Sakura va înflori pe 1 iunie la Teatrul „Eugene Ionesco”

Multe dintre costumele și obiectele japoneze care vor rămâne expuse în holul TEI pe tot parcursul următoarelor nouă zile aparțin familiei artiștilor Petru Vutcărău și Ala Menșicov.

De douăzeci de ani trupe japoneze prezintă spectacole la BITEI și, de asemenea, actorii ionescieni au efectuat turnee în Japonia. Aceste relații culturale vor fi puse în valoare în cadrul ediției curente a Zilelor Culturii Japoneze.

Prima ediție a Zilelor Culturii Japoneze la Chișinău se va deschide mâine cu spectacolul „Pierdut într-o rafală de flori de sakura” (regie, Tsunetoshi Hirowatari) al Companiei de Teatru Tokyo Engeki Ensemble. Evenimentul se va desfășura în perioada 1–9 iunie la Teatrul „Eugene Ionesco”, la organizarea acestuia au contribuit Guvernul Republicii Moldova, Fundația Japoneză, Fundația pentru Relații Moldo-Japoneze, Asociația Moldo-Japoneză pentru Cultură și Civilizație.

Zilele Culturii Japoneze, în premieră la Chișinău

Conferința de presă consacrată Zilelor Culturii Japoneze a avut forma unui cocktail cu origami și mizuhiki, cu domnișoare în kimono și cu o expoziție de obiecte grațioase – evantaie, măști, statuete, păpuși, clopoței, piese de vestimentație, – ce transmit spiritul culturii Țării Soarelui Răsare.

Inițiatorul Zilelor Culturii Japoneze, Petru Vutcărău, director interimar al TEI, a comunicat că prietenia artiștilor de la „Eugene Ionesco” cu numeroasele companii teatrale invitate de-a lungul anilor la Bienala Teatrului „Eugene Ionesco” a dus în mod firesc la elaborarea proiectului prin care e sărbătorită cultura niponă în Republica Moldova. Trei companii își vor prezenta producțiile între 1 și 9 iunie în sala mare a TEI, iar în holul teatrului vor avea loc întâlniri și discuții cu actorii niponi, ateliere și workshopuri ce-și propun inițierea publicului în tehnica origami, în jocuri tradiționale japoneze, conferințe despre originile limbii japoneze și despre caligrafia japoneză.

Fascinați de cultura japoneză, gazde ale teatrului nipon

Val Butnaru, director artistic al TEI, ne-a mărturisit că a descoperit literatura japoneză acum 30 de ani, de atunci fascinația pentru cultura japoneză rămâne constantă: „Enigmatică, poate chiar ermetică pentru noi, cultura japoneză este apropiată de spiritul european, tradiția niponă topindu-se în postmodernismul occidental. Arta ne apropie, e posibil să ne înțelegem, mai ales în contextul globalizării”. Potrivit lui Val Butnaru, pregătirile de Zilele Culturii Japoneze au început toamna trecută, Guvernul R. Moldova alocând pentru acest eveniment 600 mii de lei.

Multe dintre costumele și obiectele japoneze care vor rămâne expuse în holul TEI pe tot parcursul următoarelor nouă zile aparțin familiei artiștilor Petru Vutcărău și Ala Menșicov. „Pereții casei noastre par pustii, toate acestei kimonouri, evantaie, măști, felinare, statuete ne împodobeau casa. Le-am adus la teatru să le vadă mai multă lume, să se bucure de frumusețea și misterul lor”, ne spune actrița Ala Menșicov, o sinceră admiratoare a civilizației japoneze pe care o prețuiește pentru rafinament, artistism, echilibru, profunzime, pentru jocul simetriilor și asimetriilor. Ala Menșicov ne-a relatat că artiștii de la Tokyo Engeki Ensemble, care vor prezenta la deschiderea evenimentului spectacolul „Pierdut într-o rafală de flori de sakura”, vor confecționa decorul ei înșiși, timp de două zile. „E o muncă extrem de migăloasă în care se implică toți actorii”, zâmbește Ala Menșicov. Amintim că ea a jucat în 2012 pe scena Teatrului „Odeon” din București spectacolul „Stația de autobuz” de Den Fujita, în cadrul Zilelor Culturii Japoneze în România. Atunci lui Petru Vutcărău i-a venit ideea de a organiza un eveniment similar și la Chișinău. Acesta va începe mâine, printre flori de sakura, la TEI.

Irina Nechit

 

 

 

The following two tabs change content below.