Ruslan Popa: „Simt că sunt pe calea cea dreaptă”

popa ruslanÎn preajma alegerilor, în Republica Moldova ar putea apărea un nou partid comunist, care va avea o simbolică asemănătoarea cu cea a PCRM. Pe siglă va apărea secera şi ciocanul, doar că în locul cărţii va fi o stea. E vorba de Partidul Comunist Reformator pe care planifică să-l înregistreze Ruslan Popa, în trecut un activist ardent al PCRM. Proiectul a nemulţumit conducerea PCRM. Detalii despre condiţiile în care apare acest partid aflaţi din interviul cu liderul formaţiunii, Ruslan Popa.

– Dle Popa, mai mulţi deputaţi care au plecat anterior din PCRM, Victor Stepaniuc, Vladimir Ţurcan, au spus că nu e uşor să te desprinzi de acest partid, o faci doar dacă ai curaj şi argumente serioase în acest sens, în cazul Dvs cum a fost?

Spre deosebire de aceştia, eu nu am fost membru al acestui partid, am fost susţinător activ al PCRM. M-am desprins repede. Acum facem partidul, nu avem timp pentru clarificări de situaţii. Mergem prin sate, raioane, ne întâlnim cu oamenii. Simt că suntem pe calea cea dreaptă, facem un lucru bun şi la timpul potrivit. Până mai ieri oamenii îl votau pe Voronin deoarece aveau viziuni de stânga, dar nu aveau o alternativă viabilă. Când am apărut noi, au spus: „foarte bine că aţi apărut, nu mai vrem să votăm aceşti oligarhi, vrem să votăm comunişti, dar comunişti adevăraţi”.

– De ce insistaţi să păstraţi în calitate de simbol secera şi ciocanul, fapt care i-a nemulţumit pe cei din PCRM, care consideră că pe această cale le veţi lua o parte din electorat?

Acesta este simbolul mişcării comuniste, utilizat în toate ţările unde există partide ale comuniştilor. Lumea ştie ce înseamnă acest simbol. Comunismul nu înseamnă azi Lenin, Stalin, ori partidul lui Voronin, ci e simbol al egalităţii şanselor între oameni.

– Înainte de a porni la drum, aţi discutat cu Voronin, Tkaciuk că vreţi să creaţi acest partid, care a fost reacţia lor?

Am discutat şi cu unul şi cu altul. Deja se vede care e reacţia lor, nu sunt proşti. Ei deţineau monopolul pe segmentul de stânga al eşichierului politic în calitate de partid comunist. De fapt, ei demult nu mai sunt comunişti. Sunt oameni cu averi fabuloase. Voronin m-a ascultat şi m-a întrebat: de ce creaţi partidul? I-am spus: din cauza că nu vă ţineţi de promisiuni, de ideologie. Când vă convine, votaţi cu alianţa, când nu, vă certaţi. Trebuie odată şi odată să-i ascultăm şi pe oameni. De 20 de ani nu sunt auziţi, parcă am fi la ei în ospeţie. I-am spus, aşa nu se mai poate. Creăm un partid cu adevărat comunist.

– Liderul comuniştilor ce a zis?

Bineînţeles a spus că nu ne va reuşi, că nu va permite să fim înregistraţi. Ne-a ameninţat că va fi dur cu noi, să luăm seama că avem o familie tânără, copii. Vorbea deja prostii.

– Cineva spunea că atunci când se enervează dl Voronin mai poate arunca cu ceva în interlocutor, nu a procedat aşa şi cu Dvs?

Nu a încercat, dar după asta, bineînţeles, discuţia s-a terminat foarte repede. A mai întrebat doar: cine vă finanţează? I-am spus: oamenii care v-au finanţat şi pe Dvs, începând chiar din 2001. V-au ajutat cu finanţe, dar voi i-aţi amăgit, nu mai au încredere în Dvs. M-a întrebat cine, i-am spus nişte nume. El îi ştie bine pe aceştia. S-a înfuriat şi ne-a zis să ieşim din cabinetul lui.

– Unii spun că proiectul Dvs e iniţiat de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. Ce le răspundeţi?

O spun comuniştii. Ei însă ştiu foarte bine cine ne finanţează. Deja au vorbit şi cu Rusia şi de acolo au primit răspuns că nu mă finanţează nici Plahotniuc, nici alţi oligarhi care au legături cu această ţară. Am auzit şi bârfe că suntem finanţaţi de Filat, mâine-poimâine vor spune că Ghimpu mă finanţează.

– Este proiectul dlui Filat?

Bineînţeles că nu. Dar pe domnul Filat cel puţin îl cunosc, pe Plahotniuc însă nu l-am văzut decât la televizor, n-am dat mâna cu el şi nici faţă în faţă n-am stat. Deocamdată pot doar să spun că primim ajutor din partea unor oameni de afaceri care sunt cetăţeni ai RM, care nu vor să-şi vândă afacerile, să părăsească RM. Mulţi au procedat aşa, ei însă nu vor să facă acest lucru.

– Doriţi ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală?

Eu optez pentru RM, nu vreau nicăieri să mă duc, nici în Europa, nici în Rusia. Vom face aşa cum va spune poporul Moldovei.

– Ce schimbări aţi propune în cazul în care accedeţi la guvernare?

În primul rând, ne vom gândi să îmbunătăţim economia, să dezrădăcinăm corupţia. Vom propune ca miniştrii, viceminiştrii să ajungă în funcţii prin concurs transparent. Un ministru nu trebuie să se gândească la programul partidului. Niciun bugetar nu trebuie să fie membru de partid. Totodată consider că avem prea mulţi funcţionari. Vom reduce numărul acestora cu 90 la sută. Nu îi vom arunca în stradă, le vom da posibilitatea să primească o altă profesie. Un an le vom plăti leafa, ei nu vor trebui să vină la lucru, ci vor merge la studii de recalificare. Vom asigura 60 de mii de granturi anual ce vor fi oferite pentru deschiderea unei afaceri.

– Ce părere aveţi despre acţiunile liderului PSRM, Igor Dodon, în cazul în care accedeţi la putere, aţi putea crea o alianţă cu acesta?

Dodon nu are dreptul să îndemne oamenii să adere la Uniunea Vamală. Este deputat şi poate veni cu iniţiativa de a organiza un referendum naţional, unde, în buletine, în afară de întrebarea: doriţi să aderaţi la UE sau la UV, să existe opţiunea: nu doriţi să aderaţi nici la o structură, nici la alta. Un politician care se gândeşte la ţara sa ar trebui să gândească aşa. Să nu uităm însă că Dodon a trădat partidul comuniştilor atunci când a acceptat să voteze preşedintele statului. În viziunea mea, el este un trădător. S-a dus din partidul lui Voronin, a luat şi alţi deputaţi. Dacă mă compar cu el, eu n-am luat de la Voronin nimic, m-am dus cu mâinile goale şi am creat un partid.

– Dar veţi lua o parte din electorat?

Nu vă faceţi griji că oamenii nu sunt chiar aşa proşti. Sunt poveşti de-ale lui Voronin că lumea ar putea să încurce un partid cu altul. Lumea nu va încurca nimic.

– În ce măsură vă simţiţi în siguranţă, în stradă, acasă, ţinând cont că aţi fost ameninţat?

Când am pornit pe această cale, ştiam că nu va fi foarte simplu. Dacă Voronin va dori să-mi facă ceva rău mie ori familiei mele, cred că va termina în puşcărie. Nu cred însă că se va ajunge la aceasta. Vom vedea, totul abia începe, încă nu ne-am înregistrat, şi ei deja sunt în panică.

– Credeţi că veţi fi înregistraţi?

Da, cred că vom fi înregistraţi, tot ce facem e perfect legal. Denumirea noastră a fost verificată de Ministerul Justiţiei şi e aprobată ca fiind originală. Ne conformăm întru totul legii. Luni mergem la MJ să depunem actele.

– Soţia Dvs, Eliza, a muncit, aşa cum spuneaţi într-un interviu, peste 15 ani în PCRM. Cum a depăşit etapa desprinderii de acest partid?

Pentru doamna Elizaveta, PCRM a fost ca o familie. Îşi face griji. Dar ce se întâmpla în acest partid, cu greu rabzi un an, doi, trei, ea însă a răbdat mult mai mult. Nu se mai putea, de aceea a decis să plece.

– JURNAL a scris în 2009 despre ea, când a participat la o înscenare pentru un post de televiziune, în care afirma, ascunzându-şi chipul, că e liceană şi a fost plătită să participe la protestele de la 7 aprilie. A fost demascată de colegii de la facultate, care au relevat că e membră PCRM şi că minte. Era de fapt studentă, nu liceană, şi îndeplinea un ordin de la partid. Referindu-vă la astfel de situaţii, spuneţi că viaţa în PCRM e grea?

Exact. În urma acestui scandal, soţia mea a avut foarte multe probleme la facultate, peste tot. A depăşit cu greu acea perioadă. În echipa noastră nu se va confrunta cu aşa ceva. La noi nimănui nu-i va veni în cap să facă astfel de scenarii.

„PCRM a deviat de la doctrina comunistă” Anatol Ţăranu, comentator politic: „Unii ar putea cataloga această apariţie ca pe o diversiune împotriva partidului lui Voronin, alţii ar putea s-o aprecieze ca pe o încercare de a crea un partid comunist autentic pe eşichierul politic din RM.  Partidul lui Voronin nu este de fapt un partid comunist, ci un partid care a deviat grav de la doctrina comunistă. În acest sens rămâne de văzut cum va evolua acest partid, dar este evident că în aceste împrejurări partidul lui Voronin se va simţi incomod. Deja vom vedea dacă acest partid va fi capabil să intervină pe zona de influenţă electorală a PCRM. Nu e exclus că finanţarea acestui partid este una sumară, iar în condiţiile unei finanţări insuficiente ei nu vor avea şansele să se afirme pe scena politică. Există un potenţial risc ca aceşti comunişti reformatori să ia un segment bun al celor care cred sincer în comunism, care sunt comunişti conştienţi. Aceştia ar putea adera la un asemenea partid, din moment ce deziluzia de partidul lui Voronin va deveni un fenomen social şi politic.”

„PCRM a deviat de la doctrina comunistă”
Anatol Ţăranu, comentator politic: „Unii ar putea cataloga această apariţie ca pe o diversiune împotriva partidului lui Voronin, alţii ar putea s-o aprecieze ca pe o încercare de a crea un partid comunist autentic pe eşichierul politic din RM.
Partidul lui Voronin nu este de fapt un partid comunist, ci un partid care a deviat grav de la doctrina comunistă. În acest sens rămâne de văzut cum va evolua acest partid, dar este evident că în aceste împrejurări partidul lui Voronin se va simţi incomod. Deja vom vedea dacă acest partid va fi capabil să intervină pe zona de influenţă electorală a PCRM. Nu e exclus că finanţarea acestui partid este una sumară, iar în condiţiile unei finanţări insuficiente ei nu vor avea şansele să se afirme pe scena politică. Există un potenţial risc ca aceşti comunişti reformatori să ia un segment bun al celor care cred sincer în comunism, care sunt comunişti conştienţi. Aceştia ar putea adera la un asemenea partid, din moment ce deziluzia de partidul lui Voronin va deveni un fenomen social şi politic.”

 

 

„E o apariţie firească” Mihai Cernencu, politolog, şef de catedră ULIM: „În Spania, în 1974, când a a apărut Santiago Carillo cu cartea sa  „Euro-comunismul şi statul”, pentru a diviza Partidul Comunist Spaniol care pe atunci era unicul partid, au fost create încă patru partide ale comuniştilor. La următoarele alegeri nu a mai fost un singur partid care să se impună în spaţiul politic spaniol. Nu văd absolut nicio problemă că pe stânga eşichierului politic din Republica Moldova va mai apărea un partid comunist. În fond, e normală această apariţie. Acest lucru s-a întâmplat în mai multe state care doreau să divizeze electoratul care se ducea spre o singură forţă. Acest lucru îl fac oamenii care au viziuni de stânga, dar sunt nemulţumiţi de politica lui Voronin. Sigur că  acest partid, al comuniştilor reformatori, ar putea atrage o parte din electoratul comunist, dar înclin să cred că îi va atrage pe cei rătăciţi, nu se ştie dacă vor avea suficiente mijloace ca să poată atrage electoratul conştient, fidel partidului lui Voronin”

„E o apariţie firească”
Mihai Cernencu, politolog, şef de catedră ULIM: „În Spania, în 1974, când a a apărut Santiago Carillo cu cartea sa „Euro-comunismul şi statul”, pentru a diviza Partidul Comunist Spaniol care pe atunci era unicul partid, au fost create încă patru partide ale comuniştilor. La următoarele alegeri nu a mai fost un singur partid care să se impună în spaţiul politic spaniol. Nu văd absolut nicio problemă că pe stânga eşichierului politic din Republica Moldova va mai apărea un partid comunist. În fond, e normală această apariţie. Acest lucru s-a întâmplat în mai multe state care doreau să divizeze electoratul care se ducea spre o singură forţă. Acest lucru îl fac oamenii care au viziuni de stânga, dar sunt nemulţumiţi de politica lui Voronin. Sigur că acest partid, al comuniştilor reformatori, ar putea atrage o parte din electoratul comunist, dar înclin să cred că îi va atrage pe cei rătăciţi, nu se ştie dacă vor avea suficiente mijloace ca să poată atrage electoratul conştient, fidel partidului lui Voronin”

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu