Rușii au organizat o contramanifestație neautorizată la Cahul

Câteva sute de persoane au manifestat pe 22 iulie la Cahul împotriva simbolurilor comuniste și au cerut unirea Republicii Moldova cu România. Concomitent, la Cahul a fost organizată o contramanifestație de către Liga Tineretului Rus și Partidul „Patrioții Moldovei”.

Conform unui comunicat postat pe union.md, contramanifestanții au sărit la bătaie la participanții la marș și la polițiști. „Într-un stat de drept, este inadmisibil ca la o manifestație să se permită o contramanifestație în același loc. Într-un stat de drept, un manifestant nu are voie să pună mâna pe cordonul de poliție cu atât mai mult să îl îmbrâncească”, se menționează în comunicat.

Membrii Consiliului Unirii sunt revoltați și de faptul că poliția a fost prost echipată pentru a menține ordinea publică și nu a reținut niciun huligan. „Nu am văzut niciun baston, nu am văzut nicio dubiță, un gard de protecție, un scut de protecție, nicio persoană în stare de ebrietate și violentă nu a fost ridicată de poliție”.

JURNAL precizează persoanele care au participat la marșul unirii au fost atacate și îmbrâncite de mai simpatizanți ai Partidului „Patrioții Moldovei” și reprezentanți ai Ligii Tineretului Rus. Steagurile acestor două formațiuni se aflau în mâinile contramanifestanților. Văzând că nu sunt lăsați să se apropie de manifestanții pașnici, contramanifestanții i-au îmbrâncit și înjurat pe polițiști.

Aceștia au încercuit cele câteva zeci de persoane. Mihail Garbuz, liderul „patrioților”, în câteva rânduri le-a strigat ortacilor săi să nu se ia la bătaie cu polițiștii. Unii dintre contramanifestanţi aveau panglici roșii-albastre legate pe brațe, alții aveau pe pumni ustensile de metal.

S-a evidențiat și agresivitatea liderilor grupărilor rusești, Igor Tuleanțev și Mihail Garbuz. Primul a înjurat polițiștii și a agresat un polițist.

The following two tabs change content below.