RUBRICĂ // Costurile vieţii // AMSTERDAM

Ce salariu trebuie să negociezi ca să faci faţă cheltuielilor peste hotare? În cadrul campaniei „Cealaltă Basarabie” lansăm o nouă rubrică unde vom scrie despre cheltuielile basarabenilor stabiliţi în diferite părţi ale lumii: cât plătesc ei pentru chirie, facturi, şcoală, grădiniţă etc. Textele apărute în această rubrică vor fi semnate chiar de conaţionalii noştri stabiliţi în străinătate. Articolul de astăzi este semnat de Oxana Greadcenco (foto), jurnalistă. (S.C.)

„Amsterdam e un oraș atât de deschis și multicultural, încât nu am avut deloc probleme de integrare. În schimb avem un șoc financiar, chiar dacă eram conștienți de cheltuielile care vor urma. E atât de important ca înainte de a te muta în altă țară să știi la ce să te aștepți, să estimezi veniturile şi cheltuielile pe care le vei avea, să înțelegi din timp dacă vei putea să-ți menții stilul de viață pe care l-ai avut până acum.

Cheltuielile de bază în fiecare lună pentru un cuplu în Amsterdam: asigurare medicală (e obligatorie și nimeni nu se poate eschiva) – 170 de euro, facturi – aproximativ 250 de euro, telefon – 40 de euro, chiria – 1000 de euro, transportul public – 180 de euro pentru două abonamente (noi folosim doar bicicleta, dar la câte ne-au fost furate, nu pot să zic că am făcut economie), mâncare (unele supermarketuri au prețuri mai mici decât R. Moldova, însă în general cheltuim mai mult pe mâncare ca acasă) – aproximativ 250 de euro, iar orice ieșire în oraș înseamnă cel puțin 50 de euro pentru doi oameni.

În Olanda, mai sunt facturi pe care le plătești anual – cea pentru consumul apei și pentru gunoi – ambele costă aproape 600 de euro pentru două persoane.

Astfel, ar ieși 1900–2000 de euro pe lună (depinde unde stai) doar pentru cheltuielile fixe, fără ieșirile în oraș, haine și alte lucruri de care ai nevoie.

Și vor apărea atât de multe cheltuieli neprevăzute, cheltuieli pe care nu le aveai acasă și nici nu puteai să bănuiești că te vor afecta atât de tare! După ce am plecat de la primul apartament, nu am știut că trebuie să trimitem datele la compania furnizoare de lumină și gaz (credeam că va face asta agentul imobiliar), așa încât două luni am plătit facturile la apartamentul vechi și la casa nouă (nu ai ce face, îți vine factura pe cont, nu o plătești, valoarea ei crește și crește) – încă 330 de euro pierduți, amendă de la biroul de taxe pentru că nu am știut că trebuie să completez o declarație – 215 euro; am pierdut 1200 de euro pentru că nu am putut să ne recuperăm depozitul de la apartamentul pe care l-am închiriat, contractul era pe 12 luni și noi am plecat de acolo după șase luni.

Și astea sunt primele exemple care îmi vin în cap, au mai fost și alte cheltuileli din astea cauzate de neatenție sau necunoaștere. Desigur că e vina noastră, dar atunci când te afli într-o țară nouă îți scapă multe, iar faptul că nu vorbim olandeza ne-a dat multă bătaie de cap.

Astfel, cheltuielile noastre totale trec puțin peste 3000 în fiecare lună – fără prea mult răsfăț sau vacanțe. Mulți oameni cred că dacă cineva câștigă 1500 sau 2000 de euro peste hotare este o sumă imensă și are o viață fără lipsuri. În Olanda, 1500 de euro îți ajung fix pentru cheltuielile de bază pe care le-am descris mai sus și poate pentru ceva haine şi lucruri pentru casă. Deci, la sfârșit de lună, nimeni nu poate economisi bani dacă are un venit de 1500.

Desigur că poți reduce cheltuielile: să nu ieși niciodată în oraș, să împarți apartamentul cu alți opt oameni, să cumperi mâncare de la cel mai ieftin supermarket etc., dar trebuie să fii pregătit să îți schimbi stilul de viață sau să pleci peste hotare doar atunci când găsești o ofertă de job care să-ți acopere toate cheltuiele de bază și să îți rămână bani pentru un confort financiar.

Mulți dintre prietenii mei care aveau un salariu bun în Chișinău au realizat la puțin timp după mutarea peste hotare că, de fapt, chiar dacă au un salariu dublu față de cel de acasă, nu reușesc să economisească nimic. E foarte important să ții cont de toate aceste detalii atunci când negociezi un salariu într-o țară nouă, mai ales în nordul Europei”.