Rubrica Conexiunea inversă // Urna mobilă pentru o lăuză

La Bolțun, Nisporeni, copiii dintr-o familie numeroasă duc foame

Ne-a sunat la redacție Parascovia Rotaru (69 de ani), profesoară de limba română la gimnaziul de la Secăreni, Hâncești, ca să ne anunțe să ajutăm o familie cu șase copii, ultimul e născut acum câteva săptămâni. E vorba de familia Mihail (44 de ani) și Tatiana Stângă (38 de ani), locuitori ai satului Cornești, raionul Hâncești.

Profesoara alarmată ne spunea că „acolo este o sărăcie lucie. Copiii nu au nici ce mânca, că deja la magazin nu mai vrea nimeni să le dea produse pe datorie. Tatăl copiilor s-a dus să lucreze peste hotare, în Rusia, și de trei luni de când e acolo n-a trimis un bănuț, că cică îi amăgește și acolo, chiar dacă lucrează. Știu că este fundația „Edelweis” a lui Plahotniuc, poate îi ajută, pentru că primăria din localitatea Bolțun, Nisporeni, unde am sunat, nu reacționează”, ne-a spus Parascovia Rotaru.

Femeia ne-a mai spus că ea și vecina lor, Natalia Oprea (38 de ani), i-a ajutat cu tot ce pot. Ultima a plătit și o mașină ca s-o aducă de la maternitate pe Tatiana cu ultimul copil născut.

„E o situația grea, strașnică, complicată, trăiesc toți într-o cameră. Când plouă afară, plouă și în camera ceea. Mihai, unul dintre copii, căruia îi sunt dirigintă, lipsește des de la școală, pentru că nu are cu ce să se încalțe. Deseori când vine e flămând și spune că nu a mâncat nimic. Nu primesc niciun ajutor social de la stat”, ne-a mărturisit profesoara de română, care recent le-a dat și 200 de lei de la ea, că nu aveau un bănuț în casă.

După mai multe telefoane la Primăria Bolțun, am vorbit cu contabila Lucia Cimpoieș, care nu este la curent cu situația acestei familii. Femeia ne-a spus că asistenta socială nu este pe loc, e plecată la raion, la fel și primarul, Valeriu Ciobanu.

Solicitată de JURNAL de Chișinău, asistenta socială de la Primăria Bolțun, Nisporeni, Galina Malenchi, ne-a spus că este la curent cu situația grea a acestei familii și a fost vinerea trecută, pe 22 februarie, să-i ducă certificatul de naștere al ultimului copil născut, iar duminică, 24 februarie, asistenta socială a fost la ea acasă, cu urna mobilă, ca să voteze și Tatiana Stângă, „deoarece e cu copil mic și așa am decis noi, cei din comisie, căci eu am făcut parte din echipa la alegeri”, ne-a mărturisit „grija” pe care o poartă Galina Malenchi pentru ca și lăuza să voteze.

Asistenta socială ne-a informat că familia Stângă a mai primit anul trecut ajutor social din partea statului. „Acum îi perfectăm actele, am chemat-o deja să scrie cerere. Vor primi acum, în martie, pe luna februarie”, ne-a convins aceasta.

Întrebată dacă e la curent cu situația dificilă din această familie, de ce nu primeşte ajutor social și în prezent, Galina Malenchi ne-a spus că motivul a fost că „Mihail Stângă, capul familiei, nu avea statut, adică nici nu lucra, dar nici nu s-ar fi înscris la Oficiul Forței de Muncă. Dar acum el se află peste hotare și deja are un statut”, a mai spus funcționara de la Bolțun, Nisporeni.

The following two tabs change content below.