S-a stins „Lumea minunată” a lui Mihai Constantinescu

Lasă în urmă o frumoasă avere muzicală şi dragostea milioanelor de ascultători

Mihai Constantinescu a fost unul dintre cei mai cunoscuți interpreți și compozitori de muzică ușoară tradițională românească, fiind autor a zeci de șlagăre care au rămas în memoria mai multor generații. Mihai Constantinescu a murit, marţi seară, la vârsta de 73 de ani, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde era internat din luna mai.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţa pe 14 mai că pronosticul în cazul artistului era unul rezervat. „Artistul, din păcate, se află în stare foarte gravă la Terapie Intensivă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca. El a fost internat ieri dimineaţă, a venit în UPU în stop cardiorespirator, a fost resuscitat, intubat, se află la Terapie Intensivă”, preciza la acea dată ministrul.

Născut pe 4 ianuarie 1946, Mihai Constantinescu a absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport din București în 1973, după ce, cu un an înainte, terminase cursurile Școlii Populare de Artă, la clasa Floricăi Orăscu.

Artistul făcuse parte din corul de copii al Radiodifuziunii Române, iar în anul 1964 a devenit membru al grupului Mondial, perioadă în care a lansat piesa „Păpușa”. A apărut în spectacole de revistă la Casa Studenţilor „Grigore Preoteasa” din Bucureşti. În 1971, a debutat la televiziune, într-un spectacol de varietăţi. Primele sale compoziţii, „Păpuşa” şi „Anotimpuri”, s-au bucurat de mare succes.

În 1975, melodia sa „Am visat” (interpretă Corina Chiriac) a obţinut Premiul III la Festivalul Şlagărelor de la Dresda, iar cântecul „I.E.F.S. ura!”, locul I la Festivalul „Şlagăre în devenire” (1981).

Unul dintre artiștii-simbol ai muzicii ușoare românești

Mihai Constantinescu a mai cântat cu Modern Group, trupa lui Petre Magdin, în care Magdin cânta la trompetă, Marcel Dragomir la saxofon, Marius Ţeicu la pian, iar apoi a fost remarcat de realizatorul TV Titus Munteanu, care l-a lansat într-un trio, alături de Olimpia Panciu și Marius Țeicu.

În anul 1999, a lansat single-ul „Iubiți și câinii vagabonzi”, care s-a bucurat de o mare popularitate. A fost şi compozitor, unele dintre piesele sale apărând pe dublul CD al cântăreţei Anastasia Lazariuc lansat în 2003. De altfel, Mihai Constantinescu a avut o colaborare lungă cu Anastasia Lazariuc, una dintre cele mai cunoscute melodii fiind „Maria”.

În 2002, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România i-a editat un caiet de cântece selectate din șlagărele lansate în trei decenii. Tot în anul 2002, Mihai Constantinescu a primit Diploma de Onoare la Gala Muzicii Ușoare „O zi printre stele” din partea Ministerului Culturii.

Unul dintre artiștii-simbol ai muzicii ușoare românești din anii 1970, alături de cântăreți precum Dan Spătaru, Margareta Pâslaru, Angela Similea, Cornel Constantiniu, Mihai Constantinescu, a intrat într-un con de umbră în ultimele două decenii, muzica pe care o interpreta fiind considerată ușor depășită.

Margareta Pâslaru: „Un creator de şlagăre”

„Mihai rămâne un creator de şlagăre. De ce spun aceasta? Pentru că are privilegiul marilor artişti de a fi amintiţi, a fi cântaţi fără limită şi, în cazul lui, cred că muzica, originalitatea pieselor, chiar dacă au fost piese de dragoste, vor rămâne. Şi nu doar pentru «O lume minunată», nu, pentru tot ce a compus. Mă pregătesc să postez pe Facebook o întâlnire pe care am avut-o la o emisiune, la care strălucea pur şi simplu, a captivat publicul”, a declarat, pentru Agerpres, Margareta Pâslaru.

Ea a precizat că Mihai Constantinescu va rămâne în amintirea celor care l-au iubit cu „munca lui şi inspiraţia lui”.

Cântăreaţa de muzică uşoară Corina Chiriac spune că regretatul Mihai Constantinescu a fost tipul „băiatului vesel, sensibil, drăguţ, care îţi cânta piese vesele şi îşi împlinea cu seriozitate vocaţia de artist, aceea de a descreţi frunţile spectatorilor”.

„Am fost colegă cu Mihai toată cariera mea. El s-a lansat înaintea mea, nu din cauza vârstei, ci pur şi simplu a nimerit înainte şi a avut o perioadă enorm de fructuoasă în primii zece ani de carieră, când era într-un trio cu Marius Ţeicu şi cu Olimpia Panciu. Cu siguranţă au rămas undeva, în arhiva TVR, filmări cu ei trei. Erau filmaţi de către tânărul, pe atunci, producător şi regizor de televiziune Titus Munteanu. (…) El trebuie înţeles ca un artist al unei epoci de 50 de ani, aşa cum sper să fiu şi eu ţinută minte când o fi. Noi am început să cântăm într-o vreme tulbure. Nici astăzi vremurile nu sunt mai puţin tulburi. Şi astăzi ar fi nevoie de mult mai mulţi artişti”, a declarat Corina Chiriac pentru Agerpres.

Corina Chiriac: „El avea trei haruri în unul”

Ea a precizat că regretatul cantautor „s-a lansat într-o vreme când, ca şi astăzi, era nevoie de artişti”. „Ce a avut Mihai particular şi foarte agreabil pentru public? În primul rând, era extrem de vesel, venea cu emoţie pozitivă în faţa publicului. Contribuia faptul că era foarte frumuşel, era un etern adolescent. Nu a fost un Don Juan – acela era Cornel Constantiniu –, el era la început un adolescent care îţi cântă cu chitara, genul care se purta atunci când se pleca în tabără cu trenul”, a mai spus artista.

Corina Chiriac a amintit că Mihai Constantinescu „a fost un compozitor talentat, şi-a cântat piesele lui”.

„Marile lui şlagăre – «Sus în deal», «Iubiţi-ne că suntem flori» şi aşa mai departe – erau compoziţiile lui, muzică şi versuri. El avea trei haruri în unul. Sigur, faptul că îşi cânta muzica lui şi compoziţiile lui i-a creat o bună dispoziţie de a continua să creeze şi, în acelaşi timp, a bucurat mai multe generaţii de spectatori. (…) El a fost exact genul de artist menit să binedispună o sală întreagă de spectatori. Chiar şi dacă aş spune doar atât despre el, tot ar fi foarte mult, pentru că eu consider că Mihai a avut vocaţie de artist”, a adăugat Corina Chiriac.

Horia Moculescu: „Era baladeur, baladeur…”

Compozitorul Horia Moculescu spune că regretatul cantautor Mihai Constantinescu era „unul dintre cei mai coloraţi baladeuri ai ultimelor decenii”.

„A dispărut unul dintre cei mai coloraţi baladeuri ai ultimelor decenii. Era un creator cu texte foarte directe, conforme firii lui, atitudinii lui faţă de viaţă. S-a luptat foarte mult cu viaţa. A avut o droaie de probleme în viaţa lui”, a declarat Moculescu pentru Agerpres.

Moculescu a rememorat clipele petrecute alături de Mihai Constantinescu, despre care spune că era „un om deschis, vesel, care, dacă avea ceva de spus, lua ghitara în mână şi cânta”.

„Am făcut turnee multe în ţară cu el, cu Olimpia Ţeicu, fără el, fără Ţeicu, numai el cu noi. Am fost cu el în Germania pentru un contract de două luni. Vă imaginaţi… I-am cunoscut familia, mama lui, sora lui. Era un om deschis, vesel. Făcuse Institutul de Educaţie Fizică şi Sport. Era sportiv. Şi, dacă avea ceva de spus, lua ghitara în mână şi cânta. Alt tip decât muzica folk. Era baladeur, baladeur… Se răreşte lumea în jurul meu. Şi, culmea, toţi sunt mai tineri – şi Mihai, şi Cristinoiu, şi Bogardo, şi Fugaru, şi Şuteu”, a mai spus Horia Moculescu.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)