Rusia va plăti celui mai mic stat din lume 50 de milioane de dolari pentru recunoaşterea Abhaziei şi a Osetiei de Sud

La întâlnirea cu omologul său din Osetia de Sud, Murat Djioev, şi cu preşedintele parlamentului sud-osetin, Stanislav Kociev, ministrul Afacerilor Externe, Comerţului şi Finanţelor din micul stat Nauru (Oceania), Kieran Keke, a declarat sâmbătă la Ţhinvali disponibilitatea ţării sale de a recunoaşte independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, potrivit Agerpres.

Keke a venit în Osetia de Sud de la Moscova, unde, în cadrul negocierilor sale cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a abordat posibilitatea ca Rusia să acorde un ajutor umanitar Nauru în valoare de 50 de milioane de dolari, relatează luni cotidianul de afaceri „Kommersant”, citând surse diplomatice ruse.

„Recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud este singurul lucru pe care Nauru, cea mai săracă ţară din lume, poate să-l facă pentru tânăra republică din Caucazul de Sud în depăşirea dificultăţilor”, a afirmat Keke, adăugând că autorităţile din Nauru vor face apel şi la ţările vecine din Oceanul Pacific să recunoască cele două „tinere” republici caucaziene.

Republica Nauru este un microstat în teritoriul micronezian al Pacificului de Sud, cu o populaţie de 14.000 de persoane. Şi-a proclamat independenţa în 1968, iar din 1999 este membru al ONU. Nauru este cel mai mic stat de pe mapamond şi unica ţară fără capitală oficială.

Independenţa celor două regiuni separatiste georgiene a fost recunoscută până în prezent doar de Rusia şi Venezuela în 2008. În ciuda eforturilor Moscovei, alte state din America Latină nu au urmat aceeaşi cale. O încercare de a aplica aceeaşi formulă (recunoaştere în schimbul unor credite) în cazul Ecuadorului s-a soldat cu eşec. Preşedintele ecuadorian, Rafael Correa, care a vizitat Rusia la 29 octombrie, nu a recunoscut Abhazia şi Osetia de Sud şi a plecat acasă fără niciun ajutor financiar. Rusia îşi exprimase disponibilitatea de a aloca Quito circa 200 milioane de dolari, notează „Kommersant”.

Ziarul citat a menţionat că Nauru s-a mai ocupat şi în trecut de „comerţul recunoaşterii”. În iulie 2002, pentru refuzul de a recunoaşte Taiwanul, Beijingul a promis Nauru un ajutor financiar de circa 130 milioane de dolari. În mai 2005, Nauru şi-a revizuit poziţia, după ce a primit o ofertă mult mai „generoasă” din partea Taipeiului. (ziua.net)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)