S-a reluat Concursul Naţional al Tinerilor Compozitori

Această minunată şi însorită zi de primăvară va rămâne pentru totdeauna în memoria participanţilor la „Concursul Naţional al Tinerilor Compozitori”, care a avut loc în Sala mică a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, unde compoziţiile lor au sunat pentru prima dată în faţa unui auditoriu atât de vast.

Fondat în anii ’80 ai secolului trecut de către compozitoarea Zlata Tcaci, concursul a descoperit numeroase talente.

Cu scopul de a trezi în sufletul tinerilor muzicieni interesul faţă de compoziţie şi de a promova muzica academică de cameră, concursul a fost relansat de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din R. Moldova.

În numeroase instituţii de învăţământ muzical superior din Europa şi SUA, compoziţia este obiect de studiu obligatoriu chiar şi pentru instrumentişti, pentru ca aceşti viitori muzicieni să înţeleagă mai bine specificul lucrării muzicale, dar şi pentru a-şi încerca puterile în rol de compozitori.

Directorul artistic al Concursului Naţional al Tinerilor Compozitori 2012 este Vlad Burlea,Maestru în Artă, compozitor. În calitate de tineri compozitori au participat elevi ai instituţiilor medii de învăţământ muzical din Chişinău şi Tiraspol.

Programul propus de participanţi (preşedintele juriului, compozitorul Vl. Beleaev) a fost extrem de interesant şi variat: de la miniaturi solo, duete, trio până la lucrări pentru orchestră de cameră interpretate atât de autori, cât şi de prietenii şi colegii acestora, toţi studenţi. Atât juriul, cât şi oaspeţii au fost uimiţi de adâncimea, maturitatea şi bunul gust al unor compoziţii. Opinia juriului a coincis cu cea a publicului.

Menţionez, concursul a fost organizat destul de modest, lipsit de sponsorizare, presă, fără de care nu s-ar desfăşura un concurs de frumuseţe, de exemplu. Ce păcat! Avem nevoie de talente într-un domeniu atât de fin, de subtil, în care elitele se cultivă atât de greu! Totuşi vrem să credem că acest concurs va deveni din nou unul prestigios şi va prinde rădăcini.

Larisa NEAGA

Premiile:

Premiul I:

Cristian Spătaru, an IV,  C. M. „Şt. Neaga”, cat. teoria muzicii, „Gânduri”, piesă pentru orchestră de cameră şi pian.

Cea mai bună interpretare: Doina Cezara Procopciuc, an.I,  C.M. „Şt. Neaga”, cat. teoria muzicii, „Nocturnă iluzie” pt. pian, „Fantezie rustică”, pt. pian

Premiul II:

Veaceslav Ştefârţa, an. IV,  C.M. „Şt. Neaga”, cat. instrumente populare „Primăvară în Orient”, pt. 2 acordeoane

Elena Gorea, an. IV, C.M. „Şt. Neaga”, cat. instrumente aerofone, „Trio” pt. oboi, clarinet şi fagot

Premiul III:

Lia Rusu, an. II, C.M. „Şt. Neaga”, cat. instrumente cu corzi, „Capriciu”, pt. vioară solo

Tatiana Stratenco, clasa a VI-a, Liceul de Muzică „S. Rahmaninov”, Valsul „Reflecţii despre viitor”

Ana Denova, an. III, Col. Sup. A. Rubinstein, or. Tiraspol, „Rapsodie bulgară”, pentru pian.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)