Rusia redeschide cazul asasinării familiei imperiale Romanov

romanov

Ţarul Nikolai II cu împărăteasa Aleksandra şi câţiva dintre copiii lor. Foto: theguardian.com / Alamy

Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse a decis recent redeschiderea cazului asasinării familiei imperiale Romanov. Grupul de lucru format de către premierul rus, Dmitri Medvedev, a sugerat confruntarea osemintelor prinţului moştenitor Aleksei Romanov şi ale marii ducese Maria, găsite în 2007, cu cele ale celorlalţi membri ai familiei regale descoperite în 1991. Şi pentru că Biserica Ortodoxă Rusă s-a opus categoric acestei iniţiative, grupul de lucru special format a decis să confrunte osemintele lui Aleksei şi ale Mariei cu petele de sânge de pe uniforma străbunicului lor, Aleksandr II, omorât de către radicali în 1881, scrie theguardian.com.   

În cadrul unei declaraţii făcute miercuri, 23 septembrie, reprezentantul Comitetului de Anchetă al Federaţiei Ruse a menţionat că, la sugestia grupului de lucru, format recent de către premierul Dmitri Medvedev, a fost redeschis cazul asasinării familiei imperiale Romanov de către bolşevici în 1918. Investigatorii vor confrunta osemintele prinţului moştenitor Aleksei Romanov şi ale surorii acestuia, marea ducesă Maria, găsite în 2007, într-un loc apropiat de cel în care au fost găsite în 1991 osemintele celorlalţi membri ai familiei imperiale, cu petele de sânge de pe uniforma străbunicului lor, Aleksandr II, omorât în 1881 de către radicali, în urma unui atac cu bombă. Biserica Ortodoxă Rusă nu a recunoscut niciodată faptul că osemintele găsite ar aparţine familiei Romanov.

Deschis în 1993, după ce au fost găsite primele oseminte la Ekaterinburg, cazul a fost închis în 1998 din cauza că cei care au comis crima au murit.

Ţarul Nikolai II a abdicat în 1917 şi a fost arestat de către bolşevici după ce vărul său, George V, bunicul Elisabetei II, îi refuzase azil în Marea Britanie din raţiuni politice. În consecinţă, ţarul, familia sa şi patru însoţitori au fost executaţi de un pluton în dimineaţa zilei de 17 iulie 1918 într-o casă din Ekaterinburg. Corpurile lor au fost aruncate într-o mină. Însă, ulterior, bolşevicii au mutat osemintele, le-au stropit cu acid şi le-au reînhumat într-un loc necunoscut. În următoarele opt decenii, potrivit unor zvonuri, principesa Anastasia şi alţi membri ai familiei au supravieţuit.

Osemintele suspectate că ar fi aparţinut Romanovilor au fost deshumate în 1991. În 2008, experţi din SUA şi Rusia au confirmat, prin rezultatele unor teste genetice, că ar aparţine ţarului, soţiei acestuia şi altor trei fiice. Însă Biserica Ortodoxă Rusă nu a recunoscut niciodată autenticitatea acestor oseminte. Mai mult, atunci când au fost înhumate la Sankt Peterburg în Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel” (1998), la ceremonia la care a participat preşedintele Boris Elţin, preotul a evitat să rostească numele celor înhumaţi.

În 2007, mai multe oseminte au fost descoperite într-o groapă alăturată celei dintâi. Testele genetice au confirmat că acestea ar aparţine lui Aleksei şi Mariei, care aveau 13 şi 19 ani atunci când au fost omorâţi. Osemintele acestora sunt păstrate într-un depozit de stat, aşteptând să fie înhumate.

The following two tabs change content below.