S-au zgârcit şi au plătit cu sănătatea propriului copil

Anual, în urma accidentelor rutiere, peste 600 de copii ajung în stare gravă la spital, alţii 40 îşi pierd viaţa

Un copil care nu stă într-un scaun auto pentru copii poate fi rănit sau ucis chiar şi la viteze reduse sau la frânări bruşte, atenţionează medicii de la Spitalul „Valentin Ignatenco” din Chişinău. Experienţa arată că scaunele de mașină pentru copii reduc probabilitatea traumelor cu 75%.

„Nu ştiam cât de important este acest scăunaş până când soţul meu a frânat brusc pentru a evita o tamponare cu o altă maşină. Atunci fiica mea mai mare care stătea pe bancheta din spate a strigat «Mamă, Anişoara a căzut!»”, îşi aminteşte îndurerată Valentina.

Deşi planificau să cumpere un scaun auto pentru copii, soţii Valentina şi Igor din Chişinău, de fiecare dată când ajungeau în faţa vitrinei magazinelor specializate, îşi spuneau: „Nu arde! Acum nu ne ajung bani, lăsăm pentru luna viitoare”. Astăzi însă conştientizează ce greşeală au făcut. Pentru că tot amânau cumpărarea scaunului, fiica lor de doar un an a ajuns la spital cu o traumă cranio-cerebrală gravă. „Ne grăbeam în ospeţie. Am vrut să mă aşez pe bancheta din spate, dar fiica mea de şapte ani, Gabriela, mi-a spus că o va ţine pe Anişoara în braţe. Nu a fost pentru prima dată şi i-am încredinţat-o. Dacă ştiam ce vom păţi”, regretă mama.

Igor nu-şi poate explica de unde s-a luat maşina din faţa lui. „Am frânat brusc. Noi nu ne-am lovit, fiindcă aveam centurile cuplate. Anişoara însă…”, îşi aminteşte tatăl. În acea zi, Gabriela a aşezat-o pe surioară alături de ea şi se juca cu telefonul mobil. „După ce a strigat am înţeles că fetiţa cea mică a păţit ceva. Era fără cunoştinţă. Nu pot să vă redau ce spaimă am tras”, ne povesteşte Valentina.

Când vede o maşină, strigă „Bubu”!

Igor nu era în stare să urce la volan. Părinţii au chemat ambulanţa. La spital, micuţa a suportat o operaţie la cap. Deşi de la incident a trecut mai bine de un an, micuţei şi astăzi îi este frică de automobile. „Când le vede, începe să strige în gura mare „Bubu! Bubu!” şi de fiecare dată îmi amintesc de calvarul prin care am trecut. Avem două scaune de maşină pentru copii, unul pentru Anişoara şi celălalt pentru Gabriela. Bineînţeles că bate la buzunar, dar securitatea copiilor este mult mai scumpă”, a constatat Valentina. Părinţii le recomandă tuturor celor care au copii mici să nu lase pe mâine, să meargă la magazin şi să cumpere scaunul auto pentru micuţi.

Rămâne pe seama părinţilor

„Din păcate, numărul de cazuri de politraumatism la copii în urma accidentelor de maşină este stabil şi mare. Pacienţii sunt aduşi cu diverse traume, nu doar una. Uneori trebuie să ne adunăm mai mulţi medici pentru a stabili diagnosticul unui copil. Copiii se aleg adesea cu mâinile şi picioarele frânte, coaste rupte şi cu traumatizarea organelor interne. Dacă părinţii ar fi pus pe bancheta din spate scaune de maşini pentru copii, bineînţeles că traumele ar fi mult mai nesemnificative. Aş recomanda părinţilor, atunci când urcă la volan, să nu uite că au şi copii în maşină”, atenţionează Nicolae Starciuc, directorul Spitalului pentru copii „Valentin Ignatenco” din Chişinău.

Este ştiut că centura de siguranţă salvează vieţile a sute de şoferi, în acelaşi timp, ei sunt obligaţi să o cupleze, în caz contrar, riscă o amendă usturătoare şi câteva puncte de penalizare. Legislaţia însă nu prevede amenzi pentru lipsa scaunelor auto pentru copii. Părinţii care şi-au învăţat lecţia  consideră că pentru a nu expune micuţii pericolului, scaunele auto pentru copii ar trebui să fie obligatorii. Între timp, măsura rămâne pe seama şi responsabilitatea părinţilor.
Test pentru mămici şi tătici

Vi s-a întâmplat să lăsaţi copilul mic singur pe bancheta din spate?

Atenţie! Dacă nu aveţi un scaun auto pentru copii în care să-l puneţi pe copilul dvs., o frânare bruscă ar putea să-i pună viaţa în pericol.

Copilul tău are deprinderea să se ridice în picioare atunci când sunteţi la volan şi să se poziţioneze între banchetele din spate?

E extrem de periculos! E suficient să frânaţi un pic mai brusc pentru ca micuţul să-şi traumatizeze picioarele. În cazul în care automobilul pe care îl conduceţi se tamponează cu un altul, copilul riscă să fie proiectat spre parbriz.

De câte ori ai lăsat copilul mic în grija altui copil pe bancheta din spate, fără a fi supravegheaţi de un matur? Nu uita că eşti la volan şi trebuie să fii atent la trafic!

Dacă ai făcut-o măcar o dată şi copiii nu au păţit nimic, eşti un norocos. În orice moment, copilul mai mare se poate lua cu joaca şi ar putea să nu observe cum cel mai mic cade la o simplă cotitură. Mai grav, micuţii ar putea deschide uşile automobilului în timpul traficului.

Cât de sigur eşti că, atunci când traversezi strada ţinând de mână copilul, acesta nu este expus pericolului de a fi lovit de o maşină?

E frig şi copilul poartă mănuşi. În orice clipă copilul, fiind atras de ceva ce i se pare interesant se poate smulge şi puteţi rămâne doar cu mănuşa în mână.

 

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.