Să demisioneze ambii // Observator

Băsescu are dreptul moral să revină la Cotroceni, deoarece USL n-a reuşit să adune numărul necesar de voturi pentru demiterea sa. A adunat destul de multe, dar nu suficiente. Ce e constituţional, e şi moral. Legitimitatea lui Băsescu stă în picioare şi nu poate fi clintită orice ar declara Ponta.

USL nu are dreptul moral să-i ceară lui Băsescu să demisioneze, deoarece suspendarea s-a făcut cu numeroase încălcări ale principiilor democratice, speriind UE şi SUA. Curtea Constituţională nu a putut opri procedura de suspendare, fiindcă avizul ei era doar consultativ. Aceasta ridică probleme pentru stabilitatea României. Lovitura de stat a eşuat nu fiindcă USL a ţinut la democraţie şi la imaginea României, ci fiindcă lui Ponta i s-a dat peste mâini.

Boicotarea unui referendum considerat nedrept este morală, conformă cu democraţia. Eşecul nu e al lui Băsescu, ci al USL. Liderii săi ar trebui să demisioneze pentru că au iniţiat referendumul nu pentru că Băsescu ar fi încălcat grav Constituţia, ci din antipatie, ură viscerală faţă de acesta. Ura, se ştie, nu este un argument în afacerile de stat.

Problema lui Băsescu e că este urât de o mare parte din români, că i-a împărţit în două tabere ireconciliabile. El i-a scos din sărite pe mulţi prin „jocul” său lipsit de eleganţă şi de inteligenţă. Un preşedinte trebuie să aibă capacitatea stăpânirii de sine, să poată privi unele lucruri de la înălţimea unei „neutralităţi” care să-i protejeze autoritatea, să nu o poată compromite prin reacţii reflexive. Orice ar crede el, nu iese mai puternic, ci mai slăbit din această bătălie. Demisia benevolă şi alegeri prezidenţiale anticipate ar fi o soluţie.

Referendumul încheiat, Ponta trebuie să demisioneze pentru plagiat. El nu are dreptul moral să conducă guvernul României.

Antonescu mai poate rămâne preşedinte al Senatului, pentru cele câteva luni rămase până la alegerile parlamentare. Natura sa pasivă, conformistă, comodă îl face inofensiv, dacă nu se găseşte cineva să-l folosească în proiecte străine.

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)