Rugbiştii moldoveni au surclasat Germania!

CUPA NAŢIUNILOR EUROPEI // „Haiducii” mai au nevoie de o victorie pentru a se califica în prima grupă valorică

Echipa naţională de rugby masculin a Republicii Moldova a învins în direct pe JURNAL TV formaţia similară a Germaniei, scor 28-15, într-o partidă din cadrul Grupei 1B a Cupei Naţiunilor Europei. „Haiducii”, aşa cum au fost „botezaţi” rugbiştii moldoveni, au urcat pe primul loc în grupă şi au şanse mari de a accede în prima grupă valorică.

Tricolorii au început foarte bine jocul, tabela de marcaj indicând 10-0 în primele minute, după marcarea unui eseu şi transformarea a două lovituri de pedeapsă. Nemţii au reuşit să reducă din diferenţă, 10-8, după un eseu şi transformarea loviturii libere. Rugbiştii moldoveni au apăsat pedala de acceleraţie şi, până la finalul primei reprize, au obţinut o nouă lovitură de pedeapsă, executată perfect de Alexandru Găgăuz, stabilind scorul 13-8.

Partea secundă a început rău pentru „haiduci”. Germanii au reuşit o fază incredibilă. În urma unei lovituri libere, oaspeţii au interceptat balonul şi au punctat din eseu, restabilind egalitatea, 13-13. După transformarea ce a urmat eseului, germanii s-au pus, pentru prima dată, în avantaj, scor 13-15.

Treziţi de suporterii prezenţi în tribune, moldovenii au revenit în avantaj în urma unei noi execuţii a lui Alexandru Găgăuz, scor 16-15. Acesta a fost începutul sfârşitului pentru germani. „Haiducii” au exercitat un presing agresiv în jumătatea oaspeţilor şi, drept rezultat, au realizat două eseuri. Alexandru Găgăuz a mai reuşit o transformare, stabilind, pe final, scorul 28-15!

Revenco: „E victoria suporterilor”

Preşedintele Federaţiei Moldoveneşti de Rugby, Vasile Revenco, a declarat pentru www.jurnalsportiv.md că victoria de sâmbătă, care a urcat naţionala noastră în fruntea grupei, este a suporterilor. „Mulţumesc celor prezenţi în tribune, au fost fenomenali, ei au învins, jucătorii au fost împinşi de aceşti minunaţi fani!”. Partida disputată pe stadionul „Dinamo” a fost urmărită de un public care a umplut tribunele, între care şi galeriile echipelor de fotbal Zimbru Chişinău, „Oastea Fiara” şi ai Stelei Bucureşti, „Gruppo Chişinău Steaua”.

Adversari în teren, prieteni în afara acestuia

Durii din rugby au un comportament cu totul diferit comparativ cu fotbaştii, fie chiar cei din Divizia Naţională. La finalul partidei dintre Moldova şi Germania, jucătorii ambelor echipe au format câte un tunel improvizat prin care au trecut în aplauze rugbiştii ambelor echipe. Ulterior, la o oră după terminarea meciului, rugbiştii celor două echipe, reprezentanţi ai ambelor federaţii, arbitrii jocului şi observatorul Federaţiei Europene s-au întâlnit într-un local din capitală unde au stat la aceeaşi masă, au mâncat împreună şi au ciocnit vin moldovenesc. „E o plăcere pentru noi să venim la Chişinău. Moldova e o ţară foarte frumoasă, oamenii de aici sunt cu totul speciali”, au spus reprezentanţii naţionalei Germaniei.

De asemenea, cele două delegaţii şi-au împărţit cadouri, suvenire – o tradiţie a rugby-ului mondial.

Naţionala Moldovei a reuşit cea de-a treia victorie din patru meciuri disputate, devenind lidera grupei 1 B a Cupei Naţiunilor Europei. Dacă la 30 aprilie, Moldova va învinge Olanda la Chişinău, va deveni campioni ai sesiunii 2010-2011 a Grupei valorice 1B. (V.H.)