Rusia susţine că rămăşiţele lui Lenin vor rămâne în mausoleul din Piaţa Roşie

Autorităţile ruse nu intenţionează, pentru moment, să retragă rămăşiţele lui Lenin din mausoleul său din Piaţa Roşie şi să le înhumeze, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Problema înhumării lui Lenin nu este în prezent pe ordinea de zi”, a declarat Dmitri Peskov, citat de agenţia oficială Itar-Tass.

Aceste declaraţii au loc la o zi după o întâlnire a preşedintelui rus cu susţinătorii săi, în timpul căreia el a deplâns pierderea punctelor de reper după destrămarea URSS şi a părut să susţină menţinerea mausoleului lui Lenin, părintele revoluţiei ruse, ale cărui rămăşiţe se află într-un mausoleu din Piaţa Roşie din 1924.

Organizaţia neguvernamentală Memorial, fondată în memoria victimelor represiunii sovietice, a reacţionat vehement faţă de aceste declaraţii, apreciind că este o comparaţie „fără fundament”.

Problema înhumării lui Lenin, părintele revoluţiei bolşevice se află periodic la originea unor dezbateri în Rusia, de la sfârşitul lui 1991, când s-a destrămat URSS.

Niciun lider al ţării nu a îndrăznit însă să ia această decizie până în prezent, fostul lider bolşevic fiind în continuare venerat de numeroşi ruşi în vârstă. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)