„Rusia va ajunge din nou la Constantinopol”

Un părinte pistruiat, cu barbă roșcată, însoțit de o pereche de creștini din Bulgaria, călătorește la Niculițel, jud. Tulcea, într-o Skoda cu numere de înmatriculare bulgărești. Se oferă să ne conducă la Mănăstirea Cocoș, unde se păstrează osemintele celor patru martiri din secolul IV.

Văzând mașina mea cu numere de Republica Moldova, mă întreabă zglobiu: „Cu cine se unește Moldova? Cu România sau cu Rusia?”. Îi răspund că este mai greu cu Rusia, pentru că nu avem hotare comune. Ajungând la mănăstirea Cocoș, îl întreb când a fost ridicat locașul. „În secolul XVIII, rușii l-au ridicat”, aberează el, la fel de vesel ca atunci când m-a întrebat despre unire. „Să nu-mi spuneți că și martirii sunt ruși”, îi tai elanul.

Mă invită să vorbim rusește, eu însă continui românește. „Nu trebuie să te superi pe cei care vorbesc altă limbă. Nu trebuie să vezi în asta un păcat!”, îmi vorbește el, parcă mi-ar da din deget.

Uimit de pledoaria lui filorusească, îl întreb de unde e. „Sunt născut aici. Înaintașii mei au venit din Rusia, în timpul împărătesei Ecaterina”, îmi povestește cu aceeași manieră ludică. „Sunteți din lipoveni?…”, precizez eu. Infirmă și începe predica: „Acest pământ nu este al României. Chiar și Eminescu a spus după Congresul de la Berlin (1878) că României i s-a luat un pământ românesc (Basarabia), și i s-a dat unul străin… (Dobrogea). Aici locuiesc ruși, bulgari… Și așa a venit învățătorul român și a început să bată copiii bulgari la școală să vorbească românește”.

Chipul său își pierde încet din vioiciune și capătă linii năprasnice: „Comunismul nu a fost inventat de ruși, ci de evrei. Și rușii au suferit din cauza comunismului. Scrierile sfinte arată că Rusia va ajunge din nou la Constantinopol. Rusia se va uni cu Belarus și Ucraina și va fi din nou apărătoarea noastră, a ortodocșilor”.

Ajungând acasă, deschid site-uri din Bulgaria și descopăr cazuri ale cetățenilor acestui stat ce luptă în Donbas de partea separatiștilor proruși, pravoslavnici.

The following two tabs change content below.