Rugăciunea celor trei surori

SINGURE ACASĂ // Deşi tatăl le-a prezentat o „altă” mamă, cele trei surori se roagă în fiecare noapte ca mama lor adevărată să revină acasă

Din Jurnalul Tatianei: „Salut, Jurnal, eu sunt Tatiana dintr-un sat din raionul Hânceşti. Am două surioare, Elena, de 12 ani, şi Mariana, de nouă ani, pe care le iubesc foarte mult. Tatăl meu şi-a găsit la Moscova o altă femeie. Şi mama a încercat să-şi refacă viaţa. Ei sunt departe de noi. Aş da totul ca mama şi tata să fie iarăşi împreună, aşa cum au fost cândva, până a pleca peste hotare”

„De la început, a plecat tata, apoi a plecat şi mama”. Când Mariana, cea mai mică dintre surori, avea doar trei luni, tatăl fetelor a luat din nou drumul spre Moscova. Micuţele au rămas acasă şi sufereau nespus lipsa tatei, dar se bucurau că mama le este alături. Însă fericirea lor nu a durat mult timp. „Când eram clasa a patra, mama a plecat şi ea la Moscova”, îşi aminteşte Tatiana momentul despărţirii. Surorile îşi asumă o parte din vinovăţie, pentru că părinţii şi-au luat lumea în cap pentru a avea cu ce le întreţine, în plus au mai început să construiască şi o casă.

„Tata a înşelat-o pe mama”

Mama celor trei surori rămase în grija bunicilor în R. Moldova, a vrut să-i facă o surpriză soţului venind neanunţată la Moscova. Însă, când a bătut la uşa casei în care se afla bărbatul, i-a deschis o femeie necunoscută. Soţul îşi găsise altă parteneră de viaţă. Dezamăgită şi disperată, femeia s-a dus la fratele ei, care de asemenea era la muncă în capitala Rusiei. Acolo a rămas să trăiască o perioadă îndelungată, în timp ce fiicele o aşteptau acasă.

Le-a făcut cunoştinţă cu altă „mamă”

Fetele aşteptau când va veni mama lor acasă, tresărind la fiecare sunet de telefon. Mare le-a fost însă mirarea când tata a venit acasă pentru a le-o prezenta pe cea de-a „doua mamă”. De la bun început, femeia a încercat să „cumpere” dragostea fetiţelor, aducându-le de fiecare dată când venea cu tatăl lor de la Moscova cele mai frumoase hăinuţe şi multe dulciuri. „Pentru noi ea oricum rămânea o străină”, spun surorile. Treptat însă, în lipsa mamei biologice, fetele au început să-i spună „mamă” femeii care le-a distrus familia. „Ne-am obişnuit cu ea”, explică Tatiana.

„Nu vorbiţi cu mama!”

O altă lovitură a fost când „cea de-a doua mamă” le-a interzis să se întâlnească cu mama lor adevărată. Nu le permitea nici să vorbească cu ea la telefon. Fetele erau nevoite să o facă pe ascuns. De fiecare dată când mama lor biologică venea în R. Moldova, cealaltă făcea tot posibilul ca fiicele ei vitrege să nu fie acasă. „Ea ne lua şi ne ducea la părinţii sau la rudele sale de la Bălţi sau Chişinău. Totul numai ca să nu ne putem întâlni cu mămica”, povesteşte Tatiana.

Elena şi Mariana recunosc că mama lor vitregă e foarte severă cu ele, iar uneori le ceartă nemotivat. Au noroc doar de tata care le sare în apărare, lucru care o supără nespus pe „mama cea nouă”. „E bine când sunt ei acasă, dar adesea ne interzic să ieşim cu fetele la joacă şi de aceea, sincer să vă spun, vrem să plece cât mai repede înapoi. Abia când rămânem singure, ne dăm seama ce trist e totuşi fără ei”, îmi zice Mariana cu un zâmbet confuz pe buze.

Cu două mame, au rămas în grija mătuşii

A fost iniţiativa fetelor să trăiască împreună cu mătuşa lor, pentru că bunicii consumă adesea alcool şi uită de ele. Mătuşa lor – o femeie simplă de 24 de ani, are şi ea o fetiţă de trei anişori. Îi este dificil să ţină piept greutăţilor, mai ales că poartă sub inimă un alt suflet. „Ne place să stăm cu mătuşa, dar, după ce va naşte, ne-am dori să mergem la casa noastră şi să găsim o femeie care să ne îngrijească”, planifică Tatiana.

„Bravo, fetele mamei!”

Pentru ca părinţii să se mândrească cu ele, la şcoală surorile se străduiesc să înveţe cât mai bine. Mezina spune că e pasionată de pictură şi gimnastică, anul acesta a luat diploma de gradul II la desen. Elena cântă în corul şcolii şi adesea merge în celelalte sate din raion la diferite concerte. Şi Tatiana este talentată, îi place de asemenea să cânte, a luat chiar locul II la concursul „Eurovision 2011” organizat în şcoală. Fetiţa a format cu alte două colege o trupă muzicală pe care au numit-o „Ştrengăriţele”, iar surorile sale sunt dansatoarele trupei. Fetele suferă că nu are cine să le spună: „Bravo, fetele mamei!”.

Am intrat în ograda casei în care stau în prezent cele trei surori. Fetele mă aşteaptă aşezate frumuşel la o masă împodobită cu dulciuri şi o vază cu flori, iar în faţă fiecare are câte o coală de hârtie pe care văd înşirate nişte versuri. Cele trei surori îmi spun că adoră să citească şi să scrie poezii, cele mai multe le sunt dedicate părinţilor lor. „Ce s-a întâmplat cu mama voastră? Unde este acum?”, întrebăm fetele şi, în câteva clipe, ochii fetelor se umplu de durere.

S-au întâlnit pe ascuns cu mama

„Vara trecută, am reuşit să ne vedem cu mama fără ca să ştie tata. Eu nici nu am recunoscut-o. Mama a încercat să nu plângă, dar nu a putut să-şi stăpânească lacrimile. Nu ne-a văzut timp de cinci ani”, povesteşte Mariana. De anul trecut, fetele ţin legătura şi vorbesc pe ascuns cu mama, îi trimit şi poze, ca ea să vadă cum se descurcă fetele în lipsa mamei. „E greu fără mama. Nu are cine să mă mângâie pe cap, să-mi spună o poveste înainte de culcare, să mă petreacă la şcoală, să mă aştepte acasă cu mâncarea caldă, n-am cui mă lăuda cu succesele mele la şcoală sau cui mă plânge atunci când mi-e greu. Surorile mele mă ajută mereu, mătuşa – la fel, dar eu am nevoie de mama”, se destăinuie cea mai mică dintre fete. „În fiecare seară, mă rog pentru părinţii mei şi cred că într-o zi visele mele se vor împlini.”

Rugăciune:
Doamne, cât este de bine
Când e mama lângă mine;
Doamne, cât este de rău,
Când nu-l văd pe tatăl meu.
Tata, mama mă iubesc
Şi de mine îngrijesc;
Ţine-i, Doamne îndurate,
La mulţi ani cu sănătate;
Fă-le parte tot de bine
Să aibă grijă de mine!
Amin.

Planul secret al celor trei surori

De fiecare dată când sună, mama le întreabă ce mai face tatăl lor, dacă e sănătos, când vine acasă şi dacă mai e împreună cu „femeia aceea”. Recent, şi tata a întrebat-o pe Tatiana dacă nu ştie întâmplător numărul de telefon al mamei lor. „Ar vrea să vorbească ceva cu mama, mi-a spus tata”. Fetiţa i l-a dat bucuroasă şi speră din totă inima că părinţii ei se vor împăca şi vor fi din nou o familie unită şi fericită. „Tata trebuie să vină mâine de la Moscova. A spus că vom merge la mare. Acolo ne vom pune toate trei pe capul lui ca să-l convingem să refacă familia, să fie împreună cu mama noastră adevărată”, planifică surorile.

Elena se roagă pentru o familie întregită

„Mi-aş dori să locuim toţi cinci la casa noastră, să avem şi un frăţior, căci numai fete se nasc în neamul nostru. Şi mătuşa tot o fetiţă va avea”, spune Elena zâmbind, dar cu o tristeţe nestăpânită în glas.

Mariana se roagă pentru ca părinţii să nu-şi lase copiii

„Am un sfat pentru toţi părinţii din ţara noastră: nu vă lăsaţi copiii singuri acasă, noi avem nevoie de voi!”, le sugerează Mariana tuturor părinţilor care planifică să plece peste hotare.

Tatiana se roagă pentru surorile sale mai mici

„Sper că părinţii mei se vor întoarce în curând şi măcar surorile mele vor primi căldura, iubirea şi sfaturile pe care mie mi le-au transmis doar prin telefon”, speră Tatiana, cea mai mare dintre surori.