Să ne facem carabinieri!

Departamentul Carabinieri se reformează după modelul Jandarmeriei Române, Jandarmeriei Italiene şi celei Franceze

Pe străzile Chișinăului vedem de multe ori patrule formate din 2-3 carabinieri și un polițist. Carabinierii sunt militari în termen, tineri de 18-20 de ani, îmbrăcați în uniformă de culoare neagră, care execută fără ezitare orice ordin al polițistului. În urma reformei Ministerului Afacerilor Interne, Departamentul  Carabinieri se va schimba la față. Carabinierii vor activa în bază de contract, vor avea cel puțin studii liceale sau superioare, iar unii vor vorbi limbi străine.

Noii carabinieri vor avea o altă uniformă, se presupune că aceasta va fi de culoare albastră și va fi creată după modelul uniformei carabinierilor italieni. Un grup de designeri lucrează la conceptul noii uniforme. Comandanții Departamentului carabinieri speră că noua uniformă nu va fi de culoare neagră.  Carabinierii vor avea dreptul să întocmească procese-verbale, fără a căuta cel mai apropiat polițist. Acestea sunt unele din schimbările care se vor produce în departamentul carabinierilor.

Batalionul pilot

Ca urmare a hotărârii nr. 1109 a Guvernului din 06.12.2010, a fost aprobată concepția de reformare a Ministerului Afacerilor Interne și a structurilor subordonate, inclusiv a Departamentului Trupelor de Carabinieri. Reforma a început deja, iar în 2011 a fost format primul batalion al carabinierilor care activează în bază de contract. Batalionul pilot are un efectiv 204 militari și este completat în proporție de 90%.

Contractul presupune o remunerare de 3200 de lei pentru 20 de zile lucrătoare. În urma reformei, carabinierii ar trebui să fie asigurați cu domiciliu de serviciu, fără drept de privatizare a acestei locuințe.

O alternativă reală

Pe Adrian l-am întâlnit lângă Palatul Republicii unde, împreună cu alți colegi din batalionul pilot, menținea ordinea publică. Adrian a făcut serviciul militar în termen și a decis să rămână carabinier în bază de contract. A absolvit liceul și s-a înmatriculat la Universitatea Tehnică, însă a abandonat studiile. Îmi spune că serviciul în cadrul batalionului de carabinieri este o posibilitate reală pentru a rămâne în Republica Moldova: „Am semnat contractul pentru a avea un serviciu și pentru a mă restabili la Universitatea Tehnică pe care am abandonat-o. Am propus fratelui meu să vină și el în batalionul nostru. El lucrează la Moscova. Aici suntem la noi în țară, lucrăm. Am fost și eu la Moscova, dar tot aici e mai bine. Nimeni nu te amăgește”.

36 de ofițeri instruiți de Jandarmeria Română

Departamentul Carabinieri va activa după modelul Jandarmeriei Române. Despre acest fapt ne-a vorbit Anatol Plăcintă, comandantul adjunct al Departamentului Carabinieri.  „Departamentul Carabinieri va fi o structură polițienească-militară. În România, acest statut este fixat în lege. Aceleași principii stau la baza organizării carabinierilor italieni sau a Jandarmeriei Franceze. Am citit legea privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române și am văzut că nu este o deosebire dintre ce ne-am propus noi să realizăm și ceea ce au românii. Avem relații bilaterale cu Jandarmeria Română. A fost organizat un proiect privind instruirea și pregătirea carabinierilor în cadrul instituțiilor de învățământ și centrelor de aplicare din Jandarmeria Română. Începând cu octombrie 2011 până în mai 2012, 36 de ofițeri și subofițeri au fost instruiți de Jandarmeria Română”.

„Învățăm la nivel european”

Ion Plămădeală, unul dintre carabinierii care au făcut stagiu de instruire la Centrul de Perfecționare a pregătirii cadrelor jandarmi Ochiuri, județul Dâmbovița, ne-a spus că jandarmii români sunt mai profesioniști pentru că sunt militari pe bază de contract, iar acest lucru presupune un nivel de motivare mai ridicat. Ion vede un viitor în cariera militară și știe sigur care sunt pașii ce urmează să-i facă pentru a obține un grad militar mai mare.

„La Tabăra militară Ochiuri, am învățat cum se fac reținerile, cum se pătrunde în blocuri, cum să lucrezi cu gloata în timpul protestelor. Există patru categorii de sesiuni: tehnician, monitor, instructor și instructor superior. Când ajungi la etapa de instructor, poți merge în Franța, acolo poți lua licența de instructor superior. În România, jandarmii au alte perspective decât la noi. Când mergem la jandarmi, învățăm la nivel european”, explică Ion. Tânărul zice că în cadrul departamentului unii carabinieri învață limbi străine. Unii învață engleza, alții franceza.

Limba franceză, prioritară

Despre limbi străine am vorbit cu Nicolae Stamati, şeful statului-major al unităţii militare 10/01, care ne-a spus că militarii sunt înscriși preponderent la cursuri de limba franceză: „Pe acești carabinieri îi trimitem la cursuri în România, deoarece Jandarmeria Română are legături foarte strânse cu cea franceză. În România se fac cursuri de schimb de experiență conduse de instructori francezi. Avem și carabinieri care merg la cursuri de limba engleză cu perspectiva de a participa la alte training-uri internaționale”, ne-a declarat Nicolae Stamati.

Ordinea publică, prioritatea exclusivă a carabinierilor

Dumitru Gamarța, șeful secției juridice a Departamentului carabinieri, ne-a explicat că asigurarea și restabilirea ordinii publice vor fi prerogativele exclusive ale carabinierilor.  „Structurile de carabinieri rămân în sistemul de apărare a statului. Ordinea publică în cadrul acţiunilor ample de tip cultural, sportiv şi politic va fi asigurată de carabinieri. Poliția se va ocupa de profilaxie și combaterea criminalității. Va avea loc divizarea atribuțiilor”, ne-a explicat Gamarța.

Un alt aspect al reformei se referă la paza ambasadelor care se va realiza în bază de reciprocitate. „De exemplu, dacă Ambasada Republicii Moldova la Moscova va fi păzită gratuit, la fel și noi vom păzi Ambasada Rusiei la Chișinău gratuit. În caz contrar, paza se va organiza de patrule și supraveghere video. Ori se va semna un contract. Avem contracte cu Ambasada Chinei și cu Ambasada Israelului care achită pentru serviciile de pază”.

Dumitru Gamarța ne-a explicat că contractul se semnează pentru cinci ani, salariul unui carabinier constituie 3200 de lei. Pentru a deveni subofițer, candidatul trebuie să aibă studii liceale, iar pentru a ajunge în grad de ofițer sunt necesare studii superioare. „Ministerul vrea să asigure un pachet social la nivel: salarizare și asigurarea cu spațiu locativ. Acesta va fi oferit carabinierilor fără drept de privatizare”, mi-a explicat Gamarța.

Totuși, nimeni dintre carabinierii cu care am vorbit nu beneficiază de locuință gratuită. Mai mult, unul dintre carabinieri care lucrează pe bază de contract mi-a spus că stă cu chirie. Un alt batalion va fi format începând cu 1 ianuarie 2013.

 

 

The following two tabs change content below.