S-a scumpit gazul!

Victor Parlicov: „Majorăm tarifele acum, ca să plătim mai puţin la iarnă”

De astăzi intră în vigoare noile tarife pentru gazele naturale şi energia termică. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat vineri, 14 mai, majorarea tarifului la gaze cu 14,1 la sută. Scumpirea gazului a influenţat şi tariful la energia termică, astfel încât şi acesta s-a majorat cu 17,5%. Directorul ANRE, Victor Parlicov susţine că această majorare a fost făcută pentru ca în următoarele trimestre tariful să rămână neschimbat. Între timp directorul SA „Moldova-Gaz”, Alexandr Gusev a declarat că va ataca în judecată decizia ANRE de majorare a tarifelor cu 14,1 % şi va cere un tarif şi mai mare.

Scumpire nejustificată?

„SA „Moldova-Gaz” a solicitat majorarea tarifului pentru trimestrul doi, pentru ca ulterior să ceară o majorare a tarifelor pentru trimestrul trei şi încă o majorare pentru trimestrul patru. În cifra de 14,1 intră şi aceste potenţiale majorări. Astfel a fost amortizat o parte din tariful care ar putea fi stabilit la toamnă, înainte de sezonul de încălzire. Ca facturile să fie mai mici la iarnă, acum dăm un pic mai mult”, a explicat Victor Parlicov, director ANRE.

Fostul director SA „Moldova-Gaz”, Simion Furdui, consideră că majorarea tarifelor la gaze este nejustificată. „De ce trebuie să ne temem de luna octombrie, când începe sezonul de încălzire? Până atunci e timp suficient pentru a negocia cu „Gazprom”-ul preţul la gazele livrate către R. Moldova. Ei sunt foarte flexibili pentru negocieri, ar putea să-şi revadă condiţiile contracului încheiat încă cu fosta guvernare comunistă”, a menţionat Simion Furdui, deputat PLDM, în cadrul emisiunii Chestiunea Zilei de la Jurnal TV.

Tarife ancorate

Deputatul pune sub semnul întrebării veridicitatea cifrelor prezentate de SA „Moldova-Gaz” şi spune că ANRE nu a avut suficient timp pentru a verifica acest lucru.

„Timp de 10 ani, de când există ANRE, nu a fost făcut vreun control al activităţii „Moldova-Gaz”. Dacă informaţia prezentată de „Moldova-Gaz” este eronată sau cheltuielile sunt umflate, lucrurile acestea înainte de a fi excluse din tarif trebuie probate de un control special. În aprilie, ANRE a început un asemenea control”, a spus Victor Parlicov.

Fostul director „Moldova-Gaz” este de părere că cifrele adevărate vor ieşi la iveală dacă controlul se va efectua nu doar înChişinău, dar şi în afara oraşului.

„La Drochia, la Moldova-TransGaz, anume acolo veţi descoperi multe lucruri interesante şi veţi vedea care sunt cifrele devărate”, l-a asigurat pe Parlicov deputatul PLDM. Furdui împreună cu alţi deputaţi planifică la următoarea şedinţă parlamentară să solicite formarea unei comisii speciale care va verifica activitatea SA „Moldova-Gaz”.
Chiar dacă cu jumătate de an în urmă Parlicov era împotriva scumpirilor, acum este de părerea că solicitarea „Moldova-Gaz” de a majora tarifele este motivată.

„Atunci „Moldova-Gaz” avea supravenituri, iar acum suportă pierderi. Ştiu că deranjează, dar trebuie să separăm lucrurile. Noi ancorăm tarifele în realitatea economică, în preţurile de achiziţie a gazelor, ci nu în capacitatea de cumpărare a R. Moldova”, a menţionat Victor Parlicov, director ANRE.

Aşadar consumatorii casnici vor achita 4 lei şi 40 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, cu aproape un leu mai mult decât tariful anterior.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.