Saakaşvili la Chişinău

Cu trei zile înainte de alegerile parlamentare anticipate, preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a vizitat Republica Moldova. Acesta a declarat că a venit să sprijine poporul moldovean, nu un anumit partid politic. În timpul vizitei sale, liderul de la Tbilisi a avut întrevederi bilaterale cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, şi premierul Vlad Filat. Deşi i-a lansat invitaţia şi liderului Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, acesta a refuzat să se întâlnească cu solul georgian.

Mihail Saakaşvili a fost întâmpinat miercuri de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu. Acesta a avut întrevederi bilaterale cu omologul său moldovean, după care a susţinut o conferinţă de presă. Pentru suportul oferit în timpul inundaţiilor, preşedintele georgian a fost decorat cu Ordinul Republicii de către preşedintele Ghimpu. “Sunt onorat să primesc acest ordin, este o dovadă a prieteniei, frăţiei şi apropierii popoarelor noastre”, a mulţumit Saakaşvili.

Întrebat dacă vizita sa are conotaţii electorale, liderul de la Tbilisi a declarat că este o coincidenţă şi că a primit invitaţia de a vizita Republica Moldova cu mult înaintea stabilirii datei alegerilor. „Această vizită face parte dintr-un turneu lung legat de vizita la Bruxelles şi Summit-ul NATO”, a spus liderul de la Tbilisi. „Datoria mea este să sprijin poporul moldovenesc. Aş vrea să menţionez că este un moment istoric pentru Republica Moldova, deoarece ţara noastră are o deschidere din partea organismelor internaţionale şi a liderilor Uniunii Europene”, a menţionat Saakaşvili.

Referindu-se la vizita pe care a efectuat-o în R. Moldova în preajma alegerilor din 2005, când a avut o întâlnire similară cu ex-preşedintele comunist Vladimir Voronin, Saakaşvili a menţionat că nu are puterea să influenţeze alegerea poporului. Presa de la Chişinău a scris că a fost un semn de sprijinire a liderului PCRM.

Preşedintele georgian nu s-a arătat deranjat de faptul că Vladimir Voronin nu a dorit să se întâlnească cu el. „Am avut întrevederi cu Manuel Baroso, Barack Obama, Nicolas Sarkozy, Traian Băsescu. Nu văd nicio problemă în faptul că liderul comunist de la Chişinău nu vrea să se regăsească pe această listă”, a comentat Saakaşvili.

Pe de altă parte, Voronin a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că „liderul de la Tbilisi este o nulitate pentru că a demolat monumentul din Kutaisi” (memorialul soldaţilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial – n.a.).

În cadrul vizitei de miercuri, Mihail Saakaşvili a avut o întrevedere şi cu premierul Vlad Filat, după care s-a îndreptat spre şantierul de construcţie de la Obileni, unde, împreună cu Mihai Ghimpu, au inaugurat strada Georgiei. Guvernul georgian a acordat un ajutor de 150 mii de dolari, bani din care au fost construite nouă case de locuit pentru persoanele care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor din această vară. Saakaşvili a promis localnicilor ajutorul în construirea unei grădiniţe de copii.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)