S-au făcut gospodari cu microbuzul cumpărat din investiţii străine

Soţul Mariei Viniţchi, directoarea Liceului Teoretic „Universus” din Scoreni, Străşeni, utilizează în interese proprii microbuzul câştigat în cadrul unui proiect cu susţinere financiară din Elveţia

microbuz foto nadea roscovanu

Foto simbol. Nadea Roscovanu

 

Mai mulţi locuitori ai satului Scoreni, raionul Străşeni, sunt indignaţi de faptul că nepoţii şi copiii lor de vârstă preşcolară, şcolară, copiii cu dizabilităţi locomotorii merg la şcoală pe jos dimineţile, parcurgând o distanţă de circa 2,5–3,00 km, în timp ce directoarea Liceului Teoretic „Universus” din Scoreni, Maria Viniţchi, foloseşte în scopuri personale microbuzul câştigat în cadrul unui proiect cu investiţii străine, cu care soţul ei, şoferul microbuzului, duce lumea pe la petreceri, la muncă. Primarul localităţii, Svetlana Tabacari, este la curent, dar nu poate soluţiona problema.

„Cunosc problema. Am încercat s-o rezolvăm, am discutat, dar nu s-au mişcat deloc lucrurile”, a spus pentru JURNAL primăriţa de Scoreni, Străşeni. Din spusele ei aflăm că microbuzul a fost primit din partea statului pentru Centrul pentru copiii cu dizabilităţi „Cris”, deschis în sat cu susţinere financiară străină, dar care nu a funcţionat mult din cauza că erau probleme financiare cu întreţinerea lui şi autoritatea publică raională a decis închiderea centrului. De mai bine de doi ani centrul este închis, iar microbuzul se află în folosinţa directoarei liceului din localitate.

„Ca atare, după închiderea centrului, microbuzul trebuia să treacă în gestiunea primăriei, dar nu a trecut, pentru că… pentru că…”. Svetlana Tabacari a spus că a încercat de câteva ori să soluţioneze problema, dar n-a reuşit deoarece oamenii nu vor să achite drumul, 1-2 lei, iar primăria nu poate aloca bani pentru combustibil, pentru că bugetul nu-i permite.

Copiii cu dizabilităţi merg prin noroi

Informaţia a ajuns în redacţia JURNALULUI printr-o sesizare venită din partea unei locuitoare din Scoreni, care ne-a spus că copiii de grădiniţă, de şcoală şi cei cu dizabilităţi sunt nevoiţi să meargă mai bine de doi km pe jos şi vară, şi iarnă prin cel mai mare noroi, iar microbuzul statului care era destinat pentru transportarea copiilor dintr-un capăt îndepărtat al satului până la liceu este folosit de familia directoarei liceului. „Avem copii cu grave probleme locomotorii, care merg prin cel mai mare glod şi orice timp până la şcoală”. „Soţul directoarei duce oamenii la cumetrii, nunti, duc muncitorii contra plată. În prezent, seara, la ora 17.00, duc femeile din sat la spart nuci”, ne spune sursa noastră.

C.M., în vârstă de opt ani, din Scoreni are grave probleme locomotorii (gradul II de invaliditate). Părinţii i-au luat două seturi de cărţi, unul – la şcoală şi altul acasă, deoarece îi este greu să se deplaseze. Fetiţa face zilnic 3 km înspre liceu şi 3 km înapoi. „La noi încă nu e aşa glod, dar să-i vedeţi pe cei din mahalaua din deal, de la „Căsuţele”, prin ce noroi merg copiii din clasele primare! E jale mare”, ne comunică mama fetiţei, N.M.. Femeia a înţeles de la administraţia liceului că microbuzul este deja particular şi necesită mari cheltuieli pentru a fi utilizat pentru transportarea copiilor. „La o adunare s-a propus să plătim câte 2 lei de copil, dar s-a spus că e puţin şi am înţeles că e privatizat, dar cum?”, se întreabă femeia.

Directoarea acoperă cheltuielile făcute cândva

Maria Viniţchi consideră că centrul pentru copiii cu dizabilităţi a fost deschis graţie ei. „Microbuzul a fost câştigat de mine într-un proiect împreună cu Asociaţia de Caritate „Acasă” şi o fundaţie din Olanda, atunci când am creat Centrul (1999), fiind dat în folosinţă în anul 2000 împreună cu FISM-ul, cu care am avut mai multe proiecte. Cât a lucrat centrul, din contul meu propriu turnam motorină, fără a avea finanţare de la cineva, şi aduceam copiii la centrul deschis. Microbuzul nu este al meu, ci al Asociaţiei Obşteşti „CVIS” (Copiii – viitorul societăţii) pe care am creat-o atunci când am scris mai multe proiecte”, susţine Maria Viniţchi, care mai spune că automobilul este vechi, din 1994.

„Centrul pentru copiii cu dizabilităţi nu este închis. Noi lucrăm cu o anumită categorie de copii, 22 la număr, printr-un program al ME”, mai spune ea. Potrivit directoarei, în prezent, microbuzul este folosit pentru „deservirea cu apă potabilă a localităţii şi pentru orice deplasare a liceului, nu şi în scopuri personale”. Pe de altă parte, oamenii din sat spun că soţul directoarei liceului utilizează acest microbuz de mai bine de un deceniu în scopuri personale. Iulia Certan, şefa Direcţiei învăţământ Străşeni, afirmă că în cadrul fostului centru cu dizabilităţi „Cris” s-a deschis un alt centru de resurse pentru copiii cu dizabilităţi, unde merg tot copiii Liceului Teoretic „Universus” din Scoreni. Funcţionara mai spune că microbuzul de la „Cris” a fost dat ong-ului fondat de Maria Viniţchi pentru copiii cu dizabilităţi din sat.