Ronaldo, deranjat de vuvuzele

Căpitanul Portugaliei Cristiano Ronaldo a estimat că este dificil să te concentrezi la meciurile Cupei Mondiale din cauza zgomotului vuvuzelelor, menţionând că „aproape nimeni” nu este mulţumit de acestea.

„Este dificil pentru cei din teren să se concentreze. Multor jucători nu le place. Dar trebuie să se obişnuiască. Echipele nu spun decât de rău de vuvuzele, dar trebuie să respectăm acest lucru. Nu sunt pe placul nimănui, dar este important pentru oamenii cărora le place să sufle în ele şi să facă zgomot”, a declarat Ronaldo.

În ceea ce priveşte Jabulani, balonul Cupei Mondiale, Ronaldo a explicat că este vorba de o „minge dificilă”, menţionând că nu aceasta este problema principală. „Trebuie să ne adaptăm, indiferent că e un balon bun sau rău. Sunt mai obişnuit cu el acum decât în urmă cu două săptămâni. Cred că nu va fi o problemă. Suntem destul de antrenaţi pentru a ne adapta şi am convingerea că lucrurile vor merge bine, driblingurile, loviturile, cornerele…”, a spus Ronaldo.

Trompetele vuvuzela sunt simbolul turneului final

Membrii comitetului local de organizare a Cupei Mondiale din Africa de Sud (Loc) au declarat că vuvuzela, trompetele fanilor sud-africani al căror zgomot a fost criticat de unii jucători şi observatori, sunt „simbol al turneului final”.
„Toată lumea iubeşte vuvuzela. Ele sunt un simbol al turneului. Nu am primit niciun comentariu negativ despre trompetele vuvuzela”, a declarat Rich Mkhondo, responsabil de comunicare al Loc.

Un purtător de cuvânt al FIFA, Nicolas Maingot, a menţionat că forul mondial a făcut solicitarea ca fanii să nu folosească trompetele vuvuzela în timpul ceremoniilor, imnurilor naţionale şi discursurilor. „Spectatorii au respectat foarte bine acest lucru”, a spus oficialul FIFA.

Vuvuzela este o trompetă de aproximativ un metru lungime, folosită pe stadioanele din Africa de Sud de către suporteri în timpul meciurilor de fotbal.