Să vină nemţii: „Suntem o ţară mică, dar voinică”

Naţionala Moldovei de rugby a învins Cehia cu 24-16 într-un meci jucat la Chişinău în cadrul Cupei Naţiunilor Europene şi are şanse să termine preliminariile pe primul loc în grupă. Cu zece puncte la activ, rugbyştii moldoveni au urcat pe locul trei în grupa B-1, în spatele Belgiei şi Cehiei, şi aşteaptă meciul cu Germania.

Partida a fost la discreţia gazdelor, chiar dacă cehii au reuşit primii să deschidă scorul. A fost doar un foc de paie, în minutele următoare, moldovenii au preluat două eseuri. În repriza secundă, Gheorghe Voloşciuc a trecut de toată apărarea naţionalei Cehiei şi şi-a trecut în cont un eseu de zile mari.

Cehii au profitat şi ei de greşelile apărării noastre şi au redus diferenţa la 17-16. Pentru a nu compromite o eventuală calificare în faza următoare, tricolorii au reuşit un eseu prin Oleg Prepeliţă, plus o transformare. Partida s-a terminat cu scorul de 24-16, iar rugbyştii noştri aşteaptă vizita Germaniei. „Aşteptăm meciul cu Germania ca să le arătăm cine este Moldova. Suntem o ţară mică, dar voinică”, a spus emoţionat autorul celui mai frumos eseu al partidei, Gheorghe Voloşciuc.

Chiar dacă sunt pe locul trei în grupă, tricolorii sunt optimişti în ceea ce priveşte promovarea în prima grupă valorică a Cupei Naţiunilor Europene. „Trebuie să câştigăm cele două meciuri de pe teren propriu cu Germania şi Olanda. Cu două victorii, putem termina grupa pe primul loc”, a declarat preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Rugby, Vasile Revenco.

Maxim Cobâlaş crede că naţionala Moldovei are toate şansele să termine grupa pe prima poziţie. „Eram siguri că vom învinge Cehia. Am fost mai buni ca ei. Acum, când suntem pe locul trei în grupă, trebuie să ne impunem în meciurile rămase de disputat. Cred că avem potenţial să realizăm acest obiectiv, mai ales că din spate vin jucători tineri foarte talentaţi”, a menţionat Cobâlaş.

Naţionala Moldovei este devansată în clasamentul Grupei B-1 de Belgia şi Cehia, dar înaintea Poloniei, Germaniei şi Olandei. Totodată, tricolorii au de disputat mai multe partide decât Belgia şi Cehia. Naţionala Moldovei va juca pe 2 aprilie cu Germania şi pe 30 aprilie cu Olanda.

Programul competiţional al grupei B-1 din Cupa Naţiunilor Europene se încheie în 2012, câştigătoarea urmând să promoveze în eşalonul imediat superior al rugbyului continental.

V.H.