Rubrica: Tot ce e sănătos e gustos

Alimentația în hepatită

Bolnavii de hepatită cronică sau alte afecțiuni ale ficatului trebuie să se alimenteze sănătos pentru a preveni agravarea maladiei. Supravegherea atentă a dietei devine o parte esențială a tratamentului.

Sergiu Niculiţă (bucătar)

O dietă echilibrată, având în acelaşi timp efect hepatoprotector, are la bază carbohidrații. Sursele potrivite de carbohidrați sunt pâinea integrală, cerealele, cartofii, orezul.

Din categoria alimentelor interzise fac parte carnea grasă, mezelurile, peştele gras (somn, crap, biban, scrumbie).

Nu sunt recomandate pentru consum nucile, alunele, murăturile, castraveții, ceapa, usturoiul şi grăsimile animale (untura, slănina).

În dieta bolnavilor de hepatita B sunt binevenite următoarele alimente: laptele degresat, iaurtul natural, pastele făinoase, cerealele integrale, merele, strugurii, roșiile, sfecla, conopida, cartofii. Se admite în cantități mici carnea de pasăre (găină) fără piele sau carne de vită fără grăsime.

Tratamentul termic recomandat este fierberea, coacerea sau frigerea pe grătar a produselor, prăjirea este exclusă. Evitați condimentarea mâncării.

Cartoful, leguma minune

Pe lângă faptul că este o sursă importantă de carbohidrați necesari pentru o alimentație hepatoprotectoare, cartofii sunt renumiţi şi graţie altor proprietăţi terapeutice. Sucul de cartofi este foarte util în combaterea acidităţii stomacului.

Coaja cartofului conţine fier care este de nelipsit în alimentaţia bolnavilor de hepatită.

JURNAL de Chişinău vă propune o rețetă de preparare a cărnii de găină cu cartofi copţi care este nu doar gustoasă, dar şi sănătoasă.

Carne de pui cu mere, conopidă şi cartofi copţi

Ingrediente pentru o porţie:

*150 grame de piept de pui /10 lei 20 bani.

*100 grame de măr (verde) / 1 leu 20 bani.

*50 grame de conopidă / 2 lei 50 bani.

*100 grame de cartofi / 80 bani.

*140 grame de iaurt natural 3.5% / 4 lei 25 bani.

În total, o porţie costă 18 lei 95 bani.

 

Tehnologia preparării:

1. Merele şi pieptul de pui sunt tăiate cuburi.

2. Iaurtul este amestecat cu mărul, carnea de pui şi conopida şi este lăsat pentru 30 de minute la rece.

3. Amestecul de legume şi carne sunt puse într-o tigaie şi acoperită cu foaie de staniol.

4. Cartofii sunt spălaţi bine şi, cu tot cu coajă, sunt înveliţi în foaie de staniol.

5. Totul se pune la copt în rolă timp de 40 minute la temperatura 190-200 de grade celsius.

6. Cartofii copţi sunt tăiaţi în jumătate şi serviți împreună cu conţinutul tigăii.

Recomandări:

* Legumele şi carnea pot fi înfipte pe ace metalice sau din lemn şi fripte la grătar.

*Cantitatea de mere poate fi mărită, mâncarea va fi mai suculentă, iar din sucul obținut poate fi preparat un sos delicios prin adăugarea a 5-10 grame de făină (1 lingură).

Aliment

Grame

Calorii

Proteine

Lipide

Carbohidrați

Fibre

Piept de pui (file) 150 171 31.8 3.9 0 0
Iaurt natural 3,5% 140 89.6 5 4.9 6.4 0
Cartof 100 93 2.5 0.1 21.2 2.2
Conopidă 50 12.5 1.2 0.1 2.7 1.3
Măr verde 100 51 0 0 12.7 1.3
TOTAL 540 417.1 40.5 9 43 4.8