Expozițional „C. Brâncuși” își trimite soția la procesele de judecată, ea zice că el e plecat în străinătate. Soții Ștefan și Elena Matei refuză orice contact cu presa ori cu reprezentanții UAP. Nu răspund la telefon, nu deschid ușa apartamentului lor, dotat cu un balcon-templu. Iar operele de artă au tot mai puțin loc pentru a fi arătate lumii.

Irina Nechit