Să bem pentru Patrie // Scrisorile lui Buraga

Ieri am discutat despre ideea propusă de ministrul agriculturii sărace ca vinul să fie considerat produs alimentar dietetic, nu băutură alcoolică nocivă.

Unii spuneau că era demult timpul să facem aceasta, căci e în tradiţia poporului nostru să beie vin ghiurghiuliu în loc de apă chioară, fie şi carbogazoasă, alţii însă erau şi mai categorici: nu numai să fie considerat vinul produs alimentar, ci produs alimentar obligatoriu de la o anumită vârstă, care să fie stabilită prin lege organică. Faptul că la ziua naţională a vinului vine tot mai puţină lume e foarte îngrijorător, spuse dr Stuh. Cum să crească PIB-ul dacă lumea nu bea vin? De unde să vină bani în „bujăt”, dacă moldovenii nu cumpără vin? Cred că ziua naţională a vinului trebuie să dureze nu două zile, ci o săptămână sau chiar o lună, propuse moş Dumitru.

Strămoşii noştri au băut întotdeauna vin autohton în loc de apă gazoasă. Nici nu se aşezau la masă fără un pahar de vin roşu sau alb. Până s-a supărat Burebista şi a tăiat categoric viile. În condiţiile în care Rusia apelează la arma economică, consumul vinului ar putea să consolideze statalitatea, asigurându-ne o independenţă reală de meteorologii ruşi. Ziua naţională a vinului trebuie să dureze anul împrejur, cu o singură zi liberă, luni, ca să reuşim să ne venim în fire. Preşedintele Timofti să emită un decret prin care să oblige cetăţenii RM să consume nu mai puţin de doi litri de vin pe zi, norma de lichid recomandată de medicii care se informează periodic în Internet. Poate chiar şi trei litri, căci vinul conţine calorii şi nu este numai lichid, ci şi mâncare. Noi trebuie să educăm respectul pentru vin. Poeziile lui Omar Haiam şi Petru Cărare trebuie învăţate de la grădiniţă şi introduse în programa şcolară ca disciplină de bac. Şi imnul trebuie schimbat. Să nu mai cântăm limba noastră hodorogită, a lui Alexe Mateevici, ci poezia nobilă a lui Petru Cărare:

Când văd un pahar cu vin,
Scot căciula şi mă-nchin;
Dar plec jos smerita frunte,
Când văd două şi mai multe
Şi pân-la pământ mă plec,
Când văd un butoi întreg!

Acuma stau şi mă gândesc ce-i de făcut cu cei care vor refuza să beie. Ar trebui condamnaţi şi siliţi să lucreze în crame şi vii.

Al vostru omarhaham, rosveratol, pectind, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga