Ruxanda Glavan, implicată într-un scandal de corupţie din România

Ministra a participat la o întâlnire aranjată de magistratul român Dan Anton, arestat de DNA

ruxandaglavan

Foto: www.moldpres.md

Ministra Sănătăţii a R. Moldova, Ruxanda Glavan, a participat la o întâlnire cu un businessman italian organizată de judecătorul român Dan Anton, vizat într-un dosar de corupţie. Judecătorul din Iaşi ar fi fost intermediar într-o afacere în care un businessman italian se lăuda în convorbirile telefonice că a obţinut o finanţare de un miliard, fără a nominaliza moneda, notează “Ziarul de Iaşi”.

Numele judecătorului Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi, apare într-o afacere în care ar fi urmat să se investească o sumă foarte mare de bani. Potrivit documentelor întocmite de anchetatori în cazul magistratului ieşean, acesta ar fi trebuit să intermedieze relaţia dintre oameni de afaceri din Italia şi Guvernul Republicii Moldova, pentru o sumă enorm de mare, după cum se arată în stenogramele de la dosar.

Astfel, Anton şi iubita sa ar fi reuşit să aranjeze o întâlnire între omul de afaceri italian şi ministra Sănătăţii din Republica Moldova, Ruxanda Glavan. Întâlnirea a avut loc chiar în sediul Guvernului din Moldova.

Negocierile dintre judecătorul Dan Anton şi oamenii de afaceri italieni Renato Del Gatto şi Fiorenzo Polloni ar fi început pe 18 septembrie 2014, se menţionează în dosar. Cei doi italieni au reşedinţa în municipiul Botoşani şi au avut mai multe întâlniri şi discuţii telefonice cu Anton şi Marina Moglan, iubita judecătorului, scopul fiind „facilitarea intrării şi dezvoltării unor investiţii de către cei doi cetăţeni italieni pe piaţa din Republica Moldova”.

În cursul discuţiilor, Anton ar fi acceptat să primească o sumă de bani şi un post de director pentru iubita sa, spunând că va interveni, în schimb, pe lângă Vlad Filat, fostul prim-ministrul al Republicii Moldova, dar şi pe lângă alţi membri ai Guvernului. Pe 23 septembrie 2015, Anton şi iubita sa ar fi reuşit chiar să intermedieze o întâlnire între Renato Del Gatto şi Ruxanda Glavan. Întâlnirea ar fi avut loc în sediul Guvernului şi la ea ar mai fi participat şi un alt om de afaceri de la noi din ţară.

Procurorii mai spun că italianul Del Gatto intenţiona să construiască opt spitale în Republica Moldova, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova. În schimb, italianul urma să obţină o linie de creditare pusă la dispoziţie de o asociaţie nonguvernamentală, lui revenindu-i 10 la sută din afacere. Înainte de întâlnirea de la Guvernul Republicii Moldova, pe 14 august, Anton ar fi fost contactat telefonic de Del Gatto, care i-a spus că se afla în Londra, unde a obţinut o linie de finanţare. A doua zi, italianul a cuantificat finanţarea la un miliard, fără a oferi detalii despre moneda la care se referea. Tot atunci, afaceristul i-ar fi spus judecătorului că, dacă va interveni pe lângă membrii guvernului din Republica Moldova, va fi „foarte mulţumit, nu mulţumit, foarte mulţumit”. Anton i-ar fi spus atunci că poate face acest lucru prin intermediul unui afacerist moldovean „care are intrare bine în guvern“. Într-o altă conversaţie, italianul i-ar fi spus judecătorului ieşean că a rezolvat tratativele de la Londra şi că „bani sunt mulţi, enorm“.

Afacerea la care face referire DNA s-a amânat pentru că unul dintre afaceriştii implicaţi a plecat în vacanţă. Între timp, procurorii au intervenit în acest caz şi l-au reţinut pe judecătorul Anton, aflat în prezent în arest preventiv. Italianul Del Gatto este şi el cercetat în acest dosar.