Să schimbăm împreună viitorul lui Nicolae Buţanu

Medicii din Turcia îi oferă posibilitatea de a face chimioterapie după cele mai noi scheme plus un transplant de celule stem

Lidia Olărescu din Gura Galbenei, raionul Cimişlia, l-a crescut ca pe un bărbat adevărat. I-a fost mamă, diriginte de clasă şi profesoară. Şi-a făcut studiile la Drept, învăţând legi indispensabile în cariera unui jurist. Totuşi legea cea mai importantă a însuşit-o de la cea care i-a dat viaţă: „omenia este o lege nescrisă, de care trebuie să te ghidezi mereu”. Asta face de fapt Nicolae Buţanu, un tânăr educat, deştept, curajos şi puternic. Are planuri şi vise de viitor ca orice băiat la vârsta de 27 de ani. Echipa redacţională a JURNALULUI de Chişinău vă îndeamnă să participaţi la un act de caritate pentru Nicolae Buţanu.

A fost crescut şi educat doar de mama, Lidia Olărescu, filolog de profesie. I-a oferit tot ce este mai bun ca să-l vadă mare şi realizat. Femeii i-a reuşit. Nicolae, numit de consăteni Nicu, a făcut şcoala în sat. În copilărie, era un băiat stăruitor şi un bun gospodar în curte. Spre deosebire de alţi copii, a ştiut chiar din clasa a şaptea ce vrea să devină când va fi mare. În acel an a privit un film în care rolul principal îl avea un avocat. Inspirat de acţiunea din film, Nicolae i-a spus mamei sale că va merge să facă dreptul şi va deveni avocat.

Inspirat de un subiect de cinema

Din acel an a început să studieze „Bazele statului şi dreptului” şi alte cărţi din domeniu. Facultatea de Drept a USM şi sistemul juridic l-au dezamăgit odată cu trecerea anilor. N-a fost cel mai bun student, dar a învăţat. Mereu a avut tendinţa de a se baza pe domeniul practic, mai puţin pe cel teoretic. În timpul studiilor, a făcut practica la Procuratura municipală în calitate de ajutor de procuror. Tânărul spune că munca i-a plăcut mult şi colaborarea cu şefii la fel. „Nu e vorba de remunerare, dar de o practică şi cunoştinţe bune deprinse de la oamenii din domeniu”.

„Mama nu visa să aduc peşte acasă”

„Nicu s-a născut un băiat cuminte şi mereu a fost ascultător. L-am crescut şi educat alături de părinţii mei, pentru că am fost părăsită de soţ când eram însărcinată”, povesteşte cu lacrimi în ochi mama tânărului, Lidia Olărescu. Femeia i-a fost mamă, diriginte de clasă şi profesoară de română unicului ei fiu. „Acasă, eram „mamă”, la şcoală – „doamnă profesoară”. El a învăţat bine. N-am cerşit notele niciodată. A participat la concursuri, olimpiade la diferite discipline, unde a avut succes”, spune ea.

„Nicolae este lumina ochilor mei. El are mâini de aur. Este un bucătar bun. Îi place lucrul în grădină. Îl ajut să cultivăm ardei, roşii, castraveţi. În ultimii doi ani, cultivă şi pepeni galbeni şi roşii. Adoră pescuitul şi anume cel sportiv. Merge la pescuit, dar niciodată nu aduce un peşte acasă şi nici nu mănâncă peştele. Îmi spune: ‘Mamă, nu visa să aduc peşte acasă’ ”.

Lacrimile şi durerea unei mame

Lidia Olărescu îi spunea mereu copilului ei că în viaţă sunt multe legi, dar cea mai importantă este legea nescrisă a omeniei. „Îi spuneam că din orice situaţie este o cale de ieşire. Ceea ce-i repet şi acum căci vreau să-l susţin mult şi moral”, spune ea.

Nicolae Buţanu a absolvit cu bine facultatea în anul 2008 şi în acel an decis să plece în SUA pentru a câştiga un ban. Voia să-şi deschidă o afacere proprie. Viza deschisă i-a permis să ajungă şi pe pământurile Americii unde a muncit timp de un an de zile la construcţii. „America de la televizor faţă de America pe care o vezi diferă foarte mult. Nu mi-a plăcut acest stat şi nici oamenii. Prea multă falsitate şi făţărnicie”, îşi relatează impresiile Nicolae.

A dorit dintotdeauna să se descurce singur în viaţă şi să-i ajute şi pe cei care au nevoie de ajutor. S-a întors de peste ocean pentru că se simţea rău. Acasă s-a simţit mai bine şi a decis să plece la muncă în Italia. În viziunea lui Nicolae, Italia este o ţară monumentală. Orice clădire are o arhitectură deosebită şi italienii sunt mai receptivi. Nu s-a reţinut însă mult acolo pentru că durerile nu-l părăseau nici noaptea.

Medici buni şi condiţii proaste

Are mulţi prieteni care îl susţin – Victor Mârza, Andrei Rotaru, Ion Sârbu, Petru Ciobanu. După multiple investigaţii făcute la Chişinău n-a fost posibilă stabilirea unei diagnoze exacte. Nicolae Buţanu crede că: „avem medici buni, dar aplicarea în practică a cunoştinţelor este dificilă şi imposibilă din cauza lipsei aparatelor performante din domeniu şi a condiţiilor de muncă”. Maladia i-a fost depistată în anul 2011 în Secţia hematologie a Spitalului Oncologic „N.N. Blohin” din Moscova. Tânărul susţine că a cunoscut şi la noi medici excelenţi, menţionându-i pe neurologul Oxana Durlescu, hematologul Sanda Buruiană şi chirurgul Victor Ciupercă.

Să-i deschidem o uşă în viitor!

Pe parcursul a doi ani de tratament continuu, Nicolae a fost susţinut financiar de mamă, prieteni, consăteni şi rude. A fost diagnosticat cu limfomul Hodgkin (cancer al sistemului limfatic). Şanse reale de a învinge boala îi dau medicii din Turcia, care i-au studiat maladia. Medicii turci îi oferă posibilitatea de a face chimioterapie după cele mai noi scheme (ESAP şi BEAM) plus un transplant de celule stem. Toţi oamenii de bună credinţă care doresc să-l susţină pe Nicolae pentru a învinge boala ce-i spulberă aspiraţiile pot transfera ajutoare la Victoriabank, Chişinău, Moldova prin SWIFT: VICBMD2X 457 (valabil pentru toate conturile locale) pe conturile deschise: 22336178514 (MDL), 22335178515 (USD), 22334178516 (EURO) şi SWIFT:VICBMD2X (comun) pentru transferurile internaţionale în euro: IBAN:MD34VI000000022334178516; şi în dolari: IBAN: MD11VI000000022335178515.

Are gradul II de invaliditate, stabilit de medici, pentru care statul îi oferă 116 lei. Cu toate acestea, Nicolae participă în satul său de baştină, ca voluntar, la realizarea unui proiect de protecţie a mediului ce contribuie şi la educaţia ecologică. Proiectul urmează a fi aplicat începând cu luna august 2013.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.