Rusia a îngheţat! O întreagă echipă de hochei a murit într-un accident aviatic!

Dramă în sportul rus. Miercuri după-amiază, un avion Yak – 42, care transporta echipa de hochei Lokomotiv Yaroslav s-a prăbuşit la decolare în regiunea Iaroslav, aflată la 300 de kilometri de Moscova. 36 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar una este în stare critică. Hocheiştii zburau spre Minsk, unde mâine, urmau să întâlnească în debutul noului sezon, pe Dinamo Minsk.

Lokomotiv Yaroslav este actuala medaliată cu bronz din campionatul Rusiei, fiind una dintre echipele de tradiţie din hocheiul ex-sovietic.

Încă nu se ştie numele jucătorilor ce erau în avion. În componenţa echipei se găsesc jucători din mai multe ţări: Belarus, Slovacia, Cehia, Rusia sau Suedia.

Vedeta formaţiei era slovacul Pavol Demitra, un adevărat veteran al NHL-ului, unde a jucat peste 16 ani la echipe precum Ottawa Senators, Los Angeles Kings, Vancouver Canucks. Demitra, o legendă a hocheiului slovac, a făcut parte din echipa care a cucerit bronzul la Mondialul din 2003 şi a fost printre cei mai prolifici marcatori la Jocurile Olimpice de anul trecut de la Vancouver. El s-a retras de la naţională în acest an, la Mondiale, concentrându-se doar pe evoluţiile de la club.

Un alt jucător de valoare al grupării a fost şi Ruslan Salei, belarusul şi el un obişnuit al NHL-ului, unde a evoluat la Detriot Red Wings, Colorado Avalanche, Mighty Ducks of Anaheim. Acesta semnase cu Lokomotiv în urmă cu numai două luni.

Oficialii clubului au declarat că în avion se afla întreaga echipă plus câţiva jucători de la juniori pentru că mergeau la primul meci al sezonului, o adevărată sărbătoare pentru ei.

„Părţi din corpurile pasagerilor au fost găsite în fluviul Volga, unde a căzut o jumătate de avion”, au declarat surse poliţieneşti.

Lokomotiv Yaroslav intră pe lista neagră!

Cel mai cunoscut dezastru aviatic este cel de la Munchen, 6 februarie 1958. Atunci, mai mulţi fotbalişti de la Manchester United au murit în timpul decolării. Avionul venea de la Belgrad şi a oprit în Germania pentru a se alimenta. În accident au murit în total 23 de persoane din cele 44 aflate la bord. 7 fotbalişti au murit în urma impactului: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddi Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor şi Liam ‘Billy’ Whelan. 15 zile mai târziu, un alt fotbalist, Duncan Edwards, care supravieţuise accidentului, a murit pe patul de spital. Alţi doi jucători nu au mai putut juca fotbal niciodată din cauza rănilor.

O altă dramă s-a produs în 4 mai 1949. Toată echipa lui AC Torino, cea mai mare din istorie – era supranumită The Great Torino – s-a prăbuşit cu avionul în localitatea Superga, de lângă Torino. Superga a devenit de atunci loc de pelerinaj pentru suporterii torinezi şi italieni.

În 1993, întreaga naţională a Zambiei a decedat într-un accident aviatic.

În 1972 echipa de rugby a Colegiului catolic “Stella Maris” din Uruguay s-a prăbuşit în Munţii Anzi, la o altitudine de 4.200 de metri. Avionul avea 45 de persoane la bord, iar 18 au decedat. Şocant a fost că supravieţuitorii au fost nevoiţi să mănânce cadavrele celor ucişi în cele 72 de zile necesare echipelor de salvare pentru a-i descoperi.

Pe 15 iulie 2009, un avion cu 168 de persoane s-a prăbuşit în apropierea oraşului Qazvin din nord-verstul Iranului. Toate persoanele aflate în avion au decedat, printre ele aflându-se şi zece membri ai echipei naţionale de juniori la judo a Iranului.