Rusia vrea capul lui Bumacov

Ministrul agriculturii a riscat să-şi piardă postul pentru faptul că a spus adevărul despre cât de bună este ciocolata ucraineană

Autoritățile Republicii Moldova au intrat în posesia unor probe indubitabile care atestă că ciocolata „Roshen”, interzisă în Federația Rusă, este de o calitate ireproșabilă. La comanda Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor (ANSA), bomboanele ucrainene au fost supuse testării în laboratorul italian de analiză a producției agricole din Abruzzo.

Cercetările au demonstrat că ciocolata cadrează cu standardele europene de calitate, toate obiecțiile „Rospotrebnadzor”-ului față de acest produs de cofetărie dovedindu-se astfel neîntemeiate. Rezultatele expertizei au fost confirmate luni de Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, care, fără a da detalii, a declarat că, în ceea ce privește bomboanele ucrainene, ele au fost testate și „probleme nu există”.

La doar câteva ore de la afirmațiile demnitarului moldovean, „Rospotrebnadzor” a atacat Ministerul Agriculturii din Republica Moldova pentru faptul că acesta nu dispune de „un sistem naţional de control al calităţii produselor”, cu toate că, acum o săptămână, Moscova simplificase procedura de control vamal al producției agricole moldovenești, instituind la frontiera Federației Ruse cinci puncte speciale de tranzitare rapidă a legumelor și fructelor.

Potrivit surselor noastre, la ora actuală, Kremlinul, amenințând cu un nou embargo asupra exporturilor de producție agroalimentară din Republica Moldova, pune presiune pe autoritățile de la Chișinău pentru a le determina să dezavueze declarațiile ministrului Bumacov. În sânul puterii există și voci care, intrând în panică, cer îndepărtarea lui Bumacov din guvern, sperând pe această cale să-i liniștească pe ruși.

Emili PÂNTEA

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău