Rusia şi Qatar vor organiza CM din 2018 şi 2022!

SCANDAL // Britanicii acuză funcţionarii FIFA de corupţie

Rusia va găzdui, în premieră, Cupa Mondială în 2018!

Esticii i-au luat faţa Angliei care era considerată favorită la câştigarea dreptului de organizare. FIFA a desemnat şi ţara organizatoare a CM 2022. Peste 18 ani, pentru prima dată în istoria competiţiei, o ţară arabă va găzdui turneul final. Candidatura Qatarului i-a impresionat pe oficialii FIFA care au decis să le acorde arabilor organizarea CM. Punctul forte al Qatarului a fost proiectul unui stadion impresionant: primul din lume construit în subteran. Organizatorii promit că arena va fi terminată în 2011, când va găzdui şi finala Cupei Asiei. Va fi primul stadion din lume ventilat în totalitate de aer condiţionat.

Cupa Mondială de Fotbal 2018, organizată de Rusia, ar putea necesita investiţii estimate la cel puţin 50 miliarde de dolari. „Pentru Rusia, acest proiect ar putea deveni unul din cele mai scumpe şi mai dificil de realizat, mai scump chiar decât Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, din 2014”, notează „Kommersant”. „Fără Cupa Mondială, Rusia ar economisi miliarde de dolari din fondurile publice. Un astfel de proiect, în Rusia, este un teren propice corupţiei”, scrie „Nezavissimaia Gazeta”.
Putin critică atitudinea englezilor

Premierul rus Vladimir Putin a declarat că acuzaţiile de corupţie formulate de presa engleză la adresa unor membri ai Comitetului Executiv al FIFA, înaintea desemnării organizatoarelor Cupei Mondiale din 2018 şi 2022, au fost inacceptabile. „Membrii Comitetului Executiv al FIFA au fost acuzaţi de corupţie, au fost acuzaţi fără niciun motiv anume, fără fundament. Acesta nu a fost decât un mijloc de a pune presiune pe membrii FIFA, ceea ce este inacceptabil”, a afirmat Putin.
Preşedintele Federaţiei şi-a dat demisia

Alegerea Rusiei în locul Angliei drept gazdă a Cupei Mondiale din 2018 a împărţit lumea fotbalului. Prima victimă a acestui scandal este tocmai preşedintele Federaţiei Engleze de Fotbal, Roger Burden, care şi-a anunţat demisia după ce FIFA a respins candidatura Angliei. „Nu înţeleg cum am obţinut doar două voturi. Nu pot să colaborez cu oameni în care nu am încredere”, a spus Roger Burden.

Recent, BBC şi Sunday Times au prezentat materiale în care susţin că unii membri ai Comitetului Executiv al FIFA ar fi corupţi. Putin a decis să nu meargă la Zurich, oraşul unde urma să fie anunţate gazdele CM din 2018 şi 2022 şi a îndemnat şi alţi şefi de stat să facă la fel. Rusia a fost desemnată, joi, de FIFA să organizeze Cupa Mondială din 2018, în detrimentul Angliei şi a candidaturilor comune Spania/Portugalia şi Olanda/Belgia.