„Să fii medic îți este dat de la Dumnezeu, dar ești apreciat de stat”

vadim rata

Vadim Rață are 28 de ani, de curând a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Facultatea Sănătate Publică. Acum este medic rezident, anul I, la epidemiologie în cadrul Centrului Național de Sănătate Publică, fiind angajat în Secția de Monitorizare a Alertelor de Sănătate Publică.

– Domnule Raţă, ce v-a determinat să alegeți profesia de medic?

De fapt, de mic copil,m-am zbenguit pe holurile spitalului, datorită mamei care era asistentă medicală. Mi s-a părut că e cea mai frumoasă și nobilă profesie pe care o pot alege. Am îmbrățișat Facultatea de Sănătate Publică pentru a promova modul sănătos de viață și de a pune accentul pe profilaxia și prevenirea maladiilor.

– Câți ani ați investit în formarea profesională?

Aș spune că mult prea mulți, acum sunt la al 12-lea an de studiu și acesta nu e ultimul, am absolvit Colegiul de Medicină și Farmacie – cinci ani, apoi Universitatea de Medicină și Farmacie – şase ani, în prezent fac rezidențiatul – alţi doi ani.

– Ce dificultăți ați întâlnit la angajarea în câmpul muncii?

Eu am avut noroc, am activat în cadrul Centrului Național de Sănătate Publică încă de când eram student și am rămas la rezidențiat. Dar totuși ca dificultăți aș menționa salariile, care sunt net sub minimul de existență pentru tinerii specialiști, de asemenea se pune accentul pe experiență pe care bineînțeles că nu toți au reușit să o acumuleze. O altă problemă este lipsa interesului atât din partea studenților, cât și a medicilor, sunt studenți care doar așteaptă să vină ora 15 ca să plece și medici care nu doresc să implice rezidenții în activitatea lor.

– Astăzi, Republica Moldova are nevoie de cadre medicale specializate, cât de apreciată este munca dumneavoastră?

Republica Moldova duce lipsă acută de medici. Situația se agravează din cauza că tot mai mulți medici pleacă la muncă peste hotare sau se angajează în instituțiile medicale private unde au salarii mai bune. Din păcate, mulți ar dori ca serviciul de Sănătate Publică să nu existe, adesea munca noastră nefiind apreciată, iar rezultatele fiind atribuite altor direcții. Însă este de ajuns să se înregistreze o epidemie sau o situație excepțională că de îndată toate privirile sunt îndreptate spre serviciul nostru.

– Sunteți mulțumit de salariul dumneavoastră?

E cea mai sensibilă întrebare, sunt sigur că orice tânăr specialist va răspunde că nu. Acum am o bursă de studii de 990 de lei și un salariu de 1900 de lei în cadrul secției unde sunt angajat. Pentru un salariu mai mare sunt nevoit să fac servicii nocturne și să activez la sărbători deoarece sunt achitate dublu. Sunt căsătorit și am un copil, iar toate veniturile îmi ajung doar ca să achit întreținerea și cheltuielile de transport. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că avem părinți care ne pot ajuta, altfel nu știu ce aș fi făcut cu salariul meu de rezident și cu cel al soției de asistentă medicală. Aș adăuga că sunt mulțumit moral și onorat de serviciul pe care îl am, însă partea materială lasă de dorit. Cunosc medici cu zeci de ani de muncă în domeniu și care lucrează pe 1,5 unități și ridică un salariu de 4-5 mii de lei, credeți-mă, nu este cea mai bună motivare.

– După un barem de la 1 la 10, cum ați aprecia studiile de rezidențiat din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică?

Dacă ar fi să notez, aș spune că Centrul Național de Sănătate Publică face tot posibilul ca medicii rezidenți din cadrul centrului să obțină cunoștințe și capacități în domeniu. Medicii rezidenți sunt ajutați la realizarea tezelor și lucrărilor științifice, sunt implicați în diverse proiecte, au deplasări atât pe teritoriul R. Moldova, cât și peste hotare. Consider că este un mediu benefic pentru formare și dezvoltarea mea profesională.

– Cum credeți, care va fi viitorul medicinei în Republica Moldova?

Dacă nu vor interveni schimbări din partea autorităților, majoritatea tinerilor vor fi nevoiți să plece peste hotare sau să caute diverse oferte mai avantajoase pentru a avea un trai decent. Mulți cunoscuți de ai mei activează deja în diverse firme farmaceutice, abandonând studiile în ultimii ani de rezidențiat, și asta este tragic. Aș dori ca în viitorul apropiat medicii să fie apreciați la justa valoare pentru toată silința și sacrificiile lor.

Diana Costiuc, stagiară

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)