„Să se facă curăţenie în justiţia moldovenească”

Republica Moldova are şanse să devină membră a Uniunii Europene, dar pentru aceasta trebuie să se facă ordine în justiţie. Dacă există corupţie în justiţie, nimic nu o să meargă în stat. Pentru aceasta, este nevoie să se facă curăţenie în justiţia moldovenească. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă de către şeful delegaţiei Parlamentului European, copreşedintele Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova, Monica Macovei.
„Ştiu că există un Consiliu Suprem al Magistraturii, care face ordine în justiţie. Dar sunt de părerea că membrii acestui consiliu se opun reformelor în justiţie, nu au niciun interes să se schimbe lucrurile în bine. Reforma în justiţie presupune şi schimbarea unor oameni. Noi, în România, nu am făcut acest lucru şi suferim şi astăzi”, este de părere europarlamentarul.
Macovei consideră că nu este adevărat că dacă ai legi bune, iar magistraţii îşi fac datoria, totul merge bine. „E total greşit. Dacă un magistrat a greşit o dată, de două ori, trebuie dat afară. Asta este soluţia pe care o văd eu. După ce se va face curăţenie, doar atunci se vor putea numi judecători pe viaţă. Trebuie să fie instituite unităţi operative, care să verifice permanent averile magistraţilor şi integritatea lor”, a mai spus fostul ministru al Justiţiei din România.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)