S-a triplat numărul deceselor cauzate de fumat!

Dacă în urmă cu zece ani, mureau din cauza fumatului în întreaga lume aproximativ 2,1 milioane de persoane, în 2011, numărul acestora a ajuns la 6 milioane. Când vine vorba de fumat, statisticile sunt îngrijorătoare. Specialiștii estimează că, dacă nu se vor lua măsuri şi actuala tendinţă de consum al tutunului va continua, un miliard de oameni vor muri din cauza fumatului activ şi pasiv în acest secol.

În secolul trecut, au murit din cauza fumatului în jur de 100 de  milioane de oameni. În 2011, în toată lumea, au murit 600.000 de oameni nefumători din cauza fumatului pasiv.

Pachete și modele atractive

La nivel global, una din principalele ţinte ale acţiunilor de combatere a consumului de tutun o reprezintă copiii şi adolescenţii. Producătorii de tutun au dezvoltat produse noi, atragătoare pentru copii, adolescenţi sau pentru adolescente, cum sunt cele cu arome de ciocolată ori de mentă sau ţigările slim, ultra-slim, colorate, în pachete asemănătoare rujurilor.

S-a demonstrat însă că mediul familial contează mult pentru copii în alegerea lor de a se apuca de fumat.

Familii nefumătoare, copii nefumători

Copiii care trăiesc în familii de nefumători au un risc cu 75% mai mic de a se apuca de fumat. Un studiu efectuat pe o durată de trei ani arată că părinţii care continuă să fumeze, însă în afara casei, descurajează copiii să se apuce de acest viciu. Mai mult, chiar dacă adolescentul a început deja să fumeze, faptul că nu îi este permis să fumeze în casă îi dublează acestuia şansele să renunțe la țigări.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)