S-a vrut primar fără a ieşi din casă

Sârbu este nemulţumit de primul scrutin fără sigla comunistă, iar pe comuniştii din raioane nici vânt rece nu-i ajunge

Primele alegeri fără seceră şi ciocan care s-au desfăşurat în această duminică în cinci localităţi din Republica Moldova i-au situat pe comunişti pe ultimul loc în lista preferinţelor alegătorilor. De vină a fost nu atât lipsa siglei comuniste în buletinele de vot, cât atitudinea candidaţilor comunişti care nu şi-au dat mare interes să câştige, dar şi scăderea popularităţii partidului în lista preferinţelor alegătorilor, susţin secretarii comisiilor electorale din aceste localităţi.

Cu toate acestea, Sergiu Sârbu, juristul PCRM, se arată decis să se adreseze la CEDO pentru a anula scrutinul, după ce Curtea Supremă de Justiţie a respins cererea comuniştilor de a anula hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care concurenţilor electorali comunişti li s-a interzis să participe la alegeri cu secera şi ciocanul.

Candidatul comunist e de negăsit

În s. Albina, raionul Cimişlia, cu o populaţie de peste 1700 de alegători, majoritatea vorbitori de limbă rusă, a învins în alegeri un candidat independent, Nicolae Bâcos. Anterior, localitatea era o oază a comunismului. La alegeri a participat doar candidatul independent şi un membru PCRM, Iurie Mazur, originar din or. Cimişlia. Candidatul comunist nu a vizitat niciodată satul, nu s-a interesat de rezultatele scrutinului, iar a doua zi după alegeri acesta nu a fost de găsit nici la telefon pentru a i se aduce la cunoştinţă rezultatele.

„Nici nu ştim cum arată, nu a venit măcar să discute cu oamenii”, se arată contrariată secretara primăriei, Mariana Placsivaia. Cu toate acestea, pentru misteriosul candidat au votat 75 de alegători. „Probabil, vreo zece vor fi votat conştient, fiind membri activi şi simpatizanţi ai partidului. Restul – doar pentru a nu-l vota pe candidatul care a ieşit învingător”, încearcă să găsească o explicaţie secretara. Reprezentanţii primăriei Cimişlia ne-au spus că pe moment Mazur stă cu copiii acasă, după ce soţia s-a angajat. Acesta nu a răspuns însă nici la fix, nici la mobil, în timp ce încercam să aflăm ce crede despre intenţia juristului partidului de a se adresa cu plângere la CEDO prin care ar putea fi anulate inclusiv rezultatele scrutinului pe care el, de altfel, le-a ratat.

Comuniştii au făcut agitaţie în favoarea democraţilor

În s. Cârpeşti, raionul Cantemir, o localitate fără primar din 2011, unde anterior au mai avut loc trei tururi de alegeri repetate, şi acum alegeri noi, oamenii spun că s-au plictisit de a mai ieşi la vot. Deşi în sat sunt 75 de comunişti cu acte în regulă, candidatul din partea acestui partid, Sergiu Butuc, s-a ales cu doar 12 voturi. „Înainte, comuniştii aveau mai mulţi simpatizanţi, acum le-au luat-o înainte alte partide”, îşi dă cu părerea secretara primăriei Maria Gavril. Aceasta ne dezvăluie că lumea s-a plictisit de alegeri. De exemplu, cel care era membru PL, Ion Bâzu, peste noapte a aderat la PD şi, după lungi tratative, s-a împăcat cu comuniştii, ca aceştia să-l susţină în alegeri şi să facă agitaţie în favoarea lui printre locuitorii comunei. „Nu credeam niciodată să ne împăcăm. Comuniştii s-au solidarizat cu democraţii pentru a ieşi din criza nealegerii primarului satului şi, ca rezultat, a ieşit Bâzu învingător. Satul nostru toată vremea a fost democrat. Dar pe cei care îi mai votează pe comunişti deja nu-i mai schimbi”, ne mai spune secretara primăriei. Potrivit ei, o bătălie mai dură aici s-a dus între candidatul PDM şi PLDM.

Cadouri electorale

Deputatul PLDM Ion Bălan, care a monitorizat alegerile de la Cârpeşti, regretă că cele două tururi care au fost câştigate în 2011 de candidatul PLDM au fost anulate prin intermediul instanţei de judecată. „Acel candidat, deşi anterior câştigase în mod cinstit alegerile, n-a mai vrut să candideze, dezamăgit de oameni şi de justiţia noastră. PLDM a propus şi de această dată un candidat vrednic. Am pierdut, deoarece un rol aparte l-a jucat coruperea alegătorilor cu diverse cadouri, pachete cu orez, conserve, crupe şi chiar unii au fost ademeniţi cu bani”, relevă deputatul fără a specifica dacă vor depune sau nu o contestaţie la CEC.

În comuna Hristici, Soroca, candidatul comunist s-a ales cu patru voturi. „Au votat mătuşile sale, el fiind originar din altă localitate. Nu cred că e de vină lipsa secerii şi ciocanului. Înainte erau mai populari, acum celelalte partide sunt mai active”, îşi dă cu părerea asistentul social Valentina Neniţă. Atât în această localitate, cât şi în comuna Danu, raionul Glodeni, urmează să se desfășoare turul doi de scrutin. În com. Morenii Noi, r. Ungeni, învingător în alegeri a ieşit Serghei Suprovoci, membru PD. Din partea comuniştilor, nimeni n-a participat la scrutin.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu