S-a stins Traian T. Coșovei

Traian T. Cosovei fotoPoetul Traian T. Coşovei s-a stins din viaţă pe 1 ianuarie 2014, la Spitalul de nefrologie „Dr. Carol Davila” din București. El a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, pe Aleea Scriitorilor.

Membru al Uniunii Scriitorilor, poetul a aparţinut generaţiei literare a anilor ’80 (Generaţia în blugi). „’În prima zi a anului a încetat din viaţă unul dintre cei mai importanţi poeţi români ai ultimelor decenii, Traian T. Coşovei. Avea 59 de ani şi o operă remarcabilă. Membru activ al Cenaclului de Luni, condus de Nicolae Manolescu, Traian T. Coşovei făcea parte din elita poeţilor optzecişti. Împreună cu Ion Stratan, Mircea Cărtărescu şi Florin Iaru a publicat un volum colectiv care a făcut valuri în epocă, „Aer cu diamante”, apărut la editura Litera, în 1982. Traian T. Coşovei este autorul unor cărţi de versuri care s-au bucurat de aprecierea elogioasă a criticii literare şi de popularitate între cititorii de poezie românească de azi. (…) Prin dispariţia lui Traian T. Coşovei, literatura română de azi suferă o grea şi ireparabilă pierdere. Odihnească-se în pace!”, se arată pe site-ul Uniunii Scriitorilor din România.

Traian T. Coșovei a debutat cu volumul de poezii „Ninsoarea electrică” (1979, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut). A publicat peste 20 de cărţi de poezie, critică literară, proză, dintre care menţionăm: „Cruciada întreruptă” (1982), „Poemele siameze” (1983), „Bătrâneţile unui băiat cuminte” (1994), „Hotel Urmuz” (2000), „Poeţii marilor oraşe” (critică literară, 2008), „Aerostate plângând” (2010).

A obţinut Premiul Academiei Române, Premiul internaţional „Nichita Stănescu” , câteva premii ale Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.