S-au grăbit să meargă pe ultimul drum

„L-am rugat să meargă mai încet. El nu ne-a ascultat”

Şi-au găsit moartea pe şosea, motivul – viteza excesivă. Trei tineri au decedat în urma unui accident teribil în apropierea satului Egorovca, alţi trei au ajuns în stare gravă la spital. Toţi se aflau în automobilul la volanul căruia era un tânăr de 22 de ani care, culmea!, nu avea nici permis de conducere. Deşi cei care se aflau în maşina ucigaşă îl implorau pe şofer să mai scadă din viteză, acesta se pare că nu-i auzea. Astăzi, în două sate din raionul Glodeni răsună bocetele rudelor celor trei tineri care au murit stupid, pentru că nu au fost auziţi de cel care era la volanul automobilului.

Svetlana Panţa

Accidentul teribil a fost văzut de mai mulţi martori care nu au putut să treacă indiferenţi pe lângă maşina zdrobită. „Nu-mi venea să cred ochilor. Am văzut corpurile a şapte tineri, dintre care trei nu au mai putut fi salvaţi. Ceilalţi gemeau de durere”, îşi aminteşte îngrozită Tatiana. „Când am venit la faţa locului, nu credeam că ne vom găsi fiica moartă. Ne rugam la Dumnezeu să fie vie, însă el a hotărât să o ia alături de el”, este tot ce a putut să ne spună mama Dinei, tânăra care a decedat în urma accidentului.

„Am văzut când au venit părinţii şi fratele fetei, care încă nu ştiau ce s-a întâmplat. În urma loviturii, tânăra a fost aruncată din maşină. Cred că nu avea centura de siguranţă cuplată. Era toată în sânge. Sărmanii părinţi! Doamne fereşte să ai o asemenea tragedie în familie!”, îşi aminteşte Sergiu. Bărbatul de 35 de ani spune că este şi el şofer şi, deşi de la accident au trecut deja trei zile, încă mai are înaintea ochilor acele imagini teribile. „Le spun la toţi cunoscuţii ce am văzut, în special celor care au maşină. Şoferii trebuie să conştientizeze că sunt responsabili de viaţa lor şi a persoanelor care le încredinţează viaţa atunci când urcă în automobilul lor”, este de părere Sergiu.

Victimele accidentelor

Deşi traumele în urma unui accident pot fi tratate, imaginile momentului de impact pot rămâne în amintirile oamenilor pentru toată viaţa. În acest sens, victime ale accidentelor pot fi consideraţi nu doar pietonii loviţi de autoturisme, dar şi persoanele de la volanul acestora. „Am avut mai multe cazuri când şoferii s-au adresat după ajutor. E nevoie de tratament psihologic îndelungat şi de terapii speciale. Îmi amintesc că, acum jumătate de an, am avut un pacient care îmi spunea că în fiecare noapte visează momentul în care a lovit o persoană la trecerea de pietoni. Primul lucru pe care i l-am explicat pacientului a fost că trebuie să renunţe la gândul ce ar fi dacă mergea pe alt drum sau avea o viteză mai mică. Acest „dacă” îi macină din interior practic pe toţi participanţii la accidentele rutiere”, ne-a spus psihologul Viorica Postică.

Psihologul susţine că tergiversarea adresării la specialist ar putea să aibă urmări grave pe viitor. „Deunăzi a venit un tânăr de 22 de ani care, în copilărie, a fost lovit de un automobil. Deşi de atunci au trecut mai bine de 15  ani, băiatul spune că îi ia uneori jumătate de oră până e gata să traverseze strada. Este vorba de o frică care treptat s-a transformat în fobie. Îmi va lua ceva timp ca să-l tratez”, a constatat psihologul.

Pieton imprudent experimentat

L-am întrebat pe un pieton de ce a trecut pe roşu. „Nu mă grăbesc nicăieri, dar de ce să nu o fac dacă nu-i nici o maşină?”, se miră tânărul. Cu toate acestea pietonul respectiv nu este la prima abatere. „Odată am traversat strada pe roşu. Şi nu am reuşit să păşesc bine pe carosabil că am simţit cum mă apucă doi indivizi de braţ. S-au prezentat ca agenţi ai poliţiei rutiere şi mi-au cerut să le prezint repede buletinul. Am spus că-s minor, iar ei m-au dus de mâini, mă rog, mă strângeau de parcă vroiam să fug, şi au spus că mă duc la sectorul nr. 1 de poliţie şi că până nu vin părinţii să achite amenda nu-mi dau drumul. Apropo, nu mi-au prezentat legitimaţia”, îşi aminteşte Andrei. Atunci totul s-a soldat cu achitarea a 40 de lei, toţi banii pe care îi avea atunci băiatul în buzunar.

„Anul acesta am avut acelaşi caz. Doar că a venit tipul, s-a prezentat, cu legitimaţia de poliţist. M-a întrebat dacă ştiu de ce m-a oprit. M-a rugat să-i prezint buletinul şi mi-a făcut proces-verbal. Dar, până la urmă, m-a eliberat”, povesteşte Andrei. Poliţistul l-a crezut pe tânăr din cuvânt. „I-am promis că nu voi mai trece pe roşu”. Atunci când l-a întrebat pe tânăr dacă se gândeşte la cei de acasă când trece neregulamentar strada, el mi-a zâmbit vinovat şi şi-a plecat capul. „Îmi pare rău că tinerii nu se gândesc la părinţi atunci când se grăbesc undeva şi mână de parcă le este teamă că nu vor reuşi să trăiască”, a spus îndurerată mama Dinei. Astăzi, tânăra de doar 17 ani din Glodeni şi alţi doi prieteni care au decedat în urma accidentului rutier vor fi petrecuţi pe ultimul drum.

Direcţia Poliţia Rutieră avertizează!

Ţinând cont de situaţia rutieră creată, începând cu 28 noiembrie curent, pe toate drumurile publice va fi sporit numărul inspectorilor de patrulare, iar Direcţia Poliţie Rutieră solicită tuturor participanţilor la trafic să manifeste toleranţă şi înţelegere în cazul unor stopări suplimentare care sunt extrem de importante pentru depistarea şoferilor înrăiţi.

The following two tabs change content below.