„S-a lucrat zi și noapte, pe bune!”. Transnistrenii pot să meargă cu numerele neutre unde poftesc

De la 1 septembrie punctele pentru înregistrarea mijloacelor de transport din Râbnița și Tiraspol au început să funcționeze în regim de testare. La inaugurarea punctului de înregistrare din Tiraspol au participat reprezentanții Transnistriei și R. Moldova, conducătorii Misiunii OSCE și diplomați, transmite novostipmr.com

„Deschiderea punctelor de înregistrate a mijloacelor de transport reprezintă începutul realizării acordului privind participarea mijloacelor de transport din Transnistria la traficul internațional auto, semnat la 24 aprilie”, a menționat conducătorul Misiunii OSCE în Republica Moldova, Lajos Karakas.

Ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Cristina Lesnic, a semnalat că ambele părți au depus eforturi mari. Documentul semnat a fost realizat într-un termen pozitiv și ambele puncte – Tiraspol și Râbnița – au fost deschise în termenul stabilit.

Lesnic: „S-a lucrat zi și noapte, pe bune!”

După spusele Cristinei Lesnic, reprezentanții ambelor părți au lucrat „zi și noapte”. „Pe bune, astea nu sunt cuvinte goale”, a subliniat Lesnic.

Așa-numitul ministru al afacerilor externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, și-a exprimat speranța că datorită lansării acestui mecanism se va reuși să se asigurare dreptul locuitorilor din stânga Nistrului la libera circulație.

„Sunt bucuros că partenerii noștri internaționali și partea moldovenească au avut o atitudine serioasă față de rezolvarea aspectelor de problemă și participarea mijloacelor de transport din Transnistria la traficul auto internațional a devenit un subiect pe agenda zilei”, a constatat Ignatiev.

În primele zece zile, punctele de înregistrare a mijloacelor de transport vor funcționa în regim de testare. În acest răstimp este planificată testarea procedurii și eliminarea tuturor defectelor care ar putea fi depistate la această etapă.

Începând cu 10 septembrie este planificată lansarea mecanismului în regim complet. În aceeași zi, este așteptat la Tiraspol reprezentantul special al președintelui OSCE, Franco Fratinni.

Cum pot fi obține plăcuțele cu numere neutre?

Pentru a primi plăcuța cu număr neutru și certificatul de înmatriculare neutru, deținătorii de vehicule introduse după 24 aprilie 2018 pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale din stânga Nistrului sau municipiul Bender, cu excepţia localităţilor Cocieri, Corjova, Coşniţa, Doroţcaia, Molovata Nouă, Pîrîta, Pohrebea, Vasilievca din raionul Dubăsari, pot fi înmatriculate la subdiviziunile Agenţiei Servicii Publice, pentru obţinerea plăcilor cu număr de înmatriculare neutru, fără achitarea drepturilor de import, însă cu prezentarea obligatorie a actelor vamale.

Pentru asta solicitanții trebuie mai întâi să se înregistreze electronic. Acest lucru se poate face la punctul de înregistrare a mijlocelor de transport, la telefon, formând numărul 123 sau completând un formular pe site-ul prts.info.

După asta, la sosirea în punctul de înregistrare, angajații acestuia verifică actele solicitantului și documentele automobilului, precum și examinează vehiculul.

Solicitantul primește plăcuța cu numărul neutru și un certificat de înmatriculare temporar cu un termen de valabilitate de 30 de zile. În această perioadă, automobilul este verificat în baza de date a structurilor de drept. În cazul în care mașina nu este anunțată drept furată, nu este legată de infracțiuni, solicitantul primește un certificat de înmatriculare permanent.

Acordul privind „plăcuțele de înmatriculare” este al cincilea din „pachetul din opt puncte” semnat și implementat de către părți de la sfârșitul anului 2017, se menționează într-un comunicat al OSCE.

Experții de la Chișinău au calificat îndeplinirea acestui acord drept o acțiune care favorizează doar regimul separatist de la Tiraspol. Mai mult, fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, a declarat după semnarea acestui acord că scopul principal al Transnistriei și al Moscovei a fost să ocolească controlul asupra transportului folosit de persoanele ce locuiesc pe teritoriul Transnistriei, dar nu au niciun fel de document legitim care ar explica prezența lor acolo.

„Este vorba de cetățeni din Federația Rusă – militari, angajați ai serviciilor speciale, care au nevoie să circule liber și aveau nevoie de acoperire. Documentul care a fost semnat oferă această legitimare”, a observat el.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)