Rubrica: Tot ce e sănătos e gustos

Alimentaţie antipneumonie

Alimentaţia în pneumonie este bazată pe produse imunostimulente, cu un conţinut mare de vitamina C,A, E şi vitaminele grupei B. Astfel, în cazul Vitaminei A, care are un efect de vaccin pentru plămâni, aceasta poate ajunge în organism prin consumul unor alimente, precum: sucuri din măceş, ardei gras, alune, ceapă, peşte, ficat de pasăre, ouă, lapte, miere.

Sergiu Niculiţă (bucătar)

Vitamina E are rolul de susţinere a ţesutului pulmonar. Cantităţi importante din acest tonic sunt depozitate în alune, seminţe de floarea-soarelui, germeni şi ulei de porumb, nuci, soia, lapte, verdeţuri. Şi deoarece majoritatea microorganismelor patogene sunt depozitate în cavitatea nazală, este necesar ca vitaminele să fie introduse în organism nu numai prin consumul de fructe, ci şi prin inhalaţii. Însă trebuie să menţionăm că acestea îşi vor avea efectul dorit doar în primele două zile de la apariţia simptomelor primare ale răcelii, în caz contrar, ele pot fi aplicate doar ca tratament suplimentar şi în niciun caz ca tratament de bază sau înlocuitor al tratamentului medicamentos.

 

Avocado şi usturoiul, cuplul perfect

 

Avocado este sursa ideală de grăsimi sănătoase, omega-9, acizi graşi, consumul cărora întăreşte organismul uman în perioada de iarnă. Fiind combinat cu alte produse ca usturoiul, avocado ajută la asimilarea şi absorbirea substanţelor nutritive din alimentul consumat o dată cu el. Astfel, toate substanţele cu efect dezinfectant şi antimicrobian conţinute în usturoi vor fi îndreptate spre lupta cu răceala.

 

Doi-trei căţei de usturoi sau o porţie de mujdei luată zilnic reduc simptomele răcelii, cum ar fi catarul respirator, durerile de cap, accelerările ritmului cardiac. JURNAL vă propune o reţetă gustoasă, dar şi sănătoasă, perfectă pentru profilaxia pneumoniei.

Pastă din Avocado 

Ingrediente: pentru 170 g de pastă

*200 g de avocado (o bucată) / 19 lei 60 de bani.

*5 g ulei  / 10 bani.

*20 g de lămâie /48 de bani.

*4 căţei de usturoi / 1 leu.

În total, pentru 175 g : 21 de lei, 18 bani.

 

Tehnologia preparării:

1. Se curăţă avocado şi usturoiul.

2. Se stoarce sucul de lămâie şi se amestecă cu pulpa de avocado.

3.Toate ingredientele se zdrobesc cu ajutorul robotului de bucătărie (sau se dau prin răzătoare)

4. Pasta va fi gata de consum în 30 de minute.

 

Aliment

Grame

Calorii

Proteine

Lipide

Carbohidraţi

Fibre

Avocado 200 320 4 29.4 17 13.4
Usturoi 15 6 0.3 0 1.2 0.6
Ulei de măsline 5 41.2 0 5 0 0
Lămâie 20 5.8 0.2 0.1 1.9 0.6
TOTAL 240 373 4.5 34.5 20.1 14.6

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)