Romanul „Spune-mi Gioni!” de Aureliu Busuioc, tradus în cehă


Editura pragheză Havran a publicat în 2012 romanul lui Aureliu Busuioc „Spune-mi Gioni! sau Învăţăturile veteranului KGB Verdikurov către nepotul său” („Říkej mi Johny! Naučení veterána KGB Verdikurova synovci”), tradus în cehă de Jiří Našinec. Prietenul ceh al literaturii române Jiří Našinec a tradus şi romanul „Pactizând cu diavolul” de Aureliu Busioc, apărut în 2003 la editura Hejkal, scriind şi o postfaţă la acesta, intitulată „Basarabia, pământ blestemat?”.

Într-un interviu acordat dnei Lidia Sofica-Našinec, traducătorul Jiří Našinec afirmă: „Romanul „Spune-mi Gioni!” ajută la dezvăluirea adevărurilor istorice care ne-au fost ascunse ani de zile. Mi-amintesc cum la şcoală ni se dădea ca exemplu de convieţuire idilică cea a popoarelor din Uniunea Sovietică. În acest roman suntem martorii metamorfozei treptate a personajului principal şi povestitorului Ion dintr-un netrebnic chiar simpatic la început într-un instrument flexibil al represiei, care nu se sfieşte să asiste chiar la deportarea părinţilor în Siberia. Subtitlul cărţii parafrazează denumirea tratatului educativ din sec. XVI „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”. Această parafrază este însă o crudă ironie, deoarece povestitorul lui Busuioc apără postulate care nu pot fi apărate din punct de vedere moral. Sunt convins că factura scriitoricească a lui Busuioc, prin modul de abordare a realităţii combinând temele tragice cu umor, sarcasm şi ironie, va fi pe placul cititorului ceh, receptiv la literatura de acest gen”.

Romanul „Spune-mi Gioni!” de Aurleiu Busuioc, tradus în cehă, a fost lansat la Praga în incinta Primului Anticariat Subteran, evenimentul fiind organizat de Asociaţia Cehia-România în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Praga. În cadrul manifestării a fost lansat de asemenea romanul „Rusoaica” („Ruska”) de Gib Mihăescu, tradus în cehă de Jitka Lukešová, şi o nouă publicaţie a Asociaţiei Cehia-România în care e prezentată o scurtă descriere istorică a popularizării limbii române în spaţiul ceh.

Irina Nechit