Rusia nu poate asigura Crimeea cu produse alimentare

blocadacrimeii

Foto: korrespondent.net

La 20 septembrie curent, trei puncte de control care duc spre peninsula Crimeea au fost blocate de către participanţii la „blocada civilă”. Manifestanţii nu permit intrarea în peninsulă a tirurilor cu produse alimentare. Organizatorii acţiunii sunt liderii tătarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, Mustafa Djemiliov şi proprietarul postului TV ATR, Lenur Islamov. Acţiunea a fost susţinută de mai multe organizaţii civile din Ucraina şi de către deputaţi.

Revendicările principale ale manifestanţilor sunt stoparea persecuţilor împotriva poporului băştinaş, eliberarea deţinuţilor politici ucraineni Nadejda Savcenko, Oleg Senţov şi Aleksandr Kolcenko. În timp ce tătarii din Crimeea vorbesc despre blocarea tirurilor cu produse alimentare, la Kiev se discută despre debranşarea Crimeii de la reţelele electrice ale Ucrainei. Pe moment, alimentarea cu energie electrică a peninsulei este asigurată de partea ucraineană.

Ar fi eficient un asemenea instrument?

În cadrul Forumului economic de la Sankt Petersburg din iulie curent, reprezentantul autorităţilor de ocupaţie, Serghei Aksionov, s-a plâns că peninsula „nu se poate hrăni”. După spusele acestuia, 80% din produsele alimentare trebuie să fie aduse de pe teritoriul Rusiei, iar produsele de import în peninsulă au fost epuizate. Aksionov a amintit că la 1 ianuarie 2015 a intrat în vigoare o lege conform căreia au fost interzise în Crimeea produsele alimentare din Ucraina. Din această cauză, rafturile supermarketurilor sunt goale.

Prin urmare, tactica folosită de către autorităţile ruse a eşuat, deoarece funcţionarii din peninsulă au solicitat în mai multe rânduri să fie acceptate produsele ucrainene. În consecinţă, securitatea alimentară a Crimeii continuă să fie dependentă masiv de Ucraina. Şi dacă în 2013 furnizorii ucraineni au asigurat între 60 şi 73% din produsele alimentare, acum, după estimările economistului Iuri Smeleanski din Crimeea, cifra ar putea fi şi mai mare.

O altă problemă este asigurarea cu apă potabilă. Este vorba în special de Canalul Crimeea de Nord, care asigură peninsula cu 85% din apă. În prezent, acesta este închis. Aproximativ 70% din acest volum erau consumate de sectorul agricol. “Dacă nu e apă, nu e roadă”, sugerează sursa ucraineană.

În ultimele şase luni, furnizarea produselor alimentare din Ucraina în Crimeea nu numai că nu s-a redus, ci, dimpotrivă, a crescut.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)