S-a încheiat preselecția pentru Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF

cronograf

Peste 300 de documentare din toată lumea s-au înscris să participe la cea de-a XII-a ediție a FIFD CRONOGRAF. După vizionarea lor, juriul de preselecție s-a oprit la 49 de titluri, care vor concura la cinci secțiuni. La Secțiunea Principală, vor participa 18 documentare din 15 țări, printre care: Brazilia, Israel, Cuba, Spania, Venezuela, Turcia, Germania, Cehia, Rusia, Estonia ş.a.

Programul Secțiunii cadRO, dedicată filmelor despre români și comunitățile de români din întreaga lume numără 12 filme din cinci țări, iar pentru Secțiunea Producții locale, deschisă producțiilor realizare de studiourile și producătorii independenți din R. Moldova, au fost selectate nouă lucrări. Lansate la ediția precedentă a festivalului, programele de filme “Cu ochii pe Moldova” și “Un LIKE pentru documentar”, au fost transformate în secțiuni. Secțiunea “Cu ochii pe Moldova” (genericul sub care vor fi proiectate documentare realizate de cineaşti străini despre spaţiul sau cetăţenii R. Moldova) conține cinci documentare filmate de regizori din Austria, Brazilia, Olanda și Franța despre noi, direct sau tangențial.

“Un LIKE pentru documentar” este o secțiune menită să atragă în sala de cinema publicul tânăr. Pentru liceenii din Chișinău a fost selectat un program de documentare de scurt și mediumetraj, din zona lor de interese și preocupări. Pentru această secțiune va fi constituit și un juriu din cinci adolescenți, care va desemna filmul câștigător, în paralel cu votul publicului, ce va decide destinatarul Premiului Simpatia Publicului.

Noutatea celei de-a XII-a ediții a festivalului este faptul că proiecțiile s-au extins în patru locații: Centrul Cultural Odeon, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Tipografia 5 și Scuarul Universității Libere Internaționale din Moldova ULIM (în aer liber). Toată informația despre filmele participante, însoțite de imagini, trailere și sinopsis-uri, precum și programul festivalului, accesul și noutățile evenimentului pot fi găsite pe site-ul http://cronograf.md. De asemenea, accesați pagina de facebook www.facebook.com/IDFF.CRONOGRAF.

FIFD CRONOGRAF este până la ora actuală cel mai complex festival de film din Republica Moldova, lansat în 2001 şi organizat de către OWH Studio. Festivalul reprezintă o ocazie unică pentru cinefilii din Chișinău să vadă documentare de calitate din întreaga lume, să discute cu autorii lor și să descopere ultimele tendințe în materie de film documentar.