S-a decis astăzi! SUA vor furniza tancuri şi artilerie grea Ţărilor Baltice şi celor din estul Europei

AT10-17-08049

Ţările Baltice, România, Bulgaria şi Polonia vor primi tancuri şi vehicule de luptă pentru infanterie Bradley (foto)

Statele Unite vor transporta tancuri, artilerie grea în Europa de Est şi Centrală, a anunţat astăzi ministrul american al Apărării, Ash Carter, voind să reasigure aliaţii NATO din Est, care sunt speriaţi de intervenţia Rusiei în Ucraina, potrivit reuters.com. În timpul unei călătorii la Talin, Estonia, ministrul american a declarat că Ţările Baltice – Lituania, Letonia şi Estonia –, precum şi Bulgaria, România şi Polonia au acceptat să găzduiască elemente ale acestui echipament. O parte din acest armament va fi localizat în Germania.

După ce Rusia a anexat în aprilie 2014 Crimeea, liderii NATO au acceptat să intensifice exerciţiile şi rotaţiile trupelor în ţările aliate din estul Europei, precum şi să stocheze armament greu pentru a-l utiliza în caz de necesitate. Un comunicat al Armatei SUA arată că armamentul furnizat în Europa Centrală şi cea din Est va include 250 de tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie “Bradley” şi obuziere autopropulsate. Cantitatea echipamentului stocat în fiecare ţară va fi suficientă pentru a asigura o companie, 150 de militari, sau un batalion, 750 de soldaţi. O parte importantă din acest armament a fost deja transportată în Europa, spun oficialii.

Deşi Statele Unite nu au dezvăluit unde va fi transportat armamentul, Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a declarat că staţionarea armamentului greu în ţările NATO aflate la hotarele Rusiei ar fi cel mai agresiv act al SUA de la Războiul Rece încoace. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi va consolida până la sfârşitul lui 2015 potenţialul nuclear cu 40 de rachete intercontinentale. Moscova neagă faptul că ar asigura cu trupe şi armament separatiştii proruşi din estul Ucrainei. Însă vecinii NATO ai Rusiei, în special Ţările Baltice, care au minoritari ruşi, sunt îngrijorate de faptul că Moscova ar putea provoca tulburări pe teritoriul lor.

Oficialii americani afirmă că Ucraina a demonstrat că este capabilă să contracareze „războiul hibrid”, amestecul de trupe, propaganda şi presiunea economică de care face uz Moscova. De asemenea, s-a vorbit despre războiul cibernetic. Carter a anunţat despre intenţia de a lucra cu un centru cibernetic NATO din Estonia pentru a ajuta aliaţii să dezvolte strategii ciberneticie de apărare şi infrastructură de protecţie.

The following two tabs change content below.