Rudcovscaia rămâne după gratii


Comisia de graţiere de pe lângă preşedintele Republicii Moldova i-a respins cererea de graţiere

Elvira Rudcovscaia, mamă a trei copii minori, e condamnată la şase ani de închisoare pentru furtul unui sac de cartofi. Femeia a înaintat dosarul la 30 martie 2012, iar la 20 iulie a primit refuz, scrisoarea fiind semnată de şeful Direcţiei generale de drept a Aparatului Preşedintelui RM, Alexandru Ohotnicov. În acelaşi timp, Comisia a propus preşedintelui spre graţiere, şapte persoane, dintre care el a acceptat să graţieze patru, printre care – o persoană care şi-a asasinat la beţie vecinul şi una care a fost condamnată pentru trafic de persoane.

Svetlana Corobceanu

JURNAL de Chişinău a relatat în luna februarie cazul Elvirei Rudcovscaia, condamnată de către o instanţă din Bălţi, în lipsa acesteia, întrucât era plecată la muncă în Federaţia Rusă. În documentele anexate la dosar se spune că ea, concubinul său şi încă o persoană ar fi avut o înţelegere prealabilă să fure un sac cu cartofi. La 22 octombrie 2001, aceştia s-au apropiat de un Kamaz care parcase în faţa unui magazin din Bălţi. S-au convins că nu-i nimeni în preajmă, după care, cităm din dosar: „au sustras un sac cu cartofi estimat la preţul de 140 de lei, ce aparţinea lui Niţa N., cauzându-i o pagubă considerabilă acestuia. Lângă camion au fost opriţi de proprietar care a cerut restituirea bunului sustras, aceştia însă l-au atacat şi i-au aplicat lovituri cu pumnii şi picioarele, cauzându-i leziuni corporale uşoare”. Judecătoria din Bălţi a încadrat fapta celor trei în prevederile art. 188 alin. 2 al CP – act de tâlhărie. Potrivit juriştilor care au examinat cazul, fapta celor doi a fost din start calificată greşit, în cazul dat fiind vorba de jaf, nu de tâlhărie.

Au despărţit-o de pruncul de o lună

După pronunţarea deciziei de către instanţa din Bălţi, femeia şi concubinul său au fost daţi în urmărire internaţională, ei fiind la muncă în Federaţia Rusă. În vara anului 2009, în casa pe care o închiriau în sătucul Znamea Okteabrea, din regiunea Podolsk, au descins câţiva reprezentanţi ai structurilor de urmărire penală din Moscova, Podolsk, sectoristul şi un reprezentant al organului de urmărire penală din or. Bălţi. Elvira Rudcovscaia a fost despărţită de cei trei copii ai săi, printre care şi un prunc de o lună şi jumătate.

Decizia instanţei din Bălţi a fost atacată cu recurs, dar completul de judecători ai Curţii Supreme de Justiţie, Sergiu Furdui, Elena Covalenco şi Ion Arhiliuc, au menţinut decizia instanţei de fond. Cei trei copii minori au fost repatriaţi abia în vara anului 2011. Anterior, timp de doi ani, ei au stat închişi într-un spital din regiunea Podolsk, unde nici măcar nu erau scoşi la plimbare. La Chişinău au fost internaţi la Centrul de plasament temporar al copiilor. La prima întâlnire cu copiii, care acum au vârsta de trei, cinci şi şapte ani, aceştia aproape că nu au recunoscut-o. „Vreau să fim iarăşi o familie. Mai mult nu vreau nimic”, ne-a spus femeia printre lacrimi. Elvira Rudcovscaia are 33 de ani. În septembrie, va împlini trei ani de aflare după gratii.

„Dosarele sunt cercetate de Ohotnicov”

Unul din membrii comisiei de graţiere, preotul Ioan Plămădeală, ne spune că Comisia se întruneşte o dată pe trimestru. La şedinţa din iulie au fost examinate peste 145 de dosare, dintre care trebuia să aleagă doar 5-6. Nu-şi aminteşte de cazul Rudcovscaia. Înainte să ajungă la comisie, dosarele sunt analizate de Direcţia generală de drept a Aparatului preşedintelui Republicii Moldova, condusă de Ohotnicov. „Angajaţii de acolo dau telefoane, mai fac unele precizări, după care ne sugerează cine întruneşte criteriile de graţiere. Comisia nu ar reuşi să analizeze obiectiv în cadrul unei singure şedinţe atâtea dosare”, ne mai spune preotul. Cu Alexandru Ohotnicov nu am reuşit să discutăm.

Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, ne-a informat că acesta nu discută cu presa. „Atât Comisia pentru problemele graţierii persoanelor condamnate, cât şi preşedintele Nicolae Timofti au respins cererea Elvirei Rudcovscaia pe motiv că prin 2000 aceasta a mai comis o infracţiune, legată de păstrarea şi comercializarea drogurilor şi că administraţia penitenciarului nu a susţinut demersul condamnatei pe motiv că ar fi avut un comportament nesatisfăcător”, ne-a spus Ţurcanu.

Şeful penitenciarului: „Nu are un comportament rău”

Solicitat de JURNAL, Victor Deviza, şeful Penitenciarului de la Rusca, ne-a informat că o cunoaşte pe Elvira Rudcovscaia şi că aceasta nu are un comportament rău. „A avut câteva încălcări de regim şi a fost sancţionată disciplinar”, ne spune el precizând că printre lucrurile condamnatei a fost descoperit un telefon mobil şi două cartele. Cât despre păstrarea de droguri, juristul I. Gâlcă, ce a vizitat-o la penitenciar, ne spune că e un caz vechi, femeia fiind condamnată la şase ani cu suspendare condiţionată a executării pedepsei, şi că acest caz nu a avut repercusiuni asupra sentinţei luate de magistraţi în cazul furtului sacului de cartofi.

Deputatul PL, Valeriu Munteanu, care a studiat cazul Elvirei Rudcovscaia, spune că, prin acest exemplu, Comisia de graţiere de pe lângă preşedintele Nicolae Timofti şi-a demonstrat încă o dată ineficienţa. „În cazul Rudcovscaia observăm o discrepanţă gravă între faptă şi pedeapsă”, a spus el.

Conform regulamentului, Rudcovscaia are dreptul să mai înainteze o dată dosarul după jumătate de an.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu