Să redescoperim talentul uriaş al Valentinei Rusu-Ciobanu

În topul evenimentelor culturale din R. Moldova, pe prima poziţie se află, credem, expoziţia personală a Valentinei Rusu-Ciobanu, consacrată celor 90 de ani pe care pictoriţa îi va împlini joi, 28 octombrie.

Îi adresăm artistei cele mai calde urări cu ocazia aniversării şi-i mulţumim pentru darul pe care ni-l face, oferindu-ne şansa de a-i redescoperi lucrările de o halucinantă prospeţime şi vigoare, expuse în sala mare a Centrului Expoziţional „Constantin Brâncuşi”.

Admirându-i picturile, realizate pe parcursul a mai bine de cincizeci de ani, îi urmărim etapele de creaţie, uimiţi de curajul abordării celor mai diverse subiecte, de libertatea şi complexitatea limbajului său artistic, aflat în permanentă transformare, evoluţie.
În opinia criticului de artă Vladimir Bulat, prezent la inaugurarea expoziţiei (13 octombrie), „stilul pentru care a optat pictoriţa putea fi citit, în perioada regimului sovietic, ca o subversiune sublimată, risc pe care artista şi l-a asumat”. Iar preşedintele interimar Mihai Ghimpu, amintind de condiţiile dure în care a trăit Valentina Rusu-Ciobanu – război, foamete, totalitarism, a remarcat: “Uniunea Sovietică a murit, dar arta pictoriţei a supravieţuit”.

Expoziţia, organizată de Uniunea Artiştilor Plastici, Ministerul Culturii, Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, Fundaţia Sturza, este avantajată de configuraţia sălii spaţioase şi aerisite. Lumina generoasă pune în valoare lucrările de proporţii, de exemplu, antologicele pânze „Micul dejun”, „Tinereţe”, „În parc”, „Diogene”, „Amintiri”, „Plantarea pomilor”, „Foc de artificii”, „Vizita doctorului”, tabloul-manifest „Ştefan cel Mare după bătălia de la Războieni”, lucrările cu un conţinut dramatic pregnant, precum „Saltimbanc”, „Cap antic”, celebrele portrete ale scriitorilor, actorilor, regizorilor, compoziţiile ingenioase, minuţios elaborate, de o aparentă simplitate, precum şi creaţiile de dimensiuni mai mici, tradiţionaliste sau mai degrabă de inspiraţie clasică, redând exact caractere, chipuri ce poartă amprenta unor momente ale istoriei sau ale prezentului etern, stări psihologice, privelişti tipice pentru spaţiul basarabean.

Privind operele artistei, avem senzaţia contactului viu cu un talent uriaş, care încă mai are de prezentat unele faţete necunoscute ale sale, culori şi forme de o vitalitate clocotitoare, aspecte misterioase ale unei creativităţi fără egal.

De la direcţia Centrului „C. Brâncuşi” aflăm că însăşi pictoriţa e mulţumită de amplasarea pânzelor, de aranjarea lor în sală, fapt ce confirmă unicitatea acestei expoziţii spectaculoase, cu alură de sărbătoare. La solicitarea publicului, expoziţia nu a fost închisă pe 24 octombrie, cum prevedea iniţial programul Galeriei „C. Brâncuşi”, ci va rămâne deschisă până duminică, 31 octombrie. Orice locuitor al capitalei şi cei care vizitează Chişinăul zilele acestea au privilegiul de a admira personala Valentinei Rusu-Ciobanu. E o expoziţie care trebuie văzută. Pur şi simplu văzută.

La mulţi ani, Doamnă Valentina Rusu-Ciobanu! Împreună cu soţul, artistul plastic Glebus Sainciuc, ajuns la 91 de ani, sunteţi un model de rezistenţă fizică, spirituală şi de longevitate artistică. Un secol de pictură vă aparţine, pentru totdeauna.

Irina Nechit