S-o ia naiba de avere

FAMILIE // Ce se întâmplă cu o moldoveancă frumoasă care pleacă la lucru peste hotare

Câte se mai întâmplă, Doamne, cu cei care pleacă aiurea. S-ar mai fi gândit vreodată Gheorghe Ciobanu că va lăcrima din cauza muierii lui? N-a vrut să o ia de nevastă, altă fată îi era dragă. Părinţii săi au insistat: „E din neamuri bune, cu avere, şi îi frumuşică fata”.

Nina ştia că Gheorghe o iubeşte pe alta, însă i-a spus maică-si că, dacă ar fi să se mărite în toamna ceea, s-ar duce numai după fiul lui Ciobanu. Înţelegerea a fost mai mult între părinţi. Tânăra era drăguţă şi n-ar fi rămas fată bătrână, însă a pus ochiul pe Gheorghe. Primii ani l-a bănuit că mai ţine la Aglaia, iubita lui din tinereţe, dar după ce s-au născut cei trei copii ai lor, peste Gheorghe au dat năvală alte griji.

Visul lui Gheorghe şi al Ninei

Prin 1998, Nina a plecat la lu¬cru peste hotare, nu că n-ar fi avut din ce trăi, dar dacă se ducea toată lumea… A vândut casa bunicii, primi¬tă drept moştenire, şi a luat drumul spre Grecia. Cuplul Ciobanu avea deja trei copii – doi băieţi şi o fată. Cel mai mare, Ilieş, tocmai împlinise 11 ani. E lungă povestea asta ca s-o înşir amănunţit. Vă spun doar că Nina a ajuns greu pe tărâmul Eladei. Vreo câţiva din grupul lor au rămas prin văgăuni.

Cu chiu, cu vai, abia peste jumătate de an, Nina a reuşit să-şi găsească de lucru într-o localitate să¬tească, menajeră în familia unui fermier. Acesta avea copii des¬tui şi soţia sa era suferindă. Nu şi-a mai putut veni în fire după ultima naştere. Nina a fost angajată ca să îi uşureze acesteia munca în casă. A trecut o bu-cată bună de timp până a învăţat greaca, până atunci comuni¬ca cu cei din jur prin semne.

Aşa a aflat stăpâna că Nina are trei copii, un bărbat frumos şi că vrea să facă bani ca să-şi ridice o casă, cea mai frumoasă din sat. Tot ce câştiga femeia îi trimitea lui Gheor¬ghe. Şi omul, gospodar şi har¬nic, a pornit să ridice casa la care visau amândoi. Gheorghe îi telefona Ninei şi o ruga: „Dacă poţi răbda, mai lucrea¬ză, Ninuţă, un an de zile, că nu mi-au ajuns bani să fac gardul. N-am terminat beciul, garajul. N-ar fi deloc rău să avem şi o maşină. Dar dacă vrei să te întorci, n-am să-ţi scot ochii…”

Nina se mărită cu un grec

Departe de casă, soţ şi copii, Nina a început să-i uite. Nu-i mai părea şederea ei în Grecia o povară. Vorbea deja cu uşurinţă greaca, îşi făcuse prieteni, şi pen¬tru că era frumoasă, mai mulţi bărbaţi puseseră ochii pe ea.

A împlinit şapte ani de când plecase de acasă. Fiul mai ma¬re a terminat şcoala, iar fiica a împlinit 13 ani. Nina vedea cum cresc copiii săi doar din fotografii, dar ce putea face dacă lui Gheorghe nu-i ajungeau bani?

Un timp îndelungat n-a telefonat şi nici bani n-a trimis acasă. Abia în toamna anului acesta, Nina i-a trimis lui Gheorghe o scrisoare prin care l-a rugat să ducă copiii la mama ei, „că nu mă mai întorc în Moldova. Şi te rog să divorţăm, îţi trimit confirmarea că sunt de acord să ne des¬părţim şi tot ce am agonisit împreună îţi rămâne ţie şi co¬piilor. Dacă vor ei şi tu eşti de acord, îi iau la mine. Mă mărit cu un grec”.

Nina se gândea la început să se aventureze într-o re¬laţie amoroasă. La urma ur¬mei, Gheorghe era departe şi era sigură că nici soţul ei nu era sfânt.

Nu avea 40 de ani când a ajuns în Grecia. Era frumoasă – blondă, cu ochi verzi şi buze senzuale –, femeie împlinită după trei naşteri, cu moli¬ciuni pe unde se opresc ochii bărbaţilor. Fireşte că s-a găsit un grec mai îndrăzneţ care a cucerit-o pe mol-doveanca noastră. Mai trăgea la cântar şi faptul că grecul era proprietarul unei bănci regionale, văduv şi fără copii.

Regretul lui Gheorghe

După ce Gheor¬ghe a primit scrisoarea Ninei, s-a demoralizat definitiv. I s-a făcut lehamite de viaţa asta, de părinţi şi copii. Nu ieşea ziulica întreagă din barul satului. Îl duceau oame¬nii acasă de subsuori.

Dar când a început a vinde lucruri din gospodărie pe nimic, l-au luat din scurt fraţii şi părinţii săi. „Bade, de răul unei muieri, duci de la casă toată agoniseala, eşti nebun! Gândeşte-te la copii! Ilieş merge la facultate, mâine-poimâine se însoară, are nevoie de sprijinul ma¬tale, îţi dai seama ce faci?! Şi-apoi n-a mai murit mama femeilor, alege, că la averea asta vine oricare. Ia şi fată mare, că abia ai pus mâna pe 50 de ani…”

S-a mai liniştit Gheor¬ghe, i-a trimis Ninei decizia judecăţii şi s-a făcut flăcău. Maică-sa, care mi-a povestit această istorie, zice că, în văzul lumii, băiatul ei schimbă o muiere pe alta şi nu se poate ogoi. Când se îm¬bată, bombăneşte: „Avere ţi-a trebuit, Gheorghe? S-o ia nai¬ba de avere, că au rămas copiii fără mamă!”.

The following two tabs change content below.