S-a spânzurat în izolatorul comisariatului

MESAJ DE ADIO // Sinucigaşul şi-a cerut iertare de la tatăl său şi a scris că este îndrăgostit

Ieri a fost înmormântat tânărul găsit mort în izolatorul Comisariatului general de poliţie (CGP). Angajaţii comisariatului recunosc că o parte din vină o poartă şi ei pentru că incidentul a avut loc în interiorul instituţiei pe care o reprezintă. În acelaşi timp, rudele susţin că ştiu motivul care l-a făcut pe aproapele lor să-şi pună capăt zilelor.

„Poliţiştii l-au arestat pentru că i-a smuls unei femei geanta din mână”, a spus bunica lui Anatol, tânărul care s-a sinucis. Pe 12 martie curent, poliţiştii l-au reţinut pe Anatol Vergun şi l-au adus la Comisariatul de poliţie Botanica, peste o zi, l-au transferat în izolatorul Comisariatului general. Era singur în cameră. Bunica lui Anatol a aflat de la jurnalişti că nepotul ei s-a strangulat. „Femeia era în stare de şoc. Era şi un văr de-al lui Anatol acasă. Emoţionat, acesta a ieşit la balcon şi a încercat să se calmeze, fumând o ţigară”, povesteşte Inga Diaconu, reporter JurnalTV.

Tată, îţi promit…”

La 16 ani, Anatol a fost condamnat la şapte ani de puşcărie. A fost judecat pentru furt în proporţii deosebit de mari. Şi-a ispăşit pedeapsa în penitenciarul nr.13, alături de ucigaşi, violatori şi traficanţi de fiinţe umane. Pe 29 august 2006, a respirat pentru prima dată aerul închis al penitenciarului, iar în decembrie 2010 a ieşit la liberate.

„I-a fost foarte greu să se reintegreze în societate. Nu-şi putea găsi un serviciu. Nimeni nu vrea să angajeze un fost deţinut”, îşi aminteşte bunica despre problemele cu care s-a confruntat Anatol în primele săptămâni de libertate. Într-un final, tânărul de 22 de ani a reuşit să-şi găsească un serviciu. Timp de vreo câteva luni, a lucrat hamal, însă, din motive necunoscute pentru rude, a fost alungat şi de la acest serviciu.

„Era foarte stresat. Anatol a promis tatălui său că va găsi o sursă de câştig şi a promis că nu va mai repeta greşeala făcută anterior. Nu va mai fura niciodată”, spune bunica. Anatol l-a convins pe tatăl său să-i închirieze un apartament în sectorul Botanica. Tatăl nu i-a putut refuza, deoarece băiatul era unicul fiu.

„Nu am putut să-l dezbrăcăm complet”

Angajaţii izolatorului CGP susţin că au respectat toate regulile privind amplasarea în cameră a unei persoane reţinute. Lui Anatol i-au fost luate toate obiectele interzise, inclusiv şireturile de la încălţăminte. „Bănuitul nu putea fi dezbrăcat complet”, spune indignat Adrian Jovmir, şeful serviciului de presă al CGP.

Potrivit lui Jovmir, circumstanţele suicidului vor fi studiate, însă angajaţii izolatorului, chiar dacă poartă o anumită responsabilitate pentru incident, nu vor fi traşi la răspundere.  Amintim că pe 14 martie, un angajat al izolatorului CGP a descoperit corpul neînsufleţit al lui Anatol. Băiatul s-a spânzurat cu propriul maiou de fereastra camerei în care se afla. Alături de cadavru, poliţiştii au găsit şi un bilet în care era un mesaj cu rimă: „Tată, eu nu mai rezist în aşa mod să trăiesc, spune-i prietenei mele că o iubesc”.

Condamnat la moarte în penitenciar. Un deţinut din Penitenciarul nr. 13 din capitală a fost găsit strangulat în dimineaţa zilei de 21 februarie curent. Bărbatul de 32 de ani s-a spânzurat cu cearşaful de o bară metalică a sistemului de ventilare a izolatorului în care era singur. Deţinutul ispăşea o pedeapsă de şapte ani privaţiune de libertate pentru trafic de fiinţe umane. El a lăsat şi un mesaj de adio. Chiar dacă deţinutul a scris negru pe alb că şi-a pus capăt zilelor din cauza că a fost condamnat pe nedrept, oamenii legii presupun că bărbatul şi-a pus capăt zilelor datorită relaţiilor tensionate cu familia. Condamnatul, originar din comuna Bubuieci, mun. Chişinău, era căsătorit şi avea un copil.

Un caz similar a avut loc în 2010 la penitenciarul din Cricova. Atunci, un bărbat, condamnat pentru omor, şi-a pus capăt zilelor.

„E foarte complicat, din punct de vedere psihologic, să te afli într-un spaţiu închis o perioadă îndelungată, mai ales dacă persoana este singură. În cazul lui Anatol, pot spune că tânărul a făcut acest gest disperat, deoarece nu a respectat promisiunea pe care a dat-o tatălui său. În plus, băiatul conştientiza că se va întoarce în locurile de privaţiune de libertate. El cunoştea care e situaţia de acolo şi a decis să-şi pună capăt zilelor, decât să repete experienţa neplăcută. Mesajul de adio este caracteristic pentru sinucigaşi.

Într-o anumită măsură, aceştia conştientizează că acţiunea pe care urmează să o întreprindă îi va face să sufere pe apropiaţii lor şi, din acest motiv, încearcă să-şi justifice fapta prin intermediul ultimelor cuvinte scrise pe o bucată de hârtie.

De obicei, aceste mesaje sunt scurte. În majoritatea cazurilor, sinucigaşii îşi cer iertare şi explică ce i-a făcut să-şi pună capăt zilelor. Chiar dacă tentativele de sinucidere se înregistrează mai mult la femei, numărul bărbaţilor care s-au sinucis este mai mare”, a relatat Victoria Novac, psiholog.

Foto: Elena Grozavu

Pentru prima dată, în izolatorul CGP, o persoană reţinută şi-a pus capăt zilelor

 

The following two tabs change content below.